Επιστολή διαμαρτυρίας προς τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης, καθώς και προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας απέστειλε, τη Δευτέρα 27/10/2014, η Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Άρτας εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγείται η «αιγίδα» σε εταιρείες που διοργανώνουν εκθέσεις, με αφορμή την περίπτωση της Έκθεσης «Greece Welcomes You in London» στο  Λονδίνο.

Όπως είναι γνωστό η εταιρεία “GREEK AGORA EXPO LTD”, που ανέλαβε τη διοργάνωση της έκθεσης «Greece Welcomes You in London» στο  Λονδίνο, ύστερα από αλλεπάλληλες παλινδρομήσεις ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά και μόλις μια εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή της, τη δεύτερη αναβολή, που ουσιαστικά σημαίνει οριστική ματαίωση της εν λόγω έκθεσης.

Κατόπιν αυτού, το Επιμελητήριο Άρτας, πέραν της επιστολής, προτίθεται να διεκδικήσει δικαστικώς το ποσό που έχει καταβάλλει και φυσικά να ζητήσει ευθύνες για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης της Έκθεσης «Greece Welcomes You in London» στο Λονδίνο.

Δυσαρέσκεια, που είναι διάχυτη σε όλη την επιχειρηματική κοινότητα (και) της Άρτας αναφορικά με τα «κριτήρια πιστοποίησης», ποικιλώνυμων εταιρειών, από θεσμικούς φορείς που- φύση και θέση- οφείλουν να είναι ιδιαίτερα αυστηροί και, πάντως, προσεκτικότεροι,  προτού προσφέρουν την αιγίδα τους, η οποία, για όλους εμάς οι οποίοι δεν έχουμε αυτόνομη δυνατότητα ελέγχου, αποτελεί εγγύηση αξιοπιστίας και φερεγγυότητας…

Δυστυχώς, η θεσμική μας προσήλωση μετά την «περιπέτεια του Λονδίνου» επλήγη και πλέον, εκ των πραγμάτων, είμαστε υποχρεωμένοι και να δώσουμε λόγο και να προασπίσουμε τα συμφέροντα των μελών μας και να αναζητήσουμε ευθύνες, όχι μόνον στην πλευρά της διοργανώτριας εταιρείας…

Όπως γνωρίζετε, η καλή πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε στην  έκθεση «Greece Welcomes You in London» στο OLYMPIA NATIONAL HALL, εκδήλωση που τέθηκε υπό την  αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Εξωτερικών, της ΚΕΕΕ, του ΕΒΕΑ, του Ελληνοβρετανικού  Επιμελητηρίου, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εισαγωγέων, κ.ά. φορέων, εξελίχθηκε σε παταγώδη αποτυχία, κοινώς φιάσκο….

Αποδεχόμενοι το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί,  διατυπώνουμε αίτημα διερεύνησης της υπόθεσης, ώστε εάν και όπου υπάρχουν αβελτηρίες, παραλείψεις, ολιγωρίες η οτιδήποτε άλλο να αποδοθούν ευθύνες και να προστατευθούν  εφεξής πρόσωπα, φορείς και θεσμοί…

«Οι καιροί ου μενετοί…»! Αλλά για να δώσουμε σαφέστερη εικόνα των όσων συνέβησαν παραθέτουμε τα γεγονότα με τη χρονολογική σειρά τους. 

«Στις 19 Φεβρουαρίου 2014 λάβαμε μια πρόσκληση από το ΕΒΕΑ για  συμμετοχή στην έκθεση «Greece Welcomes You in London» στο OLYMPIA NATIONAL HALL, εκδήλωση που σύμφωνα με την επιστολή ετίθετο υπό τις αιγίδες του ΕΒΕΑ, του Βρετανοελληνικού Επιμελητηρίου, του Πανελληνίου Συνδέσμου Εισαγωγέων,  και στη συνέχεια της ΚΕΕΕ, του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της δικής σας παρότρυνσης για ενίσχυση  των εξαγωγών και μετά την διαπίστωση του ενδιαφέροντος των Αρτινών επιχειρήσεων για συμμετοχή στην Έκθεση και με το δεδομένο ότι τόσοι θεσμικοί φορείς έδωσαν την αιγίδα τους,  επικοινωνήσαμε  και  με τον εμπορικό  ακόλουθο της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο, ο οποίος εκφράστηκε θετικά για τη διοργάνωση. Αμέσως μετά θέσαμε το  θέμα προς συζήτηση στη Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Άρτας.

Η Διοικούσα,  ως εκπρόσωπος  μιας επιχειρηματικής κοινότητας, που ασφυκτιά υπό το βάρος των δραματικών παρενεργειών της ύφεσης, αποφάσισε τη συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην Έκθεση και την επιδότηση της ενοικίασης του περιπτέρου για τις εταιρείες μέλη μας -σχεδόν στο σύνολό του- με στόχο την προβολή των εξαιρετικών προϊόντων μας και το άνοιγμα ελκυστικών νέων αγορών.

Το Επιμελητήριο, αλλά και οι εκπρόσωποι των εταιρειών, που αποφάσισαν να συμμετάσχουν,  προετοιμάστηκαν και όντας έτοιμοι μόλις μια εβδομάδα πριν την Έκθεση-  οι παλέτες με τα προϊόντα  είχαν σταλεί στο Λονδίνο- ο εκπρόσωπος της διοργανώτριας  εταιρείας κ. Λινάκης -με τον οποίο επικοινωνήσαμε, ώστε να ρυθμίσουμε τις τελευταίες  λεπτομέρειες- μας ενημέρωσε ότι  «η Έκθεση αναβάλλεται», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το «γιατί και το πώς».    

Αμέσως μετά επικοινωνήσαμε εκ νέου  με τον εμπορικό ακόλουθο στο Λονδίνο, τον Δ/ντή της ΚΕΕΕ, τις διοικήσεις άλλων Επιμελητηρίων και όλοι έδειχναν εμβρόντητοι και δήλωναν άγνοια…

Την επόμενη μέρα λάβαμε και επισήμως την ανακοίνωση αναβολής από τη διοργανώτρια εταιρεία!

«Θρήνος και οιμωγή εγένετο»! Οι παλέτες με τα προϊόντα των επιχειρήσεων μελών μας βρίσκονται στο Λονδίνο, τα χρήματα των εισιτηρίων και των ξενοδοχείων χάνονται και καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κρίση.

Ο νομικός μας σύμβουλος προτείνει να προχωρήσουμε σε εξώδικη διαμαρτυρία, ωστόσο μετά από επικοινωνία με τη διοργανώτρια εταιρεία κι αφού διαπιστώσαμε ότι πιθανότατα να μην παίρναμε τα χρήματα που είχαμε καταβάλλει πίσω, αποφασίσαμε να δώσουμε ακόμη μια ευκαιρία στη διοργανώτρια εταιρεία, η οποία μας διαβεβαίωνε ότι αυτή τη φορά όλα θα εξελιχθούν ομαλά. Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι θα μας αποζημιώσει –ως όφειλε- αναλαμβάνοντας το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων, των ξενοδοχείων και την εκ νέου μεταφορά των προϊόντων.  Η νέα ημερομηνία για την Έκθεση ορίστηκε για το τέλος Οκτωβρίου.

Και ενώ η ημερομηνία διεξαγωγής της έκθεσης πλησιάζει και οι  παλέτες των προϊόντων βρίσκονται στη συνεργαζόμενη μεταφορική εταιρεία στην Αθήνα, η περιπέτεια συνεχίζεται!

Η διοργανώτρια εταιρεία μας ενημερώνει ότι δεν  διαθέτει ρευστότητα και πως δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα (εισιτήρια – ξενοδοχεία και μεταφορικά των εκθεμάτων), πράγμα που αποτελεί συμβατική υποχρέωσή της και ζητά  να καταβάλλουμε εμείς –εκ νέου- τα χρήματα προτείνοντας να υπογράψουμε συμφωνητικό ότι θα μας επιστρέψει το ποσό μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης.    Ο προβληματισμός, λόγω της τρωθείσας αξιοπιστίας της  διοργανώτριας εταιρείας, ήταν έντονος, τα μηνύματα από τους άλλους συμμετέχοντες αρνητικά και πριν ακόμα πάρουμε την τελική απόφαση ανακοινώνεται στο site της Έκθεσης η εκ νέου αναβολή της.

Και φυσικά όλοι, ειδικά εκείνοι που είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην Έκθεση, απαιτούν– και δικαίως- απόδοση ευθυνών!

Ως Διοικητική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Άρτας , μετά από αυτή την εξέλιξη είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε νομικά διεκδικώντας από τη διοργανώτρια εταιρεία τα χρήματα που έχουμε καταβάλλει, αλλά και από τους αρμόδιους φορείς τη διερεύνηση της υπόθεσης, ώστε να αποδοθούν ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε ότι εφεξής θα γίνεται ενδελεχέστερη έρευνα αναφορικά με τις εταιρείες, που διεκδικούν την πιστοποίηση της αξιοπιστίας τους -αιγίδα- από θεσμικούς φορείς που εμείς και σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε. Ενημερώστε μας για τις διαδικασίες, που θα ακολουθήσετε σε νομικό και ηθικό επίπεδο!».

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top