Του Βασίλη Τσίρκα*

Σε μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για την πορεία της χώρας ο ελληνικός λαός επέλεξε το 2015 την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να σπάσει τα δεσμά των μνημονίων και της σκληρής λιτότητας.

Παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος της καταστροφής και της προδιαγεγραμμένης χρεοκοπίας από ένα σύστημα πολιτικά και ηθικά χρεοκοπημένο που διέλυσε το κοινωνικό κράτος και επέφερε ανθρωπιστική κρίση σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Ένα σύστημα που εκτόξευσε το δημοσιονομικό χρέος της χώρας, εκτίναξε την ανεργία στο 27%, δεσμευμένο σε πολύ υψηλά πλεονάσματα, υπεύθυνο για την απώλεια του 25% του ΑΕΠ της χώρας.  
Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε τον Ιούλιο του 2015 μετά από σκληρή διαπραγμάτευση σε έναν αναγκαστικό συμβιβασμό με τους εταίρους, αλλά με πιο ρεαλιστικούς όρους και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή έχοντας πάντα στο μυαλό μας τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Καταφέραμε να εφαρμόσουμε δύσκολα μέτρα με τις λιγότερες κοινωνικές συνέπειες και απώλειες. Και από τότε υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που οδήγησε σε εξοικονομήσεις δαπανών και αύξηση εσόδων σε μια ήδη συρρικνωμένη οικονομία.
Τον Αύγουστο του 2018 η χώρα άφησε πίσω της μια εποχή που κανείς δεν θέλει να θυμάται. Μια εποχή ταπείνωσης όπου η χώρα μας ήταν ο παρίας της Ευρώπης. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν από δανειστές και τεχνοκράτες και όχι από αιρετούς επιλεγμένους από τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα, με το τέλος των προγραμμάτων, έχει διαμορφώσει εκείνο το έδαφος που της επιτρέπει να έχει την οικονομική και πολιτική της κυριαρχία. Κι αυτό είναι μια πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από αυτή, την τελευταία κυβέρνηση, την πραγματικότητα με την σταθεροποίηση της οικονομία και με τις μεταρρυθμίσεις που κατάφερε να πραγματοποιήσει.

Το επίτευγμα λοιπόν του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι για πρώτη φορά μετά από περίπου 10 χρόνια ο ελληνικός λαός θα κληθεί στις 7 Ιουλίου να επιλέξει μεταξύ προγραμμάτων που θα εφαρμόσει μια ελληνική Κυβέρνηση. Τώρα είναι η στιγμή που όλες οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να ξεδιπλώσουν τις προτάσεις τους για το αύριο, να γνωρίζει ο ελληνικός λαός τι πρεσβεύει ο καθένας.  
Ο δικός μας εθνικός στόχος για το μέλλον είναι να ανακτήσουμε στον τόπο την κανονικότητα στην αγορά εργασίας που αυτό σημαίνει ανεργία ξανά στο επίπεδο του μέσου όρου των χωρών της ευρωζώνης. Να προχωρήσουμε μέσα στην επόμενη διετία, στην περεταίρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και άλλο 7,5% το 2021. Ώστε το 2021 να σβήσει οριστικά και το τελευταίο αποτύπωμα της κρίσης που γονάτισε τους εργαζόμενους αυτής της χώρας.
Το 2019 η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή. Με την ανάταξη της οικονομίας η οποία έχει ήδη επιτευχθεί, με την τρίτη χρονιά ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να είναι εξασφαλισμένες για το επόμενο διάστημα, με τον ενάρετο δημοσιονομικό κύκλο οποίος  συνεχίζεται, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις να καταγράφουν ρεκόρ δεκαετίας, και με τις εξαγωγές να συνεχίζουν να καταγράφουν πρωτοφανή δυναμική, συγκροτείται το νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας με προϋποθέσεις, ώστε μετά την ανάταξη να έρθει και η δυναμική ανάκαμψη.
Αυτή τη στιγμή οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα στα βράχια, που επέβαλαν σκληρούς φόρους τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, με περικοπές και με την διάλυση των δομών του κοινωνικού κράτους που επέφεραν μέσω 25 δις λιτότητα εμφανίζονται ως σωτήρες της χώρας.
Εμείς βρισκόμαστε εδώ να κοιτάξουμε τον ελληνικό λαό στα μάτια και με την συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία που αποκτήσαμε αυτά τα χρόνια, να παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα του αύριο έτσι όπως εμείς την οραματιζόμαστε. Μια Ελλάδα για όλους τους αδικημένους, όλους αυτούς που έσφιξαν τα χέρια και έβαλαν πλάτη στα δύσκολα, και όχι για τους λίγους και εκλεκτούς. Μια Ελλάδα για όλους τους Έλληνες, που δεν ξέχασαν σε τι κατάσταση βρέθηκε η χώρα πριν τέσσερα χρόνια.
Βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής απόφασης και αυτό είναι και το διακύβευμα των εκλογών: Ή θα προχωρήσουμε μπροστά για την οριστική έξοδο από την κρίση για όλους ή θα γυρίσουμε πίσω στην εποχή της κοινωνικής οπισθοδρόμησης; Ή θα κρατήσουμε την Ελλάδα στα χέρια μας ή θα την δώσουμε πίσω σε αυτούς που μας χρεοκόπησαν. Και αυτή η απόφαση είναι απόφαση για τη ζωή μας. Για τις ζωές όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων να μην επιστρέψουν στα χρόνια της κρίσης και της παρακμής.

 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, υποψήφιος βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.

Go to top