Μια πρόταση του επικεφαλής του συνδυασμού «ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΟΡΑΜΑ», ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΛΑΓΚΑ, περί μεταφοράς της Δημοτικής Λαϊκής Αγοράς, επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα αυτό, το οποίο, έχει απασχολήσει και προηγούμενους δημάρχους, όπως τον Κώστα Βάγια, τον Πάνο Οικονομίδη και τον Γιάννη Παπαλέξη, αλλά κανένας τους δεν προχώρησε προς αυτή την κατεύθυνση, ο καθένας για τους δικούς του λόγους και προβληματισμούς.

Βέβαια η Λαϊκή Αγορά είναι σημείο αναφοράς όλων των κατοίκων της πόλης, είναι παράδοση, είναι κομμάτι της ιστορίας της τοπικής κοινωνίας.
Όμως οι σημερινές απαιτήσεις των καταναλωτών δεν καλύπτονται ούτε στο ελάχιστο από τη συνολική λειτουργίας της.
Δεν συμβάλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στην προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων, οι δε προσφερόμενες τιμές, είναι κατά πολύ πιο ακριβότερες από εκείνες των μανάβικών και των σούπερ-μάρκετ της περιοχής μας.
Αλλά το ζητούμενο δεν είναι ακριβώς αυτό.
Η σημερινή Δημοτική Λαϊκή Αγορά είναι σε θέση να καλύψει τους 40.000 κατοίκους της πόλης;
Σίγουρα όχι!
Αυτή η Λαϊκή δεν φθάνει ούτε για τις ανάγκες μιας κωμόπολης!
Οι εκθέτες αγωνίζονται για ένα ψευτομεροκάματο, ο Δήμος εισπράττει ψίχουλα, οι καταναλωτές προτιμούν τα μανάβικα της γειτονιάς τους και των μεγάλων καταστημάτων τροφίμων.

Στο Δημοτικό του Πρόγραμμα ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΛΑΓΚΑΣ, σχετικά έλεγε:

«Οι Λαϊκές Αγορές αποτελούν παράδοση για τον έλληνα και όποιος θέλει να γνωρίσει την πραγματική εικόνα μιας πόλης, επισκέπτεται τη Λαϊκή της Αγορά…».
Κι ακόμη: « Η Δημοτική Λαϊκή Αγορά πρέπει να αναβαθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί. Το ιδανικότερο θα είναι η μετεστέγασή της, σε μεγαλύτερο χώρο, με κτιριακές εγκαταστάσεις που θα μπορούν να φιλοξενούν καταστήματα οπωροκηπευτικών, κρεοπωλεία, ψαράδικα κ.α. τοπικής παραγωγής προϊόντων, όπως συμβαίνει και σε άλλες πόλεις της χώρας. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση που σήμερα επικρατεί στη Δημοτική Λαϊκή Αγορά, δεν καλύπτει τις τωρινές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας…»!

Μήπως πράγματι ήρθε η ώρα αυτό το θέμα να τεθεί επί τάπητος;
Ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ», από παλιά ήταν αυτής της άποψης και δεκάδες ήταν τα σχετικά του δημοσιεύματα.
Οι ανάγκες της πόλης της Άρτας δεν είναι το ράβε-ξήλωνε πεζοδρομίων και πλατειών, ούτε τα ανούσια θεάματα.
Οι ανάγκες της είναι λειτουργικές και η κατάσταση που σήμερα επικρατεί στη Λαϊκή Αγορά, επιεικώς είναι αναχρονιστική!
Η πρόταση του Γιώργου Μπαλάγκα, δεν είναι μόνο πρωτοποριακή, είναι και «επαναστατική» για τις τοπικές νοοτροπίες.
Αλλά και η πρόοδος και η ανάπτυξη δεν έρχονται με… αγκυλώσεις στο παρελθόν!
Δήμαρχε, ιδού πεδίον λαμπρόν!

Λ.Σ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top