Την πλήρη αντίθεσή του  στην παραχώρηση δημοτικών ακινήτων στην ΕΤΑΔ ΑΕ εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων.

Μετά από πρόταση του Δημάρχου Αρταίων Χρήστου Τσιρογιάννη συζητήθηκε το θέμα, το οποίο απασχολεί όλους τους Δήμους της χώρας, καθώς η Κυβέρνηση με τα ΦΕΚ Β’ 2317/19-6-2018 και 2320/19-6-2018 αποφάσισε, εν κρυπτώ  και χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση, την παραχώρηση στην Ελληνική Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου, ακινήτων που ανήκουν στην Αυτοδιοίκηση ή έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να περάσουν στην ιδιοκτησία τους.

Στην Άρτα παραχωρούνται, συνολικά, 79 ακίνητα στην ΕΤΑΔ ΑΕ, σύμφωνα με αναλυτική έρευνα που έγινε στο Υποθηκοφυλακείο, βάσει του κάθε ΚΑΕΚ. Μεταξύ των ακινήτων αυτών υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά και άλλα δημόσια ακίνητα όπως για παράδειγμα: μεγάλη παραποτάμια έκταση που περιλαμβάνει το Εκθεσιακό Κέντρο, το ΚΤΕΛ, εκτάσεις γύρω από αυτό, καθώς και τη συνεχόμενη παραλίμνια έκταση 716 στρεμμάτων, το Δημαρχείο, το παλιό Νοσοκομείο, εκτάσεις δίπλα από την Αστυνομία, τα Δικαστήρια, παραποτάμιες εκτάσεις στη Βλαχέρνα, δίπλα από τον Άραχθο, στη Φιλοθέη Άρτας, στους Αγίους Αναργύρους, στο Γλυκόριζο, στο Τρίγωνο, στις φοιτητικές εστίες του ΤΕΙ Ηπείρου, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο και στις πέριξ περιοχές κ.α.

Η παραχώρηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά μια εγγύηση του δημοσίου για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του προς τους δανειστές και μάλιστα για χρονική περίοδο 99 ετών. Παράλληλα, παραχωρείται η δυνατότητα εκμετάλλευσης του κάθε ακινήτου και αξιοποίησής του από τους δανειστές, σε περίπτωση αδυναμίας εκπλήρωσης των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας μας.

«Η εξέλιξη αυτή μας βρίσκει κάθετα αντίθετους αφού πέραν των άλλων μνημονιακών περικοπών στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες της χώρας αφαιρούνται πολλοί ζωτικοί χώροι που ήταν σε χρήση των δημοτών αποκλείοντας ακόμη και την πρόσβαση σε αυτούς με την έναρξη της εκμετάλλευσής τους.  Η απόφαση την οποία καλούμαστε να λάβουμε σήμερα θα αποσταλεί άμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ώστε να αναληφθεί και να υποστηριχτεί από την ΚΕΔΕ η σχετική νομική διαδικασία προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας» ανέφερε στην εισήγησή του ο Δήμαρχος. Και συνέχισε: «Ως Δήμος Αρταίων εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε αυτή την εκχώρηση και απαιτούμε την επιστροφή της δημόσιας περιουσίας στις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες μας. Θεωρούμε ότι η δημοτική περιουσία στην Άρτα δεν μπορεί να αποτελέσει περιουσία κανενός άλλου πέραν των Αρτινών. Απαιτούμε άμεσα την επιστροφή αυτής της δημόσιας περιουσίας, που εν κρυπτώ πέρασε στην ΕΤΑΔ ΑΕ, στις τοπικές κοινωνίες και τους δημότες».

Μάλιστα, να σημειωθεί ότι η ΚΕΔΕ ζητά από τις δημοτικές αρχές να προβούν στην άμεση κατάθεση αίτησης ακυρότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να μην ισχύει το ΦΕΚ Β 2320/19-6-2018 και το ΦΕΚ Β 2317/19-6-2018.   


Δήλωση Δημάρχου σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Μπαλάγκα

Σε δήλωσή του σχετικά με την ανεξαρτητοποίηση του Δημοτικού Συμβούλου Γιώργου Μπαλάγκα, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης ανέφερε:

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, ο κ. Μπαλάγκας με την στάση του, τόσο σε πολιτικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, εμπαίζει τη νοημοσύνη των Αρτινών.
Θεωρεί, ότι οι Αρτινοί δεν θυμούνται ούτε την συμπεριφορά του όταν ήταν Αντιδήμαρχος, ούτε την στάση του κατά την εκλογή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Θεωρεί, ότι οι Αρτινοί δεν θυμούνται τις θετικές ψήφους σε όλα τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο ως Αντιδήμαρχος, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, αλλά και ως Δημοτικός Σύμβουλος του συνδυασμού μας.
Θεωρεί, ότι οι Αρτινοί δεν κατανοούν ότι η δήλωση ανεξαρτητοποίησής του εκπορεύεται από υστεροβουλία και όχι από πραγματικό ενδιαφέρον και άποψη για το καλό του τόπου.  
Ναι συμφωνούμε ότι ο κ. Μπαλάγκας έχει άποψη και ενδιαφέρον για τους δημότες.
Έχει άποψη για τον εαυτό του.
Και ενδιαφέρον, για την επόμενη καρέκλα.
Με αυτά τα κριτήρια, κάνει τις όποιες επιλογές του.
Θεμιτές, αλλά είναι βέβαιο πως δεν αφορά το συνδυασμό μας «ΑΡΤΙΝΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ».
Και, ακόμη πιο βέβαιο, είναι ότι δεν αφορούν τους Αρτινούς».

Να σημειωθεί, ότι στη θέση του κ. Μπαλάγκα ως Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Άρτας προτάθηκε και ορίστηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Ζέρβας.


Ενημέρωση και στήριξη των αιτημάτων των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κατά τη διάρκεια ενημερώσεων που έκανε ο Δήμαρχος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε στο θέμα του Προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι», όπου και είχε συνάντηση με τους εργαζόμενους τις προηγούμενες ημέρες και τους εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στις διεκδικήσεις τους για μονιμοποίηση στην εργασία τους. Να σημειωθεί, ότι στην Άρτα υπάρχουν πέντε δομές του Προγράμματος με 15 εργαζομένους συνολικά που εξυπηρετούν 400 συμπολίτες, ηλικιωμένους και ΑμεΑ.  

«Η δομή πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά, όπως άλλωστε επιτάσσουν οι ανάγκες που υπάρχουν. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα είναι πολύ αξιόλογοι, έμπειροι και αναγνωρίζουμε το σπουδαίο έργο που έχουν επιτελέσει και συνεχίζουν να επιτελούν στην κοινωνία της Άρτας. Στο πλαίσιο των αιτημάτων και της ΚΕΔΕ, ζητούμε να υπάρξει άμεσα νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, οριστική και μόνιμη λύση στην εργασιακή τακτοποίηση του προσωπικού, καθώς και να αυξηθεί ο αριθμός των προσλήψεων εργαζομένων, για να διασφαλιστεί και η ευρύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του προγράμματος», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσιρογιάννης.


ΧΡ. ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Υπέρ της καταβολής των αναδρομικών Χριστουγέννων και Πάσχα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους»

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις σε ότι αφορά τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζομένους για την καταβολή των αναδρομικών αποδοχών Χριστουγέννων και Πάσχα (αρκετοί Δήμοι έχουν καταβάλλει τα χρήματα), μετά από πρωτόδικη απόφαση που δικαίωνε τους εργαζομένους.

«Ο Δήμος θα καταβάλει τα αναδρομικά χρήματα στους εργαζόμενους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά. Επίσης, θα διεκδικήσουμε να καταβληθούν τα αναδρομικά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος και υπογράμμισε πως η ΚΕΔΕ έχει αναλάβει την κατάρτιση προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης η οποία θα προβλέπει την καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό του συνόλου των μεικτών αποδοχών για όλους τους εργαζόμενους που αντιστοιχούν στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα αναδρομικά.  

Έγκριση από το Κ.Σ.Ν.Μ. των μελετών για το Ιστορικό Δημαρχείο

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε, ακόμη, στις εξελίξεις σχετικά με το Ιστορικό Δημαρχείο, καθώς πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση του διατηρητέου αυτού κτιρίου.

Με απόφασή του, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) ενέκρινε τις μελέτες   «Καταγραφή της κατάστασης διατήρησης  και προτάσεις συντήρησης των οροφογραφιών και λοιπών διακοσμητικών στοιχείων Παλαιού Δημαρχείου Άρτας» και «Αποκατάσταση διώροφου κτηρίου του Ιστορικού Δημαρχείου Άρτας, χαρακτηρισμένου ως έργου τέχνης φερόμενης ιδιοκτησίας του Δήμου Αρταίων» που είχε υποβάλλει ο Δήμος.

Πλέον, ετοιμάζονται τα τεύχη δημοπράτησης και αναμένεται η δημοπράτηση εντός Νοεμβρίου,  ώστε  με βάση το σχεδιασμό που έχει εκπονήσει η Δημοτική Αρχή το Ιστορικό Δημαρχείο να παραδοθεί εκ νέου στην κοινωνία της Άρτας.


Καθυστέρηση ενός έτους στην επίσημη ένταξη έργων ασφαλτοστρώσεων στο ΠΔΕ

Ο κ. Τσιρογιάννης αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική καθυστέρηση που υπάρχει στην ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 3 εκ. ευρώ για την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων. Είναι ένα έργο που έχει ανακοινώσει με Δελτίο Τύπου η Κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, αλλά ακόμη δεν έχει ενταχθεί επίσημα!

«Ως Δήμος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, με τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα μας, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ακτινίδια, οι ελιές κ.α. Παράλληλα, διαθέτουμε πολύ καλές πτηνό-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, που παράγουν εξαίρετο έργο. Η βελτίωση των αγροτικών δρόμων θα βοηθήσει στην ενίσχυση της παραγωγής για τους αγρότες και τους πτηνό-κτηνοτρόφους μας και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση του εισοδήματός τους.  Παράλληλα, έχουμε έτοιμες μελέτες για πολλά έργα άνω των 10 εκ. ευρώ που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ και τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά τον αγροτικό τομέα και να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις μας, δεν παίρνουμε κάποια απάντηση σχετικά με το πότε θα ενταχθούν τα χρήματα αυτά. Πώς θα βοηθήσουμε τον πρωτογενή τομέα, εάν μας καθυστερούν στα βασικά έργα υποδομής;» σχολίασε.

Κατά την προ ημερησίας συζήτηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο τονίστηκε η ανάγκη για λήψη μέτρων σχετικά με την πρόληψη ατυχημάτων στην επαρχιακή οδό Άρτας-Ροδαυγής, στο ύψος του Έλατου Κορφοβουνίου, καθώς στο σημείο δεν υπάρχει ηλεκτροφωτισμός και εισέρχονται στο δρόμο ανεπιτήρητα και μη ζώα. Ο Δήμος έχει στείλει σχετική επιστολή στα αρμόδια όργανα και παρακολουθεί στενά το θέμα.

Επιπλέον, επισημάνθηκε η ανάγκη τοποθέτησης ηλεκτροφωτισμού στην επαρχιακή οδό από το ιστορικό Γιοφύρι μέχρι τις Κεραμάτες, μιας και υπάρχει αυτό το διάστημα έντονη κυκλοφορία λόγω και της έναρξης της περιόδου συγκομιδής των εσπεριδοειδών. Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει λάβει στο παρελθόν απόφαση σχετικά με την τοποθέτηση κολώνων ηλεκτροφωτισμού σε όλο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο, με προτεραιότητα κυρίως σε διασταυρώσεις οδών, αλλά και στις εντός οικισμού περιοχές από τις οποίες διέρχονται οι οδικοί άξονες.

Τέλος, έγινε αναφορά στην ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του Νηπιαγωγείου Ροδαυγής, όπου υπάρχει μόνο ένα παιδί, αλλά και των Κεραματών, με το Δήμαρχο να επισημαίνει πως κανένα Νηπιαγωγείο δεν πρέπει να κλείσει ακόμη και αν φιλοξενεί μόνο ένα παιδί.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top