Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, κατά την διάρκεια επίσκεψής του στο ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, είχε το πρωί του Σαββάτου ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, με θέμα το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, για τη συνένωση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ο Δήμαρχος κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του έθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον Υπουργό, στο πλαίσιο της διαβούλευσης του Νομοσχεδίου και ειδικότερα:

- Η έδρα του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου (Π.Α.ΤΕ.Π.Η) να είναι στην Άρτα και αυτό να διευκρινίζεται ξεκάθαρα στο τελικό κείμενο του Νομοσχεδίου, ενώ η έκταση που θα χωροθετηθεί να είναι στους Κωστακιούς δίπλα στις εγκαταστάσεις της νεοϊδρυθείσας Γεωπονικής Σχολής (όπως ξεκαθαρίζεται αντίστοιχα για το Κέντρο Ερευνών Ηπείρου, που θα έχει έδρα στα Γιάννενα). Ο κ. Γαβρόγλου αποδέχθηκε το αίτημά αυτό. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, καθώς μαζί με τη λειτουργία της Γεωπονικής Σχολής θα ενισχυθεί σημαντικά ο πρωτογενής τομέας της περιοχής μας και η τοπική οικονομία.
- Να ξεκαθαριστεί για το προσωπικό του ΤΕΙ Ηπείρου ότι δεν θα μετακινηθεί από την πόλη που εργάζεται τώρα, ενώ η όποια μετακίνηση θα γίνει με δική τους επιθυμία.  Ο κ. Γαβρόγλου επίσης αποδέχθηκε το αίτημα αυτό.
- Οι φοιτητές  που ήδη φοιτούν, αλλά και εκείνοι που θα μπουν φέτος στο ΤΕΙ Ηπείρου, να μεταπηδήσουν στα νέα Πανεπιστημιακά τμήματα που θα δημιουργηθούν και να λάβουν τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων. Ο Υπουργός συζητά αυτή την πρόταση, εφόσον υπάρξει μια τεκμηριωμένη πρόταση, με ακαδημαϊκά κριτήρια, από τα δύο Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και αναφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υλοποιηθεί η πρόταση αυτή.   
- Τα νέα τμήματα, όπως για παράδειγμα το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής να ιδρυθούν μέχρι την 1-10-2019 και να λειτουργήσουν το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και όχι όπως αναφέρεται στο Νομοσχέδιο η ίδρυση των Τμημάτων να αρχίζει «το νωρίτερο την 1-10-2019 και η έναρξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας τους αρχίζει το νωρίτερο το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021».
- Στο πλαίσιο της διεύρυνσης και της ανωτατοποίησης του Ιδρύματος σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να μετονομαστεί σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου, όπως συμβαίνει και σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας, όπως με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με το Πανεπιστήμιο Θράκης και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, καθώς όπως και έγινε με την πρόσφατη ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθώς και όπως θα γίνει στο επόμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με το Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων.  
«Κάναμε μια ευρεία συζήτηση πάνω σε ένα πολύ βασικό ζήτημα, που απασχολεί την τοπική κοινωνία και την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο Υπουργός αποδέχθηκε τα αιτήματά μας να έχει έδρα στην Άρτα το Αγροδιατροφικό Πάρκο, καθώς και να μην μετακινηθούν οι υπάλληλοι του ΤΕΙ Ηπείρου από την πόλη που εργάζονται (παρά μόνο με  δική τους επιθυμία), ωστόσο αυτό που θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει είναι το όνομα του Πανεπιστημίου σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου, καθώς το υπό διαμόρφωση νέο Ίδρυμα διευρύνεται πλέον σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου. Αναφερθήκαμε, επιπλέον, στα θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, αλλά και της έναρξης λειτουργίας των νέων τμημάτων. Ο διάλογος θα συνεχιστεί καθώς πρόκειται για τη συγχώνευση δύο μεγάλων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό. Ως Δήμος θα συνεχίσουμε να έχουμε σε πρώτη προτεραιότητα την ενίσχυση της Άρτας, μέσω της αναβάθμισης των τμημάτων του ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακά, καθώς έτσι θα στηριχθεί σημαντικά η τοπική μας οικονομία» ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ο Δήμαρχος Αρταίων.
Στη συνάντηση παρέστησαν ακόμη, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας, ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστάσιος Τσίνας και ο τέως Πρύτανης Ευριπίδης Γλαβάς, οι Αντιπρυτάνεις του ΤΕΙ, οι Εκπαιδευτικοί, το διοικητικό προσωπικό και φοιτητές του ΤΕΙ.  

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top