Με δυο σημαντικές ανακοινώσεις συνδυάστηκαν οι εργασίες του διήμερου Συνεδρίου με θέμα «Χρηματοδότηση και Ανάπτυξη του Τρίτου Τομέα της Οικονομίας», που διοργάνωσε ο Δήμος Αρταίων, ως εταίρος στο έργο IDEA(InvestmentDevelopmentandEmpowermentAction), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg Ελλάδα - Αλβανία 2014 -2020, Παρασκευή και Σάββατο, 28 &29 Αυγούστου, στο Ξενοδοχείο «Βυζαντινό» στην Άρτα.

Οι ανακοινώσεις αφορούσαν την έμπρακτη στήριξη σε εφαρμογή της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Άρτα, την οποία με συγκεκριμένες προτάσεις ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αρταίων

Χρήστος Τσιρογιάννης και την προοπτική που αυτές μπορούν να έχουν αν υπαχθούν στο χρηματοδοτικό εργαλείο του «Τρίτου Τομέα της Οικονομίας» στην Ήπειρο με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, που με την πρόσκληση «Επιχορήγηση φορέων κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας»μέσω ΠΕΠ (2014-2020) ανακοίνωσε για την Περιφέρεια Ηπείρου, η Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Ανάπτυξης και Εμπορίου, Σταυρούλα Μπραϊμη-Πότση, στο συνέδριο.
Και οι δυο ανακοινώσεις έγιναν δεκτές με ενδιαφέρον από εισηγητές και συνέδρους, καθώς και ωφελούμενους του προγράμματος IDEA.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δήμου Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι ο Δήμος Αρταίων, συμμετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014 -2020, μέσω του έργου IDEA «Ανάπτυξη Επενδύσεων και Δράση Ενδυνάμωσης», προαναγγέλλοντας την σπουδαιότητα της διοργάνωσης σχετικά με πρακτικές εφαρμογές της εκπαίδευσης, ενδυνάμωσης που παρείχε το πρόγραμμα IDEA το προηγούμενο διάστημα.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου φορείς που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα επισήμαναν ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική της χώρας που προχώρησε σε σχετική με την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία πρόσκληση μέσω ΕΣΠΑ, μεταφέροντας τα συγχαρητήριά τους για το γεγονός αυτό, ενώ παράλληλα τονίστηκε πως αποτελεί πλέον παράδειγμα προς μίμηση και από άλλες Περιφέρειες.
Η κ. Μπραίμη, στην εισήγησή της έδωσε όλο το πλαίσιο του προγράμματος, του οποίου η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων ξεκινά στις 7 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται 30 Οκτωβρίου. Η ίδια επισήμανε κάθε τομέα και δράση χρηματοδότησης, καθώς επίσης ότι οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν: λειτουργικά έξοδα, αμοιβές τρίτων, δαπάνες προβολής, δημοσιότητας και δικτύωσης, μισθολογικό κόστος και νέας/νέων θέσης/θέσεων εργασίας, δαπάνες διαμόρφωσης χώρων μικρής κλίμακας, προμήθεια αναλωσίμων, πρώτων υλών/εμπορευμάτων, μηχανημάτων-εξοπλισμού, παραγωγής, λογισμικών, κλπ, ενώ ο χρόνος υλοποίησης των έργων ανέρχεται έως 18 μήνες,  υπογραμμίζοντας: «Αυτή η πρόσκληση είναι η αρχή και αν η εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι μεγάλη, η Περιφέρεια μπορεί να εξετάσει την αύξηση του αρχικού προϋπολογισμού».

Δήμαρχος Αρταίων: Στηρίζουμε εμπράκτως την Κοινωνική Οικονομία

«Θα στηρίξουμε εμπράκτως την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αρκεί να παρθούν οι πρωτοβουλίες αυτές από ανθρώπους ενεργούς στην πόλη μας για να πάμε μπροστά», τόνισε από το βήμα του συνεδρίου ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις εφαρμογής σε διάφορους τομείς.
Χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρογιάννης ανακοίνωσε: «Ως Δήμος εμείς θα μπορούσαμε να συμβάλλουμε ώστε να συσταθούν από ανέργους Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις πάνω στο κομμάτι του Τουρισμού που θα μπορούσαν να συνεργαστούν και να συμβληθούν με τον Δήμο. Το καλό μ’ αυτές είναι ότι δεν λειτουργούν με βάση το κέρδος, αλλά όσο περισσότερα βήματα γίνονται τα μετατρέπουν σε καινούριες θέσεις εργασίας, κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε πεδίο να συνεργαστούμε στον τουρισμό, την αγροτική οικονομία. Αντίστοιχα μπορεί να γίνει μια τέτοια σύμπραξη στον αγροτικό τομέα και να υπάρξει συνεργασία στην προώθηση των τοπικών μας προϊόντων».
Επιπροσθέτως, ο κ. Τσιρογιάννης, έδωσε μια ακόμη άμεση εφαρμογή στον τομέα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Άρτα, όπως τα Δημοτικά Παρκινγκ. Τόνισε συγκεκριμένα την πρόθεση του Δήμου να στηρίξει μια περίπτωση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης στον τομέα διαχείρισης των Δημοτικών Παρκινγκ. «Θα μπορούσε -είπε-μια τέτοια επιχείρηση, αν συσταθεί, να πάρει στην Άρτα τα Δημοτικά Παρκινγκ προς διαχείριση και εκμετάλλευση έναντι ενός μικρού αντιτίμου και ενδεχομένως και ιδιωτικά οικόπεδα που υπάρχουν στην Άρτα, λύνοντας έτσι παράλληλα ζητήματα κυκλοφοριακού και στάθμευσης που υπάρχουν στην πόλη μας».
Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αξιόλογα σημεία που περιελάμβαναν όλες οι εισηγήσεις των συμμετεχόντων στο συνέδριο, με προτάσεις εφαρμογής επίσης στον πολιτισμό και στον κοινωνικό τομέα. «Υπάρχει πολύ μεγάλο πεδίο αξιοποίησης», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το Συνέδριο για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα IDEA έχει πρόσφορο έδαφος και πολλές δυνατότητες για πρακτική εφαρμογή.

Ενδιαφέρουσες εισηγήσεις-ανακοινώσεις-αναλύσεις
Στην διάρκεια του διημέρου και στα πλαίσια του προγράμματος IDEA, παρουσιάστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, ανακοινώσεις, αναλύσεις και παραδείγματα σχετικά με «Χρηματοδοτικά Εργαλεία για Φορείς Κοινωνίας των Πολιτών και Κοινωνικές Επιχειρήσεις» από τους πιο κατάλληλους και γνώστες του αντικειμένου, ενώ αποτέλεσε και ευκαιρία  δικτύωσης και συνεργασιών.
Μεταξύ άλλων τις εργασίες του εμπλούτισαν με τις πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννης Γκολομάζος, ο πρόεδρος ΔΣ «Κοινωνία 3/3 ΑΜΚΕ» Νίκος Δημητριάδης, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο στην ΠΕ Ιωαννίνων Στέφανος Πανακούλιας, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τζένη Παγγέ, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής-Οικονομολόγος και διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Γρηγόρης Γκίκας, ο δημοσιογράφος υπεύθυνος Τύπου Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ, Ιωάννης Κεϊσογλου, η Γενική Γραμματέας Πολιτιστικού Συλλόγου «Μακρυγιάννης», Παρασκευή Βλάχου, ο εκπρόσωπος του ΔΣ Μ/Φ Συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ¨, Κωνσταντίνος Κωσταβασίλης, ο εκπρόσωπος του «EpirusFolkArt», Ευάγγελος Ρούμπας, ο πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων «ΠΥΡΡΟΣ», Ευάγγελος Χρηστάκης και ο πρόεδρος Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Γριμπόβου, Χρήστος Αθανασίου.

Παρόντες στο Συνέδριο
Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησε με επιστολή του ο βουλευτής Άρτας του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας, ο οποίος υπογράμμισε την σημαντικότητα της πρωτοβουλίας του Δήμου για την συγκεκριμένη διοργάνωση καθόσον όπως τόνισε, στην επιστολή του: «στην σημερινή δύσκολη συγκυρία , λόγω της πανδημίας του covid- 19, αναδεικνύεται ακόμη πιο έντονη η ανάγκη για την ανάδειξη των δυνατοτήτων , δράσεων και πρωτοβουλιών με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη της οικονομίας τόσο σε τοπικό όσο και σε Εθνικό επίπεδο».
Παράλληλα το Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιώργος Πανέτας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Σκουφάς», Νίκος Μπανταλούκας (πρώτη μέρα), η Ά αντιπρόεδρος Αγγελική Κολιού-Κολιούλη, η γενική γραμματέας Ελένη Μπανταλούκα, ο ειδικός Γραμματέας Χρήστος Καραβασίλης και ο ταμίας του Μ/Φ Συλλόγου Σκουφάς Χάρης Βαδιβούλης (δεύτερη μέρα), αρκετοί εκπρόσωποι φορέων της Ηπείρου κι όχι μόνο που ασχολούνται με προγράμματα και δράσεις του Τρίτου Τομέα της Οικονομίας, ωφελούμενοι του προγράμματος IDEA, κα.

Το συνέδριο μεταδόθηκε και ζωντανά μέσω διαδικτύου, στο κανάλι του IDEA στοYouTube: IDEAMunicipalityofArta.

Λίγα Λόγια για το Έργο IDEA

Το Έργο InvestmentDevelopmentandEmpowermentAction (IDEA) είναι μια φιλόδοξη ελληνοαλβανική πρωτοβουλία φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας και ενδιαφέρονται να διερευνήσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης KοινωνικώνEπιχειρήσεων, Οργανώσεων Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και γενικότερα των κοινωνικών επενδύσεων. Στόχος είναι η σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης για κοινωνικές επενδύσεις, καθώς και η μελέτη και η εξειδίκευση υβριδικών εργαλείων χρηματοδότησης φορέων και δράσεων του τρίτου τομέα της οικονομίας, που θα μπορούσαν να έχουν εφαρμογή σε τοπικό, αλλά και περιφερειακό επίπεδο.
Το Έργο IDEA υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg IPA "Ελλάδα - Αλβανία 2014 – 2020". Το εταιρικό σχήμα του Έργου αποτελείται από τους εξής φορείς:

•    Auleda Local Εconomic Development Agency (Αλβανία)
•    Δήμος Χειμάρρας (Αλβανία)
•    Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Ελλάδα)
•    ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΑΜΚΕ (Ελλάδα)
•    Δήμος Αρταίων (Ελλάδα)

Υπεύθυνος φορέας για τις δράσεις στην περιοχή της Άρτας είναι ο Δήμος Αρταίων.
Στο πλαίσιο του έργου, μέσω συμβουλευτικών (capacitybuilding) αλλά και εκπαιδευτικών δράσεων, υποστηρίζονται δυνητικοί λήπτες κοινωνικών επενδύσεων (Φορείς Κοινωνίας των Πολιτών, Σύλλογοι, Σωματεία, ΑΜΚΕ, Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. κλπ).


ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

ENOIKIAZETAI δυάρι στην άνω πόλη, 1ος όροφος. Τιμή 220 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται η δαπάνη ρεύματος και νερού. Τηλ. 6939 871864

-------------------------------

Ηλεκτρικές συσκευές

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μεταχειρισμένες ηλεκτρικές συσκευές σε πολύ καλές τιμές. Τηλ. 6942 460510

------------------------------

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία ή ισόγειο διαμέρισμα για συνταξιούχους, έως 250 ευρώ μίσθωμα. Τηλ΄6983 464977

........................................................................

ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο

Αγροτεμάχιο 6,5 στρέμματα, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στον παράδρομο της Ιονίας και 500 μέτρα από τον οικισμό των Αγ. Αναργύρων.

Τηλ. επικοινωνίας: 6906243082

-------------------------------------------------------------------------------

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Πωλούνται 2 ελαιώνες στο Πέτα Άρτας, συνολικά 7 στρέμματα. Με δυνατότητα αγοράς ξεχωριστά ή και οι δύο μαζί. Τιμή 1500 ευρώ (το στρέμμα).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977991526 Ηλίας

------------------------------------------------------------------------------

Γνωριμία με Κυρία

Εμφανίσιμος 52 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία από 40 έως 55 ετών για συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Τηλ. 698 777 4972

 

Go to top