Πολλαπλά και σύνθετα μηνύματα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην ολομέλεια για την συγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

«Κυρίες και κύριοι γειά σας. Σας προσφωνώ για πρώτη φορά έτσι γιατί η λέξη σύντροφε δεν μου βγαίνει πιά. Δεν την νιώθω να την ξεστομίσω» Βασίλης Γιάπρος.

«Δεν θα συνεχιστεί άλλο αυτό. Να λέμε τα ίδια και τα ίδια και να μην τα λαμβάνουν υπόψη.

Ότι λέμε και συναποφασίζουμε θα δεσμευτείτε ότι θα τα μεταφέρετε στην ηγεσία και κυρίως θα εφαρμόζονται. Όσοι βρίσκονται εδώ μέσα ακόμη είναι ήρωες» Στράτος Τσώνος.

«Θα θέσουμε όλα τα ζητήματα επί τάπητος. Από μηδενική βάση. Και θα συζητήσουμε και για την αυτοδιοίκηση. Είχαμε έναν σίγουρο δήμο στα χέρια μας και τον παραδώσαμε. Υπάρχουν ευθύνες με ονοματεπώνυμο. Θα πρέπει να τις αναλάβουν» Γιώργος Τάτσης.

«Μπήκαμε το 2010 σε έναν ανηφορικό γολγοθά. Ήμαστε οι μόνοι που σηκώνουμε το βάρος της σωτηρίας της χώρας από την χρεωκοπία και την στάση πληρωμών. Σήμερα όμως κυριαρχεί η δημαγωγία, ο λαϊκισμός και η αντιμνημονιακή ρητορική. Γίναμε το μαύρο πρόβατο και ο αποδιοπομπαίος τράγος. Ήμαστε όμως συνειδητά εδώ. Θυσιάζουμε την αξιοπρέπειά μας» Δημήτρης Χαμπίπης.

«Δεν ξέρω που αποσκοπεί η ηγεσία με τις πρωτοβουλίες για διεύρυνση με την Ελιά και την δημοκρατική παράταξη. Θέλουμε να μας εγγυηθεί την αυτόνομη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ» Γιώργος Αθανασούλας.

«Δεν έχει νόημα πλέον να συνεχίζουμε να συμμετέχουμε σε μια Κυβέρνηση που μας καθηλώνει και μας φθείρει. Η συνεργασία με την δεξιά παράταξη έχει ημερομηνία λήξης τις εκλογές» Γιάννης Παπαλέξης.

«Είμαστε μέν εδώ αλλά μεγαλώσαμε πολύ. Οι νέοι απουσιάζουν. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ελκυστικό. Δεν τους λέει τίποτα. Είναι η κατάλληλη ευκαιρία για μια καινούργια αρχή. Όλα επί τάπητος. Ένα καινούργιο συμβόλαιο με τον λαό. Ίσως γιατί όχι μια νέα διακήρυξη» Γιάννης Γρετσίστας.

Αυτά μεταξύ άλλων ειπώθηκαν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κυριάρχησαν στην ανοιχτή ολομέλεια την Παρασκευή το βράδυ που σηματοδότησε την έναρξη των προσυνεδριακών διαδικασιών για την δημιουργία της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης.

Μια διαδικασία που θύμιζε το παλιό καλό ΠΑΣΟΚ, μεστή πολιτικών θέσεων, αντιπαραθέσεων, προτάσεων αλλά και με έντονη συναισθηματική φόρτιση και αγωνία για την εξέλιξη και την μελλοντική πορεία της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο Γραμματέας της Ν.Ε Άλκις Παπαχρηστάκης ανοίγοντας την διαδικασία ευχαρίστησε το σώμα για την αυθόρμητη ανταπόκριση στην πρόσκληση και δεσμεύτηκε ότι η Ν.Ε θα είναι ενεργή το επόμενο διάστημα και εγγυήθηκε την αξιοπιστία των προσυνεδριακών διαδικασιών και την διαφανή εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των συνέδρων.

Ο Χρήστος Γκόκας έκανε λεπτομερή αναφορά στο κυβερνητικό έργο που παρά τα εγγενή προβλήματα στην συνεργασία με την δεξιά παράταξη προχωράει με γοργούς ρυθμούς και στο μείζον ζήτημα της βιώσιμης διαχείρισης του δημόσιου χρέους βρισκόμαστε ήδη κοντά στην επιθυμία όλων μας αλλά και του Ελληνικού λαού. Η σταθερή καταγραφή στους προϋπολογισμούς του 2013, του 2014 αλλά και οι προβλέψεις για το 2015 πρωτογενούς πλεονάσματος μας λύνει τα χέρια για την αυτόνομη πλέον διαχείριση των οικονομικών και για την απομάκρυνση του ΔΝΤ και της Τρόϊκα. Έτσι θα σταματήσει η στείρα και δημαγωγική αντιμνημονιακή ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αντιπολιτευόμενων δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα που εξελίχτηκε σε δεξαμενή δυσαρεστημένων πολιτών θα αναγκαστεί στο επόμενο διάστημα να πάρει θέση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και όλα δείχνουν ότι αρχίζει να προσαρμόζεται στις δικές μας πολιτικές.

Με δεδομένο ότι το μνημόνιο θα καταργηθεί άμεσα θα αναγκαστούν να παρουσιάσουν στον Ελληνικό λαό αξιόπιστες προτάσεις για την βιώσιμη διαχείριση του δημόσιου χρέους. Είναι ενδεικτική η σύγχυση που επικρατεί με την δημόσια τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα ότι μονομερώς η χώρα θα κουρέψει το 70% του χρέους αναγορεύοντάς το ως επαχθές και τον υπεύθυνο των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Σταθάκη να τον διαψεύδει μιλώντας για 5% δυνατότητα και αυτό υπό προϋποθέσεις. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ ακολουθούμε μια παράλληλη πορεία με την χώρα. Όσο ανέβαινε η χώρα ανέβαινε και το ΠΑΣΟΚ. Τώρα που οπισθοχώρησε η χώρα καθηλώθηκε και το ΠΑΣΟΚ. Ελπίζουμε βάσιμα ότι αναστρέφεται η πορεία με την σταθεροποίηση της οικονομίας.

Αυτό που προέχει τώρα είναι να ξανακοιτάξουμε τα του οίκου μας. Και το Συνέδριο που έχουμε μπροστά μας είναι η καλύτερη ευκαιρία να γίνουμε περισσότεροι και να φέρουμε κοντά μας όλους όσους για διάφορους λόγους μας γύρισαν την πλάτη αλλά και όσους πολίτες έχουν δημοκρατικές αναφορές και σύγχρονη προοδευτική αντίληψη και στάση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

 Το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος που είχε την πολιτική ευθύνη της ολομέλειας έκανε ανάλυση της πολιτικής συγκυρίας ξεκινώντας με αναφορές για τις βαθύτερες αιτίες της κατάρρευσης της οικονομίας και επικεντρώνοντας στην καταστροφική πενταετία Καραμανλή για την οποία η δεξιά παράταξη δεν ανέλαβε τις ευθύνες της αλλά ούτε και εμείς τις αναδείξαμε. Στην συνέχεια δεν δείξαμε τα κατάλληλα για το μέγεθος του προβλήματος αντανακλαστικά και διαχειριστήκαμε μια πολύ «καυτή πατάτα» ενώ μπορούσαμε να εξωθήσουμε την ΝΔ να αναλάβει τις ευθύνες της και στην λογική της πλειοψηφίας των 2/3 να αναγκαστεί κάτω και από την «δαμόκλειο σπάθη» των εκλογών να υπογράψει το πρώτο μνημόνιο. Θα είχε διαφορετική πορεία η χώρα αλλά και εμείς θα είχαμε κρατηθεί σε κυρίαρχη θέση στο πολιτικό σκηνικό.

Σήμερα είναι αδήριτη ανάγκη να οργανωθούμε σε καινούργια βάση και το Συνέδριο που έχουμε μπροστά μας θα είναι καταλυτικό. Οι προοδευτικές δυνάμεις στην κοινωνία μας ήταν, είναι και θα είναι πλειοψηφικές. Σήμερα είναι διάσπαρτες και κατακερματισμένες. Είναι στο χέρι μας να φέρουμε κοντά μας κινήσεις, ρεύματα ιδεών αλλά και πολίτες με προοδευτική αντίληψη και σκέψη και με πλουραλισμό απόψεων και προτάσεων να παρέμβουμε με νέα δυναμική για να αντιμετωπίσουμε τα δυσθεόρατα προβλήματα της χώρας..  

Το Συνέδριο που έχουμε μπροστά μας αποφασίστηκε από τα θεσμικά όργανα του κινήματος και πιο συγκεκριμένα από το 9Ο Συντακτικό Συνέδριο της 3ης Μαρτίου 2013, από απόφαση της ΚΠΕ και ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Άμεσα θα κοινοποιηθεί πλήρες χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών και η ημερομηνία και ο τρόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου.

Ο Γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Ηπείρου Ερρίκος Μητσιώνης επικέντρωσε κυρίως στην έκκλησή του για συμμετοχή και στην συναισθηματική φόρτιση που κυριαρχεί αυτόν τον καιρό σε όλες μας τις διαδικασίες και ζήτησε πίστη και αισιοδοξία ότι η προσπάθεια για την διεύρυνση θα αποδώσει και θα μας δώσε νέα ώθηση και δυναμική για την μελλοντική μας πορεία.

Τον λόγο στην ολομέλεια έλαβαν ο Νίκος Θεοχάρης, Στράτος Τσώνος, ο Βασίλης Γιάπρος, ο Γιώργος Τάτσης, ο Γιώργος Αθανασούλας, ο Κώστας Ρίζος, η Σεβαστή Φέκα, ο Θωμάς Ρίζος, ο Νίκος Στάμος, ο Δημήτρης Χαμπίπης, ο Γιάννης Παπαλέξης και ο Γιάννης Γρετσίστας  που έθεσαν με τον δικό τους τρόπο ο κάθε ένας τις πολιτικές ανησυχίες και τους προβληματισμούς και κυρίως για το χρονοδιάγραμμα διακοπής της συνεργασίας με την δεξιά παράταξη που ιδεολογικά και πολιτικά μας ακυρώνει.

Στα ερωτήματα και τις κριτικές που έγιναν απάντησε στην δευτερολογία του ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. 

 

 

                      

 

Go to top