Ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος Άρτας, στην προσπάθεια της ενημέρωσης των πολιτών, αναφορικά με τα δικαιώματα των ζώων και ειδικότερα την  ευαισθητοποίηση  του κοινού για την τύχη των αδέσποτων, οικόσιτων κ.ά, προσεκλήθη να συμμετάσχει, ως συμπαρουσιαστής, στην  ενημερωτική εκδήλωση που οργανώνει το Πολιτιστικό Κέντρο Μενιδίου , η οποία  θα πραγματοποιηθεί την  προσεχή Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, στην αίθουσα του κέντρου. 

Σήμερα  που η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από περισσότερη  αγάπη και  αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο,  τέτοιου είδους  πρωτοβουλίες  που αφυπνίζουν  τα εν πολλοίς σε ύπνωση ευρισκόμενα φιλόζωα αντανακλαστικά της , θεωρούμε ότι συμβάλλουν αποφασιστικά  στην έλευση στην κοινωνική επικαιρότητα των ευγενών αισθημάτων: της αγάπης, της συμπόνιας, της ευθύνης, της ανθρώπινης ευαισθησίας και  του έμπρακτου ενδιαφέροντός  για τα απροστάτευτα και περιφρονημένα αυτά ζώα.
Από το άλλο μέρος,   είναι εδραία η αντίληψη των ανθρώπων του συλλόγου, ότι  η «φιλοζωϊα»,  είναι ζήτημα παιδείας. Και πως η  αρωγή της εκπαιδευτικής κοινότητας,  είναι  καθοριστικής σημασίας για την ευδοκίμηση  μιας αναγκαία  μεγαλύτερης και ευρύτερης προσπάθειας που θα προάγει και εμπεδώνει την εν λόγω ιδέα. Και αυτό γιατί, μέσα από την κατήχηση, την καλλιέργεια  της ανθρώπινης ευαισθησίας και κυρίως το παράδειγμα, η αγάπη για αυτές τις βασανισμένες ψυχές και γενικότερα για τα ζώα,  αναμφίβολα θα μετεξελιχθεί σε μεγαλύτερη φροντίδα. Είναι μια εξέλιξη η οποία,  εκτός των παραπάνω,  θα «δώσει» μεγαλύτερο βαθμό   πολιτισμού, για την τοπική μας κοινωνία.

 Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε  τον σημαντικό ρόλο   της οικογένειας, αλλά και εκείνον  του σχολείου, στη διαμόρφωση ανθρώπινων χαρακτήρων  με ανεπτυγμένες φιλόζωες ανησυχίες, απέναντι σε κάθε  περιστατικό:  κακοποίησης ζώου,  βασανιστικής θανάτωσης αδέσποτου(φόλιασμα),  εγκατάλειψης οικόσιτου, αδιαφορίας για τον  τραυματισμό ή την πείνα του ,την αναγκαία στείρωσή του κ.ά.

Μιλάμε δυστυχώς για σχεδόν  καθημερινά φαινόμενα, τα οποία εκτός του ότι η κείμενη νομοθεσία τα θεωρεί εγκλήματα  που επισύρουν την δίωξη του νόμου, ταυτόχρονα  μειώνουν την πολιτισμική και πολιτιστική  αξία της κοινωνίας μας.
 
Ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος Άρτας πιστεύει ότι κάθε προσπάθεια αναβάθμισης και περαιτέρω εμπέδωσης της «φιλοζωίας», επιτυγχάνεται καλύτερα μέσα από εκδηλώσεις σαν αυτή του Μενιδίου. Καθ’ όσον,  μέσα από την πολύτιμη γνώση και εμπειρία  αρμοδίως υπευθύνων παραγόντων(κτηνίατροι, στελέχη φιλοζωϊκών  οργανώσεων κ.ά) τα μηνύματα που  εκπέμπονται,  με  πρώτους  αποδέκτες τους εκπαιδευτικούς  και κοντά σε αυτούς τους μαθητές και μαθήτριες από το  νηπιαγωγείο μέχρι τις ανώτερες σχολικές μονάδες ,  θα γίνονται όλο και πιο ηχηρά, ώστε να  μπορέσουν  να τα  ακούσουν και κάποιοι συνάνθρωποί μας, οι οποίοι  αποδεικνύονται…  βαρήκοοι σε τέτοιου είδους  ακούσματα.

Πάντως σε αντίθεση με τα παραπάνω, είναι παρήγορο το γεγονός ότι όλο και μεγαλύτερα τμήματα της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερα των νεώτερων ηλικιών, «αφυπνίζονται» με αποτέλεσμα να  πληθαίνουν οι άνθρωποι που, παρά τη δύσκολη σημερινή οικονομική συγκυρία,  «αγκαλιάζουν» προσπάθειες σαν αυτή του Μενιδίου, αλλά και άλλες ανάλογες του Φιλοζωϊκού Αρτινού Συλλόγου.

Και εδώ θα πρέπει να χαιρετίσουμε  την πρόσφατη πρωτοβουλία του Δημάρχου κ.  Γιάννη Παπαλέξη να καλέσει τους  ομολόγους  του σε επίπεδο νομού, να ενώσουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να γίνει επί τέλους πράξη η δημιουργία  διαδημοτικού κυνοκομείου. Το οποίο κυνοκομείο, θα αμβλύνει, αν όχι θα επιλύσει, το μείζον πρόβλημα της προσωρινής φιλοξενίας, του μεγάλου πλέον πληθυσμού  αδέσποτων της περιοχής και θα αντιμετωπίζει ικανοποιητικά το εξ’ ίσου σημαντικό πρόβλημα της  περίθαλψης τραυματισμένων ζώων και μαζί το της αναγκαίας στείρωσής τους.
Κλείνοντας την ενημέρωση αυτή, ο Φιλοζωϊκός Σύλλογος Άρτας, απευθύνεται στους φιλόζωους Αρτινούς πολίτες-και όχι μόνο, και τους προτρέπει να παραβρεθούν στην χρήσιμη  εκδήλωση της Κυριακής 13/10/20132 και ώρα 6 ½ το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μενιδίου.

Η αδιαφορία και ο εφησυχασμός απέναντι στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων δεν αρμόζει σε ενεργούς πολίτες.

Για τον Φιλοζωϊκό Σύλλογο Άρτας
Αντώνης Κ. Κολιάτσος.
Αντιπρόεδρος Φ.Σ.Α

Go to top