Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γιάννη Κίτσου για το ζήτημα των αποζημιώσεων των παραγωγών ακτινιδίων του Νομού Άρτας επιβεβαιώνει στην πράξη το διαρκές και έμπρακτο ενδιαφέρον του και για τα αγροτικά προβλήματα της περιοχής.

Σε έναν Νομό όπου ο πρωτογενής τομέας δεν είναι απλώς ένας ακόμη κλάδος της οικονομίας, αλλά τρόπος ζωής και βασικός πυλώνας ανάπτυξης, οι παρεμβάσεις που έχουν ουσία και αποτέλεσμα αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Οι ζημιές που προκάλεσε η ανεμοθύελλα τον Απρίλιο του 2025 στον Νομό Άρτας, έφερε πολλούς παραγωγούς ακτινιδίων σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, ενώ η καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων - ιδίως σε όσους είχαν μεν οφειλές αλλά τις τακτοποίησαν πλήρως - δημιούργησε εύλογη αγανάκτηση και ανασφάλεια.

Ο Γιάννης Κίτσος δεν περιορίστηκε σε γενικές διαπιστώσεις ή σε επικοινωνιακές αναφορές, αλλά με άμεση τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΛΓΑ έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα, μετέφερε την πραγματική εικόνα που βιώνουν οι αγρότες της Άρτας και ζήτησε σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή των παραγωγών. Το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν μια ξεκάθαρη διαβεβαίωση από τον Γενικό Διευθυντή του ΕΛΓΑ προς τον κ. Κίτσο για την καταβολή των αποζημιώσεων εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, δίνοντας ανάσα και προοπτική στους δικαιούχους παραγωγούς.

Η πολιτική, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, κρίνεται από τη χρησιμότητά της στην καθημερινότητα των πολιτών. Και στην Άρτα, όπου οι αγρότες σηκώνουν το βάρος της τοπικής οικονομίας μέσα σε αντίξοες συνθήκες, τέτοιες παρεμβάσεις έχουν πραγματικό αντίκρισμα. Ο Γιάννης Κίτσος δείχνει ότι γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους παραγωγούς και παρεμβαίνει ουσιαστικά και αποτελεσματικά όταν προκύπτουν προβλήματα.

Σε μια εποχή που η περιφέρεια συχνά αισθάνεται πως μένει στο περιθώριο των αποφάσεων, η ενεργή παρουσία και η διεκδικητική στάση όπως αυτή του Γιάννη Κίτσου απέναντι στους αρμόδιους φορείς είναι απολύτως αναγκαία. Για τον αγροτικό κόσμο της Άρτας, τέτοιες κινήσεις , όπως η συγκεκριμένη , δεν είναι απλώς θετικές ειδήσεις, αλλά είναι απόδειξη ότι τα προβλήματά του μεταφέρονται , ακούγονται και αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και πολιτική ευθύνη.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Κίτσου σχετικά με την επικοινωνία του με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΛΓΑ:

«Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα σήμερα με τον Γενικό Διευθυντή του ΕΛΓΑ κ. Δημήτρη Μπόλο κατέθεσα το εξής ερώτημα που αφορά τους αγρότες ακτινιδίων του Νομού Άρτας: Τον Απρίλιο Tου 2025 δηλώθηκαν ζημίες απο ανεμοθύελλα στις καλλιέργειες ακτινιδίων, για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι σχετικές δηλώσεις και διαδικασίες του EΛΓA. Οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν στους παραγωγούς που δεν είχαν οφειλές προς τον Οργανισμό.
Ωστόσο, παραγωγοί οι οποίοι είχαν οφειλές προς τον EΛΓA δεν ελαβαν αποζημίωση, παρά το γεγονός οτι στη συνέχεια προχώρησαν στην πλήρη εξόφληση και τακτοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει σαφής ενημέρωση σχετικά με το πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους συγκεκριμένους δικαιούχους. Για πότε έχει δρομολογήσει ο ΕΛΓΑ την πληρωμή των δικαιούχων;
Έλαβα την διαβεβαίωση του Γενικού Διευθυντή του ΕΛΓΑ ότι οι αποζημιώσεις των αγροτών παραγωγών ακτινιδίων του Νομού μας που εξόφλησαν τις οφειλές τους προς τον Οργανισμό, θα καταβληθούν το διάστημα μεταξύ 20 έως 28 Φεβρουαρίου».