Η κυβέρνηση νομοθετεί ερήμην του δικηγορικού σώματος, με κίνδυνο ακόμη και την νομοτελειακή κατάργηση περιφερειακού Πρωτοδικείου, όπως και του Πρωτοδικείου Άρτας.

Αυτά καταγγέλλονται, σε έντονη ανακοίνωση – διαμαρτυρία του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως ακολούθως:

«Οι Δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, συντασσόμενοι  απολύτως με τα μέλη όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ΑΠΕΧΟΥΝ από τα καθήκοντά τους : α).σε υποθέσεις συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, από 11-04-2022 έως 15-04-2022 καθώς και β).από ορισμένες ποινικές δίκες, που αφορούν αυστηροποίηση ποινών, από 07-04-2022 έως 15-04-2022.

Με την στοχευμένη αυτή αποχή, καταγγέλεται η, ερήμην του δικηγορικού σώματος, που είναι ο εγγυητής των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών των πολιτών, νομοθέτηση διατάξεων που οδηγούν σε ανασφάλεια δικαίου και εγκυμονούν κινδύνους για την απονομή της δικαιοσύνης, χωρίς μάλιστα στη δεύτερη περίπτωση να έχει εκφραστεί επ’ αυτού η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Ειδικότερα :   

1).Το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τον Οργανισμό των Δικαστηρίων θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση των δικαστηριακών μονάδων με νομοτελειακή κατάργηση των περιφερειακών Πρωτοδικείων και την συρρίκνωση της δικαστηριακής ύλης τους, λαμβανομένου υπόψη και του ότι επ’ αυτών συντάσσεται «μελέτη» υπό την καθοδήγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας (!) και αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.  

2). Η αποδόμηση της προφορικής διαδικασίας με την επιδιωκόμενη αντικατάστασή της με ηλεκτρονικής μορφής μέσα, καθώς και με την πραγματοποίηση τηλεσυνεδριάσεων και τηλεακροάσεων, που περιορίζουν την φυσική παρουσία των διαδίκων και Δικηγόρων στα Δικαστήρια, οδηγούν ουσιαστικά στην κατάργηση της ακροαματικής διαδικασίας, με τους αναπόφευκτους κινδύνους που συνεπάγονται κατά την απονομή της δικαιοσύνης.

3). Η ψηφισθείσα ήδη και ενσωματωθείσα στον Ποινικό μας Κώδικα διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 187 Π.Κ. (υπό τον μανδύα της καταπολέμησης της οπαδικής βίας), με την οποία σε περίπτωση καταδίκης ακόμα και σε πρώτο βαθμό οι αξιόποινες πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα (π.χ. ακόμη και για μια επικαλούμενη φθορά σε ένα ιδιόκτητο τοίχο από μια απλή αφισοκόλληση) δεν επιτρέπεται η αναστολή ή μετατροπή της ποινής με κανένα τρόπο, η σε ασκηθείσα έφεση δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, καταλύει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, που θα οδηγείται στα σωφρονιστικά καταστήματα (!), σε αντίθεση με κατηγορούμενους και καταδικασθέντες για αδικήματα με μεγαλύτερη ποινική ή ηθική απαξία (όπως για παράδειγμα για ανθρωποκτονία από πρόθεση).

Το σύνολο του δικηγορικού κόσμου παρακολουθεί με εντεινόμενη ανησυχία τα νομοθετήματα των τελευταίων ετών (όπως την περίφημη «πλατφόρμα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την καταβολή υψηλού ποσοστιαίου δικαστικού ενσήμου για ορισμένες υποθέσεις, την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, την «πιλοτική δίκη», την θεσμοθέτηση ειδικής αρμοδιότητας στα δικαστήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης κλπ), που αντί να συμβάλλουν στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, ουδεμία αναγκαιότητα καλύπτουν και ταλαιπωρούν καθημερινά όσους προσφεύγουν σε αυτή. 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας, σύσσωμος, δεν πρόκειται να μείνει απαθής στις εξελίξεις και στην επιχειρούμενη κατουσίαν αποδιοργάνωση της Δικαιοσύνης». 

 

Δεν συμφωνεί με το Δήμαρχο ο Δικηγορικός Σύλλογος Άρτας

Με αφορμή δημοσιεύματα, που αφορούν την εκ μέρους του Δήμου Αρταίων προτεινόμενες χωροθετήσεις Δικαστικού Μεγάρου στην πόλη μας, διευκρινίζουμε ότι αυτές αποτελούν προτάσεις του Δήμου.

Ευχαριστούμε βεβαίως τον κ. Δήμαρχο Αρταίων για την αμέριστη συνδρομή του στο θέμα αυτό, πλην όμως εμείς ως Δικηγορικός Σύλλογος έχουμε και επιπλέον προτάσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται, κατά γενική ομολογία, και η πλέον πρόσφορη, όπως όλα αυτά θα αναδειχθούν κατά την Γενική Συνέλευση των μελών μας της 18-04-2022.

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α.

Μιχαήλ Κ. Νικολάου

 

 

 

 

 

 

Go to top