Σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, 587 μνημεία, ανάμεσά τους και τέσσερα της Άρτας κινδυνεύουν να μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευση για εξαίρεση των μνημείων από τη μεταβίβαση.

Πρόκειται για το Κάστρο της Άρτας, το στρατόπεδο «ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ», τη Δυτική Ακρόπολη της Αρχαίας Αμβρακίας και το Ναό του Απόλλωνα Πύθιου «ΣΩΤΗΡ».
Δεν δίνει στοιχεία
Όμως, μέχρι τώρα και παρά τα επίμονα αιτήματα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων το υπουργείο Πολιτισμού έχει αρνηθεί να δώσει στη δημοσιότητα τον πλήρη σχετικό κατάλογο με τα μνημεία που το ίδιο εκτιμά ότι πρέπει να εξαιρεθούν.
Την ίδια στιγμή, παρά το θόρυβο που έχει προκληθεί και παρά τις αντιδράσεις τοπικών και επιστημονικών φορέων, το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει στις σχετικές εξαιρέσεις ούτε έχει εκδώσει σχετική τροποποιητική απόφαση, επικαλούμενο, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να «ακούσουμε τι λένε και οι “θεσμοί”»
Η επιμονή του υπουργείου Οικονομικών να δίνει «γενικές διαβεβαιώσεις» αλλά στη συνέχεια να μην προχωράει στις αναγκαίες κινήσεις και εξαιρέσεις, αρνούμενο να ικανοποιήσει ακόμη και το σχετικό αίτημα του ίδιου του υπουργείου Πολιτισμού, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία ότι όντως μεθοδεύεται ουσιαστικά η εκποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
Απέναντι σε αυτό φορείς όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχουν επισημάνει ότι η μόνη λύση που εγγυάται την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αφενός η εξαίρεση των σχετικών ακινήτων και αφετέρου η θεσμική θωράκιση ως προς την προστασία τέτοιων μνημείων.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top