Η λειτουργία της ιστορικής Λαϊκής Αγοράς της Άρτας, έπαψε από πολλά χρόνια, να εξυπηρετεί τις ανάγκες των αρτινών καταναλωτών, αλλά και να συμβάλει αποτελεσματικά στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας, που αποτελούσε και τον κύριο λόγο ύπαρξής της.

Το δε καθεστώς που σήμερα επικρατεί σε αυτόν τον χώρο, καμία πλέον πλευρά δεν ικανοποιεί, ούτε τους εκθέτες, ούτε τους καταναλωτές.

Και αυτό το καθεστώς πρέπει να αλλάξει, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει πολύ δύσκολο,, λόγω της μικρής έκτασης που καλύπτει.

Τι πρέπει να γίνει;

Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο τους κανονισμούς λειτουργίας Λαϊκών Αγορών δεκάδων άλλων δήμων της χώρας, διαπιστώσαμε ότι η δική μας λειτουργεί σαν περιφερόμενη κι όχι σαν σταθερή Λαϊκή Αγορά που είναι!

Προωθούνται όπως – όπως μερικά νωπά αγροτικά προϊόντα, σε πολύ μικρές ποσότητες και σε τιμές… «μεσαζόντων»!

Όμως Λαϊκή Αγορά σημαίνει διάθεση προϊόντων όλου του πρωτογενούς αγροτικού τομέα, προϊόντων παραδοσιακής οικοτεχνίας, προϊόντων γης και θαλάσσης, πλην… βιομηχανικών προϊόντων νωπών, κατεψυγμένων, τυποποιημένων και άλλων που παράγει η περιοχή μας (μέλι, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδα, τραχανά, τσίπουρο, κεντήματα κ.ά.).

Τα προϊόντα που σήμερα πωλούνται στη δική μας Λαϊκή Αγορά, πλην των νωπών θαλασσινών, θα μπορούσαν να καλυφθούν με ένα μόνο εκθέτη, άντε το πολύ τρεις.

Που σημαίνει, δεν έχει και λόγο ύπαρξης!

Φρονούμε ότι η νέα Δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, πρέπει να ασχοληθούν με αυτό το θέμα, όχι βέβαια στο πόδι, αλλά με προτάσεις και μελέτες ειδικών.

Έχει Τεχνικές Υπηρεσίες ο δήμος, έχει γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει και Οικονομικές Υπηρεσίες, για μια από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος, με λύση που θα ικανοποιεί το καταναλωτικό κοινό της Άρτας.

Σε συνεργασία δε με το τοπικό Επιμελητήριο, την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, τον Εμπορικό Σύλλογο και άλλους τοπικούς μαζικούς φορείς, να αναζητηθεί η εν λόγω λύση.

Ο «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ» βλέπει ότι ο χώρος που σήμερα στεγάζεται η Λαϊκή, είναι ανεπαρκής.

Και προτείνει:

1. Μεταφορά της, σε άλλο χώρο και δημιουργία σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων, που θα φιλοξενούν το σύνολο των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και κύρια του αγροτικού τομέα.

2. Οι εκθέτες να είναι αποδεδειγμένα οι ίδιοι παραγωγοί προϊόντων και όχι απλοί πωλητές και να λειτουργούν νόμιμα και με ότι προβλέπεται για τον κλάδο τους, και

3. Να καθιερωθούν καθημερινές περιφερόμενες Λαϊκές Αγορές, τόσο εντός της πόλης, όσο και στα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Αρταίων, όπως γίνεται στους περισσότερους δήμους της χώρας, με ορισμό των χώρων και των ωραρίων λειτουργίας.

Τέλος αν η μετεγκατάσταση της σημερινής Λαϊκής είναι δύσκολη, είναι προτιμότερο να καθιερωθούν οι περιφερόμενες Λαϊκές Αγορές και ο χώρος της σημερινής να χρησιμοποιηθεί για νωπά, κατεψυγμένα και τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα, αλλά και για προϊόντα παραδοσιακής οικοτεχνίας.

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ DADA ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ Facebook του DADA ΕΔΩ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top