Ο Αγροτικός Σύλλογος Άνω Πέτρας Άρτας απευθύνει υπόμνημα προς την Πολιτεία, τις αρμόδιες αρχές και τους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου, ζητώντας άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις μετά τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η χαλαζόπτωση της 13ης Μαΐου 2025.

Η πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια θεομηνία έπληξε καίρια τη φυτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο των ελαιοπαραγωγών στα χωριά της περιοχής (Άνω Πέτρα, Δημαριό, Κλειστό, Φωτεινό και άλλα γειτονικά), οδηγώντας σε απόγνωση εκατοντάδες οικογένειες που ζουν αποκλειστικά από την καλλιέργεια της ελιάς.

Αναλυτικότερα στο Δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

«Στις 13 Μαΐου 2025, σφοδρή και πρωτοφανής για την περιοχή χαλαζόπτωση, τόσο σε όγκο όσο και σε ένταση και διάρκεια, έπληξε τα χωριά της Άνω Πέτρας, Δημαριού, Κλειστού, Φωτεινού, και άλλες γειτονικές περιοχές του Νομού Άρτας.

Η οικονομία των χωριών μας βασίζεται κυρίως στην ξερική ελαιοκαλλιέργεια, από την οποία παράγεται επιτραπέζια ελιά άριστης ποιότητας και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ελάχιστη οξύτητα. Τα ελαιόδεντρα, ήδη επιβαρυμένα από ξηρασία του καλοκαιριού, είχαν προχωρήσει στην καρπόδεση όταν επλήγησαν από το ακραίο φαινόμενο.

Η ζημιά είναι ολική:

Οι καρποί καταστράφηκαν, οι βλαστοί έσπασαν ή τραυματίστηκαν.

Τα δέντρα έχουν γεμίσει πληγές που θα γίνουν πύλες εισόδου για βακτήρια και άλλους παθογόνους οργανισμούς.

Οι πληγές θα οδηγήσουν σε μειωμένη βλαστικότητα και την εμφάνιση καρκινωμάτων, με μακροχρόνια συνέπειες στην παραγωγικότητα.

Η οικονομική αδυναμία των παραγωγών δεν επιτρέπει ούτε καν τις βασικές εργασίες καθαρισμού των δέντρων.

Τα καλλιεργητικά έξοδα ανά στρέμμα φτάνουν τα 200 ευρώ ετησίως, ενώ τώρα απαιτούνται επιπλέον 150 ευρώ/στρέμμα για την αποκατάσταση των ζημιών. Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου η παραγωγή είναι μηδενική.

Απαιτούμε άμεσα:

Άμεση, λεπτομερή και εμπεριστατωμένη καταγραφή των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, τόσο στον καρπό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

Ένταξη των ζημιών του φυτικού κεφαλαίου (βλαστοί, δέντρα) σε κατάλληλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εκτός του ΕΛΓΑ, αφού ο υπάρχων κανονισμός δεν τις καλύπτει.

Καταβολή αποζημιώσεων στο 100% της πραγματικής ζημιάς και χωρίς καθυστερήσεις.

Άμεση τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει το σύνολο των ζημιών που πλήττουν την αγροτική παραγωγή και το φυτικό κεφάλαιο.

Κατάργηση της απόφασης που επικαλείται "προσωπικά δεδομένα" και δεν επιτρέπει στους παραγωγούς να έχουν πρόσβαση στις καταστάσεις εκτιμήσεων. Ο κάθε παραγωγός έχει δικαίωμα να γνωρίζει τι δηλώθηκε, σε ποιους και με ποια ποσοστά.

Άμεση αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων και βασικών υποδομών των χωριών μας.

Λήψη μέτρων άρδευσης, ενόψει ενός ακόμα ξηρού και θερμού καλοκαιριού, ώστε να επιβιώσουν τα τραυματισμένα δέντρα.

Αποζημίωση για τις προηγούμενες χρονιές ακαρπίας, ειδικά για το 2023, όπου η απώλεια ξεπέρασε το 95%, χωρίς να έχει δοθεί καμία στήριξη έως σήμερα.

Αποτίμηση και αποζημίωση και για τις ζημιές σε άλλες καλλιέργειες, όπως αμπέλια, οπωροφόρα δέντρα, τριφύλλια, σιτηρά κ.ά., καθώς και στους κήπους των φτωχών νοικοκυριών.

Η κατάσταση είναι δραματική και απαιτεί άμεσες, ουσιαστικές και δίκαιες παρεμβάσεις. Η αγροτική παραγωγή στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Νομού Άρτας κινδυνεύει με αφανισμό και μαζί της ολόκληρες τοπικές κοινωνίες.

Αναμένουμε από την Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».