Καταδικάζουμε απερίφραστα την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας, το οποίο  με πρόσχημα τη δήθεν τήρηση της νομιμότητας καταγγέλλει ως «παράνομη» τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Άρτας και τους γιατρούς που μετέχουν σ΄αυτό, ως ενεργούντες «αθέμιτο ανταγωνισμό!».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Άρτας, ο οποίος επί 5 χρόνια μνημονίων, σκληρής λιτότητας και φτώχειας, σιώπησε κι αδιαφόρησε, μη λαμβάνοντας καμία απολύτως πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ ακόμα και σε περιπτώσεις  παράνομων πράξεων ή ανάρμοστων συμπεριφορών κάποιων μελών του που είδαν το φως της δημοσιότητας και την πόρτα του εισαγγελέα,  δεν είχε να πει ούτε μια λέξη αντίθεσης ή καταδίκης, έρχεται τώρα  να εξαντλήσει  όλη τη νομιμοφοροσύνη του σε βάρος μίας δομής  Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία δεν κάνει τίποτε περισσότερο, από αυτό που οφείλουν να κάνουν τα μέλη του. Να τιμά  τον όρκο του Ιπποκράτη!

Το Κοινωνικό Ιατρείο -Φαρμακείο (ΚΙΦ) Άρτας, δεν είναι παρά ένα από τα δεκάδες κοινωνικά ιατρεία που υπάρχουν σε πολλές πόλεις, σε όλη τη χώρα και λειτουργούν ως αυτόνομες δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, προσφέροντας πολύτιμη στήριξη στα θύματα της οικονομικής κρίσης, στους φτωχούς, στους αδύναμους και στους ανασφάλιστους. Άλλοτε με τη στήριξη της αυτοδιοίκησης και διαφόρων άλλων φορέων και άλλοτε όχι. Πάντα όμως με την ανιδιοτελή προσφορά και αγάπη των απλών πολιτών, που βοηθούν με το υστέρημά τους ή τον πολύτιμο χρόνο τους. Όχι από ελεημοσύνη και φιλανθρωπία, αλλά από πραγματική αλληλεγγύη, που εμπεριέχει σχέση ισοτιμίας, αξιοπρέπειας και σεβασμού στον πάσχοντα, ηθική στήριξη και ελπίδα, ενάντια στον φόβο και την απάθεια. Κι αντί μια τέτοια πρωτοβουλία να αγκαλιαστεί και να στηριχθεί ολόψυχα απ΄όλους, χτυπιέται ήδη με τον πιο ανηλεή τρόπο!

Η κοινωνική αλληλεγγύη και η ανθρωπιά δεν είναι παράνομες ενέργειες. Είναι καθήκον και ηθική υποχρέωση κάθε πολιτισμένου ανθρώπου, κάθε λειτουργού της υγείας, κάθε προοδευτικού και ευαίσθητου πολίτη. Οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης είναι συνοδοιπόροι στους αγώνες του λαού μας για καλύτερη και δωρεάν δημόσια υγεία για όλους, συμβάλλοντας παράλληλα ώστε, μέχρι αυτό να γίνει πραγματικότητα, να ανακουφίζουν τον πόνο, την εξαθλίωση και την εγκατάλειψη.

Δηλώνουμε περήφανοι για την ίδρυση και λειτουργία στην πόλη μας του Κοινωνικού Ιατρείου – Φαρμακείου Άρτας και θα συνεχίσουμε να το στηρίζουμε έμπρακτα, όπως κάναμε και στο παρελθόν. Στεκόμαστε δίπλα του ενάντια στις επιθέσεις και τις λοιδωρίες που δέχεται, τις οποίες και καταδικάζουμε, από όποιον κι αν προέρχονται.

 Καλούμε τον Δήμο Αρταίων και όλους τους τοπικούς φορείς και συλλογικότητες της περιοχής μας να στηρίξουν έμπρακτα το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Άρτας, προσφέροντας χώρο, υλικά, φάρμακα και γενικώς κάθε είδους βοήθεια που χρειάζεται, προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του. Καλούμε επίσης όλους τους πολίτες της Άρτας να συνεχίσουν να το στηρίζουν, προσφέροντας φάρμακα κλπ και υψώνοντας παράλληλα ασπίδα προστασίας στις πιέσεις και τις επιθέσεις που δέχεται.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των αδυνάτων, δεν είναι παράνομη ενέργεια. Είναι ανθρωπιά και πολιτισμός!

 

Go to top