Κατόπιν της από 4-9-2013 απόφασης της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, αποφάσισε την αποχή των Δικηγόρων της Άρτας από τα καθήκοντά τους στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2013, ημέρες στις οποίες αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση ο νέος Κώδικας Δικηγόρων, διεκδικώντας να κατοχυρωθεί στο ακέραιο η φύση του δικηγορικού επαγγέλματος ως δημόσιου λειτουργήματος.

Ο δικηγορικός κόσμος της χώρας, μακριά από συντεχνιακές αντιλήψεις και με γνώμονα  την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, καταγγέλλει τις απαράδεκτες και τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στην απονομή της Δικαιοσύνης. Αυτή η αδιέξοδη κατάσταση απεικονίζεται και στις συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης στην Άρτα, όπου η έλλειψη δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων αλλά και οι ακατάλληλες κτιριακές υποδομές καθιστούν την απονομή της Δικαιοσύνης μια δύσκολη υπόθεση τόσο για τους πολίτες όσο και για τους δικηγόρους.

Ειδικότερα στο Ειρηνοδικείο της Άρτας οι υποθέσεις εκδικάζονται σε τριτοκοσμικές συνθήκες, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άμεση μεταστέγαση  του Ειρηνοδικείου Άρτας στο Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο, για το οποίο έχουν δεσμευτεί επί σειρά ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Επιπλέον η διαρκής προώθηση αποσπασματικών ρυθμίσεων για την εξυπηρέτηση σκοπών ή σκοπιμοτήτων άσχετων ή αντίθετων προς τη χρηστή απονομή της Δικαιοσύνης, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην επίλυση κανενός προβλήματος αλλά αντιθέτως επιτείνει τις ήδη υπάρχουσες δυσλειτουργίες.

Η καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης σε πολλές περιπτώσεις ισοδυναμεί πλέον με αρνησιδικία, κλονίζοντας τα ίδια τα θεμέλια του κράτους δικαίου και προκαλώντας διαρκείς καταδίκες της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Για τους λόγους αυτούς πρέπει να υπάρξει άμεσα κεντρικός σχεδιασμός και ισχυρή πολιτική βούληση για την βελτίωση των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης. 

Η κατά παραγγελία αποσπασματική νομοθέτηση, κυρίως μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, ακυρώνει τον ρόλο και την αποστολή της Βουλής, και φορτώνει την κοινωνία συνεχώς με νέα δυσβάσταχτα βάρη, με στόχο να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι της κρίσης, την ίδια ώρα που τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα έχουν αλώσει τα μικρά και μεσαία κοινωνικά  στρώματα, τους μαχόμενους δικηγόρους.
Συντασσόμαστε με τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας
Δημήτρης Τσίρκας

Go to top