Το Εργατικό Κέντρο Άρτας (ΕΚΑ) καταγγέλλει την προφορική εντολή που δόθηκε στον Πρόεδρο των εργαζόμενων του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας και Γραμματέα του ΕΚΑ Π.Κυρτσά  για απομάκρυνση από τη θέση της εργασίας του.

Η ενέργεια αυτή δεν είναι τυχαία. Έχει σχέση με τη στάση που κράτησε τόσο ο Πρόεδρος των εργαζομένων όσο και η διοίκηση του σωματείου και συμπορεύτηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το ταξικό εργατικό κίνημα ενάντια στα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας. 

Εντάσσεται στην προσπάθεια που γίνεται από την μεγαλοεργοδοσία να ξεμπερδεύει από “ενοχλητικούς” εργαζόμενους που τους χαρακτηρίζει μη παραγωγικούς, να τους διασύρει στα μάτια των συναδέλφων τους, να τους απομονώσει, να περάσει κλίμα τρομοκρατίας. Αλήθεια αν δεν είναι σχέδιο εξόντωσης, απομόνωσης, διασυρμού, η απομάκρυνση από τη θέση εργασίας με προφορική εντολή, η μη ανάθεση συγκεκριμένων καθηκόντων, η μη απάντηση στην έγγραφη αναφορά που έχει υποβληθεί από τις 30/9/2014 τότε τι είναι;  

Με τον τρόπο αυτό η μεγαλοεργοδοσία θέλει μπροστά στις αρχαιρεσίες του σωματείου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για εκλογή διοίκησης που θα την ελέγχει πλήρως, ώστε να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδια για το τσάκισμα και των τελευταίων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει στους εργαζόμενους στο Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό. 

Επιπλέον η συγκεκριμένη ενέργεια γίνεται σε μία περίοδο που οι εργαζόμενοι τόσο στο πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας όσο και γενικότερα δέχονται την ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης-εργοδοσίας-ΕΕ που στόχο έχει το τσάκισμα όλων των κατακτήσεων για να διατηρηθούν και να αυξηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δηλώσεις του προέδρου του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας για κέρδη που θα υπερβούν το 1.000.000Ε στον ισολογισμό της 31/12/2013. Οι εργαζόμενοι από την άλλη μεριά αυτό που κέρδισαν ήταν οι απλήρωτες υπερωρίες, η εντατικοποίηση της δουλειάς, το κόψιμο των επιδομάτων, η παρακράτηση των εισφορών τους για το ΙΚΑ. Να γιατί μεγαλοεργοδοσία και εργαζόμενοι δεν μπορούν να έχουν κοινά συμφέροντα.

Όμως ανάμεσα στην μεγαλοεργοδοσία και τους εργαζόμενους υπάρχουν και οι μικροί παραγωγοί που και αυτοί βλέπουν καθημερινά να μεγαλώνει η δυσκολία για να τα βγάλουν πέρα. Οι μικροί παραγωγοί δεν πρέπει να τσιμπήσουν το “τυράκι” της μεγαλοεργοδοσίας ότι ο εχθρός είναι οι εργαζόμενοι που μας στοιχίζουν ακριβά και δεν δουλεύουν γιατί έτσι θα μπουν στην “φάκα” της υποστήριξης της αντιλαϊκής πολιτικής που στόχο έχει τον αφανισμό τους και την ενίσχυση των μεγάλων πτηνοτρόφων. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι εκτροφές του προγράμματος του ΤΕΙ Ζωικής παραγωγής σε συνεργασία με τον πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό για την παραγωγή οικολογικού κοτόπουλου, γίνονται στα κτίρια των επιχειρήσεων μεγαλοπτηνοτρόφου που έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις εδω και χρόνια ώστε να ενισχύεται με διάφορους τρόπους από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν στα πλαίσια της ΕΕ οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Μικροί παραγωγοί και εργαζόμενοι δεν είναι αντίπαλοι. Αντίθετα έχουν κοινό εχθρό που δεν είναι άλλος από την πολιτική της ΕΕ, της ανταγωνιστικότητας που περιόρισε την διακίνηση του Ελληνικού κοτόπουλου, με τις αθρόες εισαγωγές, μόλις στο 60% της κάλυψης των αναγκών από 100% που ήταν. Αυτό τον κοινό εχθρό πρέπει από κοινού να βάλουν στο στόχαστρο για να τον ανατρέψουν. Έχουν κοινό συμφέρον επομένως να αντισταθούν στα σχέδια της μεγαλοεργοδοσίας για σωματείο σφραγίδα που δεν θα εναντιώνεται στην αντιλαϊκή πολιτική η οποία από την μία τσακίζει τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και από την άλλη αφανίζει τους μικρούς παραγωγούς ενισχύοντας τους μεγάλους.

Τέλος ως διοίκηση του ΕΚΑ απαιτούμε την άμεση επανατοποθέτηση του Προέδρου των εργαζόμενων και Γραμματέα του ΕΚΑ στην θέση εργασίας του χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top