ΣΩΣΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ, ΑΤΣΑΛΗ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ!!!

Εκατοντάδες μικρομάγαζα και επιχειρήσεις της Άρτας, υγειονομικού ενδιαφέροντος, απειλούνται με «λουκέτο» και πολλές δεκάδες εργαζόμενων οδηγούνται στην ανεργία, λόγω της τσιγαροαπαγόρευσης, που άρχισε να εφαρμόζεται αυτές τις μέρες και μάλιστα… «χωρίς έλεος», διανεμήθηκαν ήδη και τα πρώτα πρόστιμα των 600 ευρώ.
«Νεκρά» στην κυριολεξία παραδοσιακά καφενεία, μπαρ και καφετέριες, ενώ οι δρόμοι της πόλης γέμισαν από αποτσίγαρα.

Η αγωνία των επαγγελματιών και των εργαζόμενων του είδους ήταν έντονα ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους.
Ειδικότερα στην Άρτα, που καλώς ή κακώς, είναι από τις λίγες περιοχές της χώρας, όπου μόνο τα καφέ και τα ουζερί, αναπτύσσονται επιχειρηματικά, «φυτρώνουν» σαν τα μανιτάρια και είναι τα μόνα που προσφέρουν θέσεις εργασίας, όσο κι αν αυτό ακούγεται «τρελό».
Και είναι τρελό, διότι η Άρτα με μηδέν τουρισμό, έχει περισσότερα καφέ, μπαρ και ουζερί, από ότι έχουν και οι πιο τουριστικές πόλεις της χώρας.

Στην πόλη λειτουργούν πάνω από 500 καταστήματα αυτού του είδους και σε επίπεδο νομού, άλλα τόσα και λίγα είναι.
Είναι δημοφιλείς χώροι απόδρασης, όλων τω ρωμιών, από αρχαιοτάτων χρόνων.
Μια συνήθεια που δεν κόβεται εύκολα και «με το μαχαίρι»!

Οι ανυπότακτοι καπνιστές και οι απελπισμένοι επαγγελματίες, δεν τιθασεύονται τόσο εύκολα.
Θέλουν ειδική μεταχείριση, θέλουν και χρόνο, για να πεισθούν ότι το τσιγάρο «σκοτώνει» τον άνθρωπο.
Αλλά και εκείνοι που διέταξαν την αυστηρή τήρηση του σχετικού νόμου κι εκείνοι που ανέλαβαν την εφαρμογή του, θα πρέπει τουλάχιστον να γνωρίζουν  ότι η τσιγαροαπαγόρευση «σκοτώνει» επιχειρήσεις και καταστήματα και στέλνει στην ανεργία τους νέους μας.

Ο νόμος είναι σωστός και άργησε αρκετές δεκαετίες για να γίνει πράξη.
Ναι, το τσιγάρο «σκοτώνει» τον άνθρωπο, επιβαρύνει τη δημόσια υγεία και οι συνέπειές του, κοστίζουν πολλά δις ευρώ στην εθνική οικονομία.

Πρέπει να βρεθεί μια μέση λύση και άμεση, ώστε να μην αυξηθούν περισσότερο τα «λουκέτα» και η ανεργία, σε μια περίοδο πρωτόγνωρης και σκληρής οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που διαλύει όνειρα, οικογένειες, ανθρώπινες σχέσεις, κοινωνίες.

Π.χ. τα παραδοσιακά καφενεία να χωριστούν σε καφενεία «καπνιστών» και «μη καπνιστών», μιας και οι εσωτερικοί χώροι τους είναι πολύ μικροί για οποιαδήποτε άλλη λύση. Αν έχουν εξωτερικούς χώρους, να τους επιτραπεί η τοποθέτηση πρόχειρων κατασκευών για τους καπνιστές.

Το ίδιο να γίνει και για τα παραδοσιακά ουζερί.

Καταστήματα άνω των 100 τ.μ. (καφετέριες κ.λπ.) γιατί να μην τους επιτρέπεται η οριοθέτηση χώρου καπνιστών και με αυστηρές προδιαγραφές;

Οι κρατούντες θέλουν… πόλεις απέραντων σταχτοδοχείων;
Δεν έχουμε κάτι άλλο σχετικό να πούμε!

Στην περίπτωση ας πρυτανεύσει η κατανόηση, διότι καμιά αυστηρή απαγόρευση και για κανένα θέμα ή ζήτημα, δεν φέρνει θετικά αποτελέσματα!

«Π»

Go to top