Το πλήρες ενδιαφέρον και ουσιώδες ρεπορτάζ της εφημερίδας ΗΧΩ της Άρτας, για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον εμπορικό κόσμο της περιοχής μας, το οποίο ρεπορτάζ κατά βάση στηρίζεται σε σχετική συνέντευξη του προέδρου του τοπικού Εμπορικού Συλλόγου ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΥΛΙΑΡΑ, μεταφέρουμε στον «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ», χωρίς προσθήκες και σχολιασμούς από την πλευρά μας.

Πιο συγκεκριμένα η «Η» γράφει:

Μια ανυπόγραφη, προς το παρόν ανακοίνωση, που φέρεται να εκφράζει τους εμπόρους του «Ιστορικού ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ» της Άρτας, δημιουργεί εντάσεις ανάμεσα σε όσους επαγγελματίες αντιτίθενται με το δίμηνο πενθήμερο Ιουλίου-Αυγούστου και το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας και του προέδρου του Δημήτρη Χουλιάρα, που επικύρωσαν την ψηφοφορία των μελών του Εμπορικού Συλλόγου.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, έδειξαν πως με μεγάλη πλειοψηφία, οι έμποροι της Άρτας επιθυμούν πενθήμερο θερινό ωράριο.
Το θέμα αυτό, αλλά και η πρόοδος των εργασιών για τη δημιουργία open mall στο κέντρο της πόλης μονοπώλησαν τη συνέντευξη του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, Δημήτρη Χουλιάρα της Δευτέρα που δόθηκε σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Άρτας.
Ο Δημήτρης Χουλιάρας, πλαισιωμένος από τη γραμματέα του ΔΣ του Συλλόγου κ. Γεωργία Κωστούλα, εξήγησε πως η απόφαση για πενθήμερο το καλοκαίρι, ήταν των μελών και όχι του ΔΣ. «Κι εμείς αιφνιδιαστήκαμε, από το μεγάλο ποσοστό, υπέρ του πενθημέρου», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
«Εμείς ζητήσαμε και από τον Σύλλογο Εστίασης, αλλά και από το Αστικό ΚΤΕΛ, να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα ώστε να μείνει ανοιχτή η αγορά και το Σάββατο. Όμως δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε, αφού ούτε ο Σύλλογος Εστίασης, ούτε από το Αστικό ΚΤΕΛ έδειξαν διάθεση να «βάλουν πλάτη» είπε ο κ. Χουλιάρας.
Ο κ. Χουλιάρας υπογράμμισε πως απευθύνθηκε στον Δήμαρχο Αρταίων, αλλά και στον Περιφερειάρχη να συμμετάσχουν στο κόστος δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ, αλλά ούτε αυτό κατέστη δυνατό.
«Ποιοι μένουν στην Άρτα τα Σάββατα το καλοκαίρι; Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι σε διακοπές. Φαρμακεία, Συνεργεία, Δικηγόροι, Γιατροί κι αυτοί λείπουν. Το ΚΤΕΛ δεν έχει δρομολόγια. Ποιος θα έρθει λοιπόν Σάββατο πρωί να ψωνίσει», ήταν η απάντηση του κ. Χουλιάρα σε όσα καταλογίζουν στην ανακοίνωση οι «έμποροι του Ιστορικού Κέντρου».
«Με την απόφασή του αυτή, έρχεται «ως τιμωρός», να αφανίσει εμάς και ολόκληρη την πόλη της Άρτας. Κάθε χρόνο αλλά ειδικότερα φέτος, αντιμετωπίζουμε το γεγονός μιας άδειας πόλης, μιας «πόλης φάντασμα». Κλείνουν τα καταστήματα, με αποτέλεσμα η Άρτα να ερημώνει και συνακόλουθα να οδηγείται σε μαρασμό όλος ο επιχειρηματικός της κόσμος. Έρχονται επισκέπτες και αντιμετωπίζουν μια εικόνα πόλης, μόνιμα σε καραντίνα. Σιωπή και ερημιά. Η απόφαση δε αυτή, αποτέλεσε διαχρονικά και το μεγαλύτερο δώρο προς τις όμορες πόλεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Τι απαντά ο Δ. Χουλιάρας; «Περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει με Ιωάννινα και Αγρίνιο. Και σε αυτές τις δύο πόλεις, οι εμπορικοί σύλλογοι αποφάσισαν να έχουν κι αυτοί θερινό ωράριο… το 20% των μελών μας είναι αυτοαπασχολούμενοι, πράγμα που σημαίνει πως είναι μόνοι τους στο μαγαζί και επιθυμούν να κάνουν μια παύση έστω ένα Σαββατοκύριακο», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
Και φέτος όπως και τα προηγούμενα δύο χρόνια, το ΔΣ ακολούθησε τις δημοκρατικές διαδικασίες. «Μία απόφαση όμως που είναι προαιρετική» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Το open mall κινδυνεύει
Τις αντιδράσεις για το πενθήμερο αλλά και την προσωπική επίθεση που δέχθηκε, ο κ. Χουλιάρας την αποδίδει στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου και ειδικά η πρόοδος στο θέμα της δημιουργίας open mall, στη πόλη.
«Κάποιοι δεν έχουν πρόβλημα με τον Εμπορικό Σύλλογο και το πενθήμερο, έχουν με το open mall. Και αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά», είπε ο κ. Χουλιάρας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου η κατασκευή του open mall εξηγεί και τον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει ειδικά φέτος για το θερινό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων της Άρτας.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, είναι ένας οργανωμένος πόλεμος, με μοναδικό στόχο να υπονομεύσει το open mall και το ωράριο χρησιμοποιείται ως «προπέτασμα» για να δικαιολογήσει την δημιουργία ενός δεύτερου εμπορικού συλλόγου στη πόλη, από ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονται ως «έμποροι του ιστορικού κέντρου».
Όπως επισήμανε ο κ. Χουλιάρας εάν συσταθεί ένας δεύτερος εμπορικός σύλλογος στη πόλη, το έργο απεντάσσεται από το ΕΣΠΑ και χάνεται οριστικά. «Κάποιοι θέλουν να διατηρήσουν τα «κεκτημένα» είπε ο πρόεδρος, εξηγώντας πως με το open mall αναβαθμίζεται ολόκληρη η αγορά της πόλης, αφού θα υπάρχει αναβάθμιση σε δρόμους, πεζόδρομους, πλατείες και ευρυχώρια με τους ίδιους κανόνες.
Σημείωσε δε με έντονο τρόπο, πως εάν δημιουργηθεί αυτή την στιγμή ένας δεύτερος εμπορικός σύλλογος, ο ίδιος θα κινηθεί νομικά εναντίον του διεκδικώντας το ποσό των 400.000 ευρώ με το οποίο εντάχθηκε το open mall. Διευκρίνισε δε πως «είναι δικαίωμα του καθένα να δημιουργήσει όσους εμπορικούς συλλόγους επιθυμεί, όμως τη συγκεκριμένη στιγμή θα είναι επικίνδυνο».

Συνεργασία
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας αφού σημείωσε εμφαντικά πως το open mall αποτελεί «μεγάλο στοίχημα» τόσο για τον ίδιο προσωπικά όσο και για τον σύλλογο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην στην άψογη συνεργασία με τον Δήμαρχο Αρταίων Χρήστο Τσιρογιάννη που παρακολουθεί και κινεί τις διαδικασίες ώστε το 2022 το open mall να είναι πραγματικότητα.
«Πίστευα πως δεν θα έχουμε καλή συνεργασία με τον Δήμαρχο και τις υπηρεσίες του Δήμου» είπε ο κ. Χουλιάρας, για να παραδεχτεί: «έκαναν λάθος, υπάρχει άριστη συνεργασία για το open mall».

Δικαστικά
Ο κ. Χουλιάρας έκανε αναφορά και στο φυλλάδιο που βρήκε στο αυτοκίνητό του –και για το οποίο η ΗΧΩ είχε ρεπορτάζ- λέγοντας πως θα υποβάλει και μήνυση κατ’ αγνώστων για το φυλλάδιο που βρήκε «λίγα μέτρα από το δωμάτιο που κοιμάμαι με τη σύζυγο και το παιδί μου» προσθέτοντας πως «δεν έχω φοβηθεί ποτέ αλλά από πίσω υπάρχουν οικογένειες. Αν ήμουν μόνος, δεν θα πήγαινα στον εισαγγελέα».
Επίσης στον εισαγγελέα θα παραδοθεί και η ανακοίνωση των «εμπόρων του Ιστορικού Κέντρου», μία ανακοίνωση που όπως σημείωσε ο κ. Χουλιάρας στοχοποιεί το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Σύλλογο κι αυτό είναι σοβαρό.
Η ανακοίνωση των Εμπόρων
Στην ανακοίνωση των εμπόρων, αναφέρονται τα εξής: «Μόλις προχτές μας διανεμήθηκε το έντυπο πρόγραμμα, με το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της πόλης μας. Με έκπληξη και θλίψη διαπιστώσαμε, πως για μια ακόμη φορά το θεσμικό όργανό μας, το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, αποφάσισε – επικύρωσε την έρευνα-ψηφοφορία των μελών του, όπως αναφέρεται σε αυτό. Επικύρωσε δηλαδή, το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, όλα τα Σάββατα κατά την περίοδο του Ιουλίου και Αυγούστου.
Μετά από την σκληρή δοκιμασία του lockdown της περιόδου της πανδημίας, κατά την οποία υποφέραμε και αιμορραγήσαμε κατά τον πιο οδυνηρό τρόπο, χωρίς έσοδα, με υποχρεώσεις να τρέχουν ιλιγγιωδώς, με κίνδυνο μόνιμης αδυναμίας επαναλειτουργίας των επιχειρήσεών μας και απώλειας θέσεων εργασίας, έρχεται η απόφαση αυτή, σαν να μην άγγιξε κανένα μας η κρίση.
Ο Εμπορικός Σύλλογος, ως ανώτατο θεσμικό όργανο έχει ή θα πρέπει να έχει ως σκοπό την διασφάλιση της ελάχιστης αξιοπρέπειας του επαγγέλματός μας με παρεμβάσεις και διεκδικήσεις που προσβλέπουν στην ευόδωση του σκοπού αυτού. Με την απόφασή του αυτή, έρχεται «ως τιμωρός», να αφανίσει εμάς και ολόκληρη την πόλη της Άρτας. Κάθε χρόνο αλλά ειδικότερα φέτος, αντιμετωπίζουμε το γεγονός μιας άδειας πόλης, μιας «πόλης φάντασμα». Κλείνουν τα καταστήματα, με αποτέλεσμα η Άρτα να ερημώνει και συνακόλουθα να οδηγείται σε μαρασμό όλος ο επιχειρηματικός της κόσμος. Έρχονται επισκέπτες και αντιμετωπίζουν μια εικόνα πόλης, μόνιμα σε καραντίνα. Σιωπή και ερημιά.
Η απόφαση δε αυτή, αποτέλεσε διαχρονικά και το μεγαλύτερο δώρο προς τις όμορες πόλεις. Τη μεταβίβαση του αγοραστικού της κοινού σ’αυτές με αντίστοιχη μείωση της δικής μας ανάπτυξης. Ας μας εξηγήσει κάποιος εχέφρων άνθρωπος, σε ποια λογική μπορεί να στηρίχτηκε μια τέτοια απόφαση? Ποιο το ηθικό κύρος της, αν θεωρήσουμε δεδομένο το νομικό της κύρος, που αποφασίζει να υφαρπάξει τα κλειδιά μιας ολόκληρης πόλης καταδικάζοντάς την στην αφάνεια και σβήνοντας κάθε απέλπιδα προσπάθεια του εναγωνίως εργαζόμενου εμπόρου;
Είναι τουλάχιστον θλιβερή και διχαστική η στάση του ΔΣ να επικυρώνει με απόφασή του, την «έρευνα» που διατείνεται ότι ενήργησε στα μέλη του συλλόγου. Αφήνει, αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με πολλά διαδικαστικά ζητήματα, που δεν είναι της παρούσης και αδιαφορεί για τις ανάγκες των νέων συγκυριών στερώντας ταυτόχρονα την δυνατότητα αυτορρύθμισης της αγοράς. Το σημαντικότερο είναι πως η πλειονότητα του εμπορικού κόσμου στην οδό Σκουφά, που κατεξοχήν αποτέλεσε τον εμπορικότερο δρόμο της πόλης μας, θέλουμε ανοιχτά τα καταστήματά μας και ζωντανή την πόλη μας. Θέλουμε να σταματήσει η κατρακύλα αυτή και να δώσουμε την ευκαιρία τόνωσης και αναγέννησης του Ιστορικού ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ της Άρτας. Τα Σάββατα όλοι θα είμαστε στον χώρο της εργασίας μας προσφέροντας στους κατοίκους της πόλης μας, τη δυνατότητα να ψωνίσουν στα καταστήματά μας και να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους μαζί μας.
ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΑ ΣΑΒΒΑΤΑ
ΑΡΤΑ ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ».

Go to top