Υποβλήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με ολοκληρωμένους φακέλους  για την ένταξη, τη χρηματοδότηση και εν τέλει την υλοποίησή τους, τα έργα κατασκευής των Δικτύων Αποχέτευσης  Βιολογικών Καθαρισμών για οικισμούς του Δήμου Αρταίων.

Συγκεκριμένα, τα έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών Ανέζας, Καλογερικού και Ψαθοτοπίου Δ.Ε. Αμβρακικού, όπως επίσης και τα έργα συλλογής και μεταφοράς λυμάτων οικισμών Χαλκιάδες, Καλαμιά, Ρόκκα Δ.Ε. Φιλοθέης και Καμπής  Δ.Ε. Ξηροβουνίου του Δήμου Αρταίων.

Τα έργα αυτά έχουν προϋπολογισμό 14.524.759,78 €  πλέον ΦΠΑ, με διάρκεια υλοποίησης 36 μήνες  και επιβλέπουσα αρχή θα είναι η Δ.Ε.Υ.Α. Άρτας και αποτελούν μέρος ευρύτερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Ηπείρου για την αντιμετώπιση των φαινόμενων ρύπανσης και υποβάθμισης του Αμβρακικού κόλπου μέσω εισροής λυμάτων, από τους υδάτινους αποδέκτες. Ο Αμβρακικός κόλπος αποτελεί προστατευμένη περιοχή (Ramsar και Natura 2000) και ευαίσθητο οικοσύστημα παγκόσμιας σημασίας.

Ο Δήμαρχος Αρταίων, αφού ευχαρίστησε  την Περιφερειακή Αρχή και την αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη κα. Τατιάνα Καλογιάννη για την άψογη συνεργασία του Δήμου Αρταίων με την Περιφέρεια Ηπείρου, τόνισε: «Ένας από τους μεγάλους μας στόχους ως Δημοτική Αρχή  είναι η προστασία του περιβάλλοντος με έργα αποχετευτικών δικτύων βιολογικών καθαρισμών των οικισμών και ειδικά αυτών  που τα  λύματα έως  τώρα,  επιβάρυναν τον υδροφόρο ορίζοντα ή κατέληγαν στον ήδη επιβαρυμένο Αμβρακικό κόλπο. 

Η αναγκαιότητα της υλοποίησης  αυτών των τόσο απαραίτητων αναπτυξιακών και περιβαλλοντικών υποδομών, ήταν ένα χρόνιο αίτημα της περιοχής μας, το οποίο  εκκρεμούσε. Η ένταξη,  η χρηματοδότηση και τελικά η υλοποίηση τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου, είναι ένα πολύ καλό νέο, δείχνει ότι το πρόγραμμά μας δεν ήταν ουτοπιστικό και μας δίνει πίστη να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή».

Και συνέχισε: «Μετά  την υλοποίηση αυτού του προγράμματος, έχουμε ως νέο στόχο την ένταξη και άλλων οικισμών σε ανάλογα έργα αποχέτευσης για τα οποία υπάρχουν μελέτες, όπως Λιμίνη, Γλυκόριζο, Ελεούσα, Βλαχέρνα και Γραμμενίτσα».

Να αναφερθεί ότι ήδη υλοποιείται το έργο δικτύων αποχέτευσης Κωστακιοί-Κεραμάτες προϋπολογισμού 7.900.000 € πλέον ΦΠΑ με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τον Σεπτέμβριο του 2015 και στόχος της δημοτικής αρχής είναι η υλοποίηση των αποχετευτικών δικτύων σε όλους τους οικισμούς του Δήμου.

 

 

 

Go to top