ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ

Πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής ανακύκλωσης σκουπιδιών (κομποστοποίηση) και μετατροπή τους σε πρώτης τάξεως φυτόχωμα (λίπασμα) για κήπους και πρασιές, προχωρεί προς υλοποίηση ο Δήμος Αρταίων, ο οποίος προμηθεύτηκε ήδη και σε πρώτη φάση 85 ειδικούς κάδους, τους οποίους θα προσφέρει δωρεάν σε δημότες, με μόνη προϋπόθεση, ο κάθε ενδιαφερόμενος να διαθέτει μερικά τετραγωνικά μέτρα γης στον κήπο του ή το προκήπιό του, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, για να τοποθετηθεί ο κάδος του.

Η διαδικασία της κομποστοποίησης (ανακύκλωσης) που θα ακολουθούν οι δημότες, είναι απλή, καθώς το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να πετούν όλα τα άχρηστα φυτικά υπολείμματα του νοικοκυριού τους στον εν λόγω ειδικό κάδο, όπως φρούτα, λαχανικά, μαραμένα λουλούδια, κατακάθια του καφέ, τσόφλια αυγών, φύλλα χλωρά και ξερά, αγριόχορτα, ροκανίδια, πριονίδια, κλαδιά θάμνων, χώμα από γλάστρες κ.ά.

ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΟΥΝ

-Πέτρες, πλαστικά, γυαλί, μέταλλα
-Κόκαλα, κρέας, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα
-Υπολείμματα μαγειρευμένων φαγητών
-Λίπη, λάδια
-Φλούδες εσπεριδοειδών
-Στελέχη άρρωστων φυτών
- Σπόρους ή φυτά που έχουν σποριάσει
- Στάχτη από κάρβουνα
- Περιττώματα ζώων
- Τυπωμένο χαρτί
- Πευκοβελόνες.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών τα οργανικά σκουπίδια αποτελούν περίπου το 40% των απορριμμάτων που παράγει κάθε νοικοκυριό και σε ποσοστό περίπου 70% μπορούν να κομποστοποιηθούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με τη μέθοδο της κομποστοποίησης μπορεί να ανακυκλωθεί το 1/3 των οικιακών απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να δίδεται ικανή λύση στα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί σήμερα η διαρκής αύξηση στον όγκο των παραγόμενων σκουπιδιών.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος στην Ελλάδα καταγράφεται διαρκής αύξηση των παραγόμενων απορριμμάτων από 302 κιλά ανά άτομο το 1995 σε 408 το 2000 και σε 437 κιλά ανά άτομο το 2005.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ

Μόλις ο κάδος ξεπεράσει το μισό του βάθος αρχίζει η διαδικασία της χώνεψης (κομποστοποίηση). Μέσα σε 24 ώρες αρχίζει η άνοδος της θερμοκρασίας που φθάνει τους 65 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια πέφτει. Οι πρώτοι οργανισμοί (που αναπτύσσονται είναι τα βακτήρια και οι μύκητες. Σε τρεις ημέρες μειώνεται ο όγκος του υλικού, αρχίζει η πτώση της θερμοκρασίας και εισβάλλει ένα πλήθος από οργανισμούς.
Τελευταίοι επισκέπτες είναι οι γαιοσκώληκες που θα περάσουν το υλικό από το στομάχι τους για να το αποβάλλουν με τη μορφή μικρών κυλίνδρων ως ένα έτοιμο άριστο λίπασμα.
Το χωνευμένο υλικό μπορεί να χρησιμοποιείται σε ανάμειξη και σε αναλογία 10% - 30% με το χώμα της γλάστρας ή του λαχανόκηπου. Είναι ένα πολύτιμο εδαφοβελτιωτικό, γιατί περιέχει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς και πολλά ένζυμα, τα οποία βοηθούν τα φυτά να αποκτήσουν πλούσιο ριζικό σύστημα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ. ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ!

Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ μας είπε:

«Πρόκειται για ένα πρωτοπόρο, φιλόδοξο και πιλοτικό πρόγραμμα οικιακής ανακύκλωσης των σκουπιδιών που υλοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και σε κάποιους Δήμους της χώρας μας.
Βασικός μας στόχος είναι η δραστική μείωση των σκουπιδιών των νοικοκυριών που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ και συνάμα η επίτευξη σημαντικών περιβαλλοντικών και οικονομικών ωφελειών για τους συμμετέχοντες σε αυτό το πρόγραμμα.
Τα οφέλη είναι σημαντικά τόσο για τους ίδιους τους κατοίκους, όσο και για το Δήμο μας.

Το προϊόν της ανακύκλωσης (λίπασμα) είναι το καλύτερο εδαφοβελτιωτικό για δέντρα, λουλούδια, λαχανικά!
Σε πρώτη φάση ο Δήμος Αρταίων θα παραχωρήσει δωρεάν 85 τέτοιους ειδικούς κάδους και στην συνέχεια θα προμηθευτούμε και άλλους, μέχρις ότου καλύψουμε όλες τις ανάγκες των δημοτών μας.

Η ανταπόκριση των πρώτων ημερών ήταν απόλυτα θετική κι όπως όλα δείχνουν, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το αρμόδιο γραφείο του Δήμου, για περισσότερες πληροφορίες και για κατάθεση των σχετικών αιτήσεων».

Τέλος και για το θέμα αυτό, σύντομα θα δοθούν από το Δήμο και έντυπες οδηγίες προς τους κατοίκους.

ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

ENOIKIAZETAI δυάρι στην άνω πόλη, 1ος όροφος. Τιμή 220 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται η δαπάνη ρεύματος και νερού. Τηλ. 6939 871864

-------------------------------

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία ή ισόγειο διαμέρισμα για συνταξιούχους, έως 250 ευρώ μίσθωμα. Τηλ΄6983 464977

........................................................................

ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο

Αγροτεμάχιο 6,5 στρέμματα, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στον παράδρομο της Ιονίας και 500 μέτρα από τον οικισμό των Αγ. Αναργύρων.

Τηλ. επικοινωνίας: 6906243082

-------------------------------------------------------------------------------

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Πωλούνται 2 ελαιώνες στο Πέτα Άρτας, συνολικά 7 στρέμματα. Με δυνατότητα αγοράς ξεχωριστά ή και οι δύο μαζί. Τιμή 1500 ευρώ (το στρέμμα).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977991526 Ηλίας

------------------------------------------------------------------------------

Γνωριμία με Κυρία

Συνταξιούχος δημοσίου, 60 ετών εμφανίσιμος, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία και εμφανίσιμη, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις (κατά προτίμηση ελεύθερη) από 40 έως 55 ετών για γνωριμία, συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Κος Αντώνης.

Τηλ. 698 777 4972

 

Go to top