Το πρώτο τυροκομείο της χώρας με καθετοποιημένη χρήση υγρών αποβλήτων

Η αειφόρος ανάπτυξη και η βιώσιμη λειτουργία των μονάδων παραγωγής αποτελούν στρατηγική προτεραιότητα για την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ. Το εργοστάσιό της στον Δομοκό, στο οποίο παράγεται το δημοφιλές Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές», σχεδιάστηκε με γνώμονα τη μείωση της χρήσης ενέργειας και φυσικών πόρων, όπως το νερό, μέσω της κυκλικής χρήσης.

Είναι η πρώτη τυροκομική μονάδα στην Ελλάδα που έχει πετύχει το 100% των υγρών αποβλήτων της μονάδας επεξεργασίας βιολογικού καθαρισμού να χρησιμοποιείται για το πότισμα έκτασης 5 στρεμμάτων, μέσω υπογείου συστήματος άρδευσης, επιστρέφοντας καθαρό νερό στον υδροφόρο ορίζοντα. 

Επιπλέον, στο εργοστάσιο ΗΠΕΙΡΟΣ στον Δομοκό έχουν φυτευτεί 200 δέντρα Παυλώνια, είδος που επελέγη, μετά από ενδελεχή μελέτη, για τον υψηλό δείκτη δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, σε έκταση πέντε στρεμμάτων.  Συγκεκριμένα, στο βάθος δεκαετίας (μέση ζωή δέντρων 7-10 χρόνια) η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα από τα δέντρα υπολογίζεται σε 55 τόνους. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της δεντροφύτευσης επιπλέον τριών στρεμμάτων, με στόχο την κάλυψη επιπλέον αναγκών που δημιουργούνται από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας. 

Τα δέντρα Παυλώνια, εκτός από την ικανότητα της δέσμευσης CO², έχουν πλούσια ανθοφορία που συνεισφέρει σημαντικά στην μελισσοκομία, ενώ η ξυλεία τους θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας και είναι περιζήτητη.

Στη μονάδα έχει επίσης πραγματοποιηθεί ριζική μείωση των αποβλήτων, που θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής, τα οποία πλέον διοχετεύονται για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, μέσω της συνεργασίας με εταιρείες παραγωγής βιοαερίου.

Ο Γιώργος Κουτσικιανίδης, Γενικός Διευθυντής Παραγωγικών Μονάδων της ΗΠΕΙΡΟΣ, δήλωσε «Η επένδυση αυτή είναι ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση του μηδενισμού του ανθρακικού μας αποτυπώματος. Σίγουρα πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά ακόμη, και σαν εταιρία και σαν κλάδος. Είμαστε περήφανοι όταν μπορούμε να συνδυάζουμε πρωτοποριακές και έξυπνες πρακτικές, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων». 

Σημειώνεται πως το εργοστάσιο ΗΠΕΙΡΟΣ στον Δομοκό εφαρμόζεται Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001 από την TUV Hellas, λαμβάνοντας υπόψη επικαιροποιημένα κριτήρια ως προς την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των δραστηριοτήτων των εργοστασίων στο φυσικό περιβάλλον.

 

7απλή διάκριση για τα προϊόντα ΗΠΕΙΡΟΣ στα Mediterranean Taste Awards 2022

Πλατινένιο βραβείο για το ΗΠΕΙΡΟΣ Κατσικίσιο και την ΗΠΕΙΡΟΣ Βιολογική Φέτα Π.Ο.Π.

 

Η ΗΠΕΙΡΟΣ συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά στον διεθνή διαγωνισμό Mediterranean Taste Awards και κατόρθωσε να κατακτήσει συνολικά 7 βραβεία για τα προϊόντα της.  

Συγκεκριμένα, το ΗΠΕΙΡΟΣ Κατσικίσιο Λευκό Τυρί και η ΗΠΕΙΡΟΣ Βιολογική Φέτα Π.Ο.Π. απέσπασαν το Πλατινένιο Βραβείο Εξαιρετικής Γεύσης, την ανώτατη διάκριση στην κατηγορία Τυροκομικά Προϊόντα, ενώ η παραδοσιακή ΗΠΕΙΡΟΣ Φέτα Π.Ο.Π., η ΗΠΕΙΡΟΣ Αλειφωτή και το ΗΠΕΙΡΟΣ Σαγανάκι (το οποίο προς το παρόν διατίθεται μόνο στις αγορές του εξωτερικού) κατέκτησαν το Χρυσό Βραβείο. Στον διαγωνισμό διακρίθηκαν, επίσης, το Ταλαγάνι και το ΗΠΕΙΡΟΣ Ελαφρύ (Λευκό) Τυρί αποσπώντας από ένα Ασημένιο Βραβείο.

Τα Mediterranean Taste Awards έχουν στόχο να τονίσουν τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής, μέσω της ανακάλυψης και προβολής των πιο καινοτόμων, εξαιρετικών σε γεύση προϊόντων. Τα brands τροφίμων και ποτών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό αξιολογούνται από μία ομάδα κορυφαίων επιστημόνων τροφίμων και ειδικών στη γαστρονομία. 

Η Διευθύντρια Μάρκετινγκ της ΗΠΕΙΡΟΣ, Μαρία Γιαννακοπούλου, σχολίασε σχετικά με τη βράβευση: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά για εμάς που 7 ελληνικά προϊόντα, τα οποία παράγονται με μεράκι, αφοσίωση και τις αυστηρότερες προδιαγραφές στο εργοστάσιό μας στην Άρτα, ξεχώρισαν για τη γεύση τους σε έναν κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό, όπως τα Mediterranean Taste Awards».