paratiritis-artas.gr

 

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

  Κάτοικοι του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη μας είπαν ότι στην περιοχή τους οι ψύλλοι «αλωνίζουν», τρυπώνουν στον κόρφο τους και στα αυτιά τους, μέχρι σημείου που σκέφτονται να κάψουν και τα ρούχα τους, για να γλιτώσουν.

Και αυτοί που μας μετέφεραν αυτό το γεγονός, δεν ήταν και λίγοι και το διασταυρώσαμε και από μόνοι μας.
Μια κατάσταση που είναι γνωστή και στο Δήμαρχο Περικλή Μίγδο, χωρίς όμως αντιμετώπιση του προβλήματος.
Οι ψύλλοι έχουν κάνει την παρουσία τους σε στάβλους και σε κτηνοτροφικές μονάδες, αλλά και μέσα στα σπίτια.
Το πρόβλημα καθίσταται πλέον ιδιαίτερα έντονο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, της υγρασίας, της παρασιτικής βλάστησης και των κακών συνθηκών σε εκμεταλλεύσεις και παραγωγές ζώων.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το τσίμπημα του ψύλλου δεν είναι επικίνδυνο, όμως όχι πάντα.
Μπορεί να μεταδώσει σταφυλόκοκκο, αλλά και πανώλη, αν ο ψύλλος παρασιτήσει σε ποντικό που πέθανε από πανώλη.
Που σημαίνει ότι η ασθένεια της πανώλης μπορεί να εξαπλωθεί και από ψύλλους.

Τα μέτρα προστασίας πάντως είναι απλά

Σχολαστικός και καθημερινός καθαρισμός του σπιτιού, αν έχουν εισβάλει ψύλλοι, πράγμα που κατά κανόνα γίνεται με τη μεταφορά του εντόμου κατά την επιστροφή του κτηνοτρόφου απ’ τις εγκαταστάσεις.
Χρειάζεται ακόμη προσεκτικός έλεγχος στα σημεία που τα κατοικίδια ή τα οικόσιτα ζώα περνούν τις περισσότερες ώρες τους και ιδιαίτερα στα ζεστά σημεία, ενώ απαραίτητος είναι ο περιορισμός της βλάστησης ή της συσσώρευσης αντικειμένων που μπορούν να προσφέρουν καταφύγια σε τρωκτικά και παράσιτα.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η νύμφη των ψύλλων αναπτύσσεται μόνο σε μέρη που έχουν θερμοκρασία και υγρασία και είναι δυνατή η εύρεση τροφής.
Σε περίπτωση εντοπισμού ψύλλων αναγκαία είναι η απεντόμωση. Για τις μεν κτηνοτροφικές μονάδες υπάρχουν ειδικά σκευάσματα. Για τις γάτες και τους σκύλους διαφέρουν.

Οδηγίες για κτηνοτρόφους-Πρόληψη

- Προσέχουμε κατά την αγορά ζώων αυτά να μην έχουν ψύλλους, καθώς και κατά τη μεταφορά κοπροστρωμνής, αυτή να μην προέρχεται από κοπάδι που έχει πρόβλημα.
- Σε περιπτώσεις προσβεβλημένων κοπαδιών και επιβαρυμένης στρωμνής, οι κτηνοτρόφοι πρέπει στο τέλος του χειμώνα να την απομακρύνουν και να τη καίνε, ώστε να καταστρέφονται τα εναπομείναντα στη στρωμνή έντομα και τα αυγά τους.
- Ο στάβλος στη συνέχεια πρέπει να ραντίζεται με διάλυμα καυστικής ποτάσας 10% και να σκορπίζεται σκόνη ασβέστη.
- Κάθε κτηνοτροφική επιχείρηση πρέπει να φροντίζει τα κτίσματά της να έχουν επαρκή αερισμό και φωτισμό που βοηθά στη μείωση της υγρασίας και να τον επιμελή καθαρισμό των εγκαταστάσεών της από τη στρωμνή και τα υπολείμματα κοπριάς που υπάρχουν σ’ αυτές.
- Η κοπροσωρός πρέπει να ψεκάζεται συστηματικά με κατάλληλα εγκεκριμένα σκευάσματα.

Αποφυγή αποικισμού

- Αποφεύγουμε τη συσσώρευση απορριμμάτων.
- Φροντίζουμε για την αποψίλωση (κόψιμο χορταριών) όλων των αυλαίων χώρων της κατοικίας μας.
- Στους χώρους των κατοικιών δεν πρέπει να συσσωρεύονται αντικείμενα όπως υφάσματα, ξυλεία, παλιά έπιπλα, χαρτιά και άλλα υλικά.
-  Καθαρίζουμε πάρα πολύ καλά όλο το σπίτι και τους αύλειους χώρους.
- Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην καθαριότητα κάτω από έπιπλα, όπως καρέκλες, κρεβάτια, συσκευές κ.λ.π και γενικότερα σε χώρους σκοτεινούς ή χώρους που συγκεντρώνεται σκόνη.  
- Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε για το σφουγγάρισμα καυτό νερό, το ίδιο και για το πλύσιμο ρούχων, καλυμμάτων ή όπου άλλου έχουμε την υπόνοια πως μπορεί να έχουν πάει ψύλλοι.
- Βγάζουμε το στρώμα μας να αεριστεί στον ήλιο. Το ίδιο κάνουμε και με τα χαλιά. Πολύ καλή λύση για τα χαλιά είναι το αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό). Ρίχνουμε το αλάτι πάνω στα χαλιά μας, το αφήνουμε για μερικές ώρες. Οι φυσικές ιδιότητες του αλατιού ξεραίνουν, τόσο τους ζωντανούς ψύλλους όσο και τα αυγά τους.  
-  Καθαρίζουμε πολύ καλά με την ηλεκτρική σκούπα και καίμε τη σακούλα όταν τελειώσουμε με το καθάρισμα.  
- Δεν ξεχνούμε ποτέ πως οι ψύλλοι πηδάνε πάρα πολύ ψηλά και πάρα πολύ γρήγορα, επομένως ενδέχεται να έχουν απλωθεί σε μεγαλύτερη ακτίνα από αυτή που νομίζουμε!

Για την ατομική προστασία, συνιστάται η χρήση απωθητικών, όμοιων με αυτά που χρησιμοποιούνται για την προστασία από τα κουνούπια.

Για την καταπολέμησή των ψύλλων στις οικίες μας μπορούμε να επέμβουμε κυρίως σε δύο στάδια: Α) Στο στάδιο της προνύμφης με ειδικά εντομοκτόνα που καταστρέφουν την προνύμφη και Β) Στο στάδιο του ακμαίου με αντιπαρασιτικά στα ζώα, που σκοτώνουν τους ενήλικες ψύλλους.
Ψεκάζουμε όλες τις γωνίες και τις σχισμές στα πατώματα των δωματίων, τα χαλιά και αν έχουμε κατοικίδιο ζώο τις κουβέρτες και όπου κάθεται και κοιμάται αυτό. Συνιστάται να αφαιρείτε κάθε ζωντανό πλάσμα από το σπίτι, όσο ψεκάζουμε Θα πρέπει ο ψεκασμός αυτός να επαναλαμβάνεται κάθε 5-7 ημέρες για μερικές φορές ώστε να αποτρέψουμε τη συνέχεια της προσβολής από την εκκόλαψη νέων ατόμων.

Μεταβιβάζεται 'Αδεια Ταξί

Μοντέλο αυτοκινήτου Volkswagen Passat του 2005, 1900cc
Τιμή συζητήσιμη
Τηλ. 6955659939

-----------------------------------------------------------------

ΠΩΛEITAI EKTAΣH ΣYNOΛIKOY EMBAΔOY 6800 T.M. ΣTON AΓIO ΔHMHTPIO ΠETA APTAΣ. ΔEYTEPH ΓPAMMH EΠI THΣ EΘNIKHΣ OΔOY APTAΣ – TPIKAΛΩN, 100 METPA AΠO THN EIΣOΔO AΓIOY ΔHMHTPIOY.
OIKOΔOMEI 400 TM ΓIA OIKIA.
KATAΛΛHΛO KAI ΓIA ΔYO AΓOPAΣTEΣ KAΘΩΣ EXEI ΔYO ΣYMBOΛAIA 4000 TM KAI 2800 TM.
ΤΗΛ. 6975 863618

Σύνδεση μελών

Go to top