Το μαρτυρικό Κομμένο επισκέφτηκαν το Σάββατο 23/6/2018 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και ο βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας. Στην πλατεία του χωριού τούς υποδέχτηκαν ο τοπικός πρόεδρος Δημήτρης Δήμος μαζί με εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής του Δήμου N. Σκουφά.

Μπροστά στο μνημείο των πεσόντων, όπου αναγράφονται τα ονόματα και οι ηλικίες των 317 τραγικών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, ο Στέλιος Κούλογλου είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα το χρονικό της σφαγής μέσα από λεπτομέρειες που αφηγήθηκαν ο πρόεδρος και πολίτες του Κομμένου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ολοκαυτώματος, ιδίως στο πανηγύρι του δεκαπενταύγουστου, την προηγούμενη της σφαγής, και τον γάμο της Αλεξάνδρας Μάλλιου.

Τα χαρακτηριστικά αυτά, σε συνδυασμό με το γεγονός πως η πράξη αυτή αποτέλεσε εκκαθαριστική επιχείρηση του τακτικού στρατού της Γερμανίας, καθώς και το γεγονός, επίσης, πως πυρπολήθηκαν όλα τα σπίτια και δολοφονήθηκαν μέσα στα σπίτια τους 36 βρέφη και νήπια έως πέντε χρονών, καθιστούν το Κομμένο ως έναν από τους πιο μαρτυρικούς τόπους κατά τη διάρκεια του β΄ παγκόσμιου πολέμου.

Στη συνέχεια ο Βασίλης Τσίρκας και ο Στέλιος Κούλογλου συνομίλησαν με τους επιζώντες του ολοκαυτώματος Θεόδωρο Σκάρα, 92 χρονών σήμερα, Δημήτρη Στασινό και Αρτεμισία Κοντογιάννη, 85 χρονών.

Η συνομιλία, μάλιστα, με τη Αρτεμισία Κοντογιάννη έγινε στο πατρικό της σπίτι, μέσα στις φλόγες του οποίου οι Γερμανοί στρατιώτες έκαψαν ζωντανά τρία ανήλικα αδέρφια της και τη γιαγιά της. Ενώ τη μάνα της τη μαχαίρωσαν μπροστά στην είσοδο του σπιτιού της. Το σπίτι αυτό, από το οποίο είχαν μείνει τότε μόνο οι πέτρες, αποτελεί σήμερα το μουσείο ολοκαυτώματος του Κομμένου, που αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κομμένου Δημήτρης Δήμος ζήτησε τόσο από τον ευρωβουλευτή όσο και από τον βουλευτή Άρτας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη μεγαλύτερη προβολή και ανάδειξη του ολοκαυτώματος του Κομμένου.

Παράλληλα να στηρίξουν με κάθε μέσο την ιστορικότητα του χωριού και να επισημανθούν τα στοιχεία εκείνα που μαρτυρούν καταφανώς πως στο Κομμένο διαπράχτηκε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top