Ο επιχειρηματικός κόσμος της Άρτας χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη, πέρα από την βοήθεια που δόθηκε από την παρούσα κυβέρνηση εν μέσω τόσο της πανδημίας τα τελευταία δυο έτη όσο και στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία που δημιουργεί αρνητικές παρενέργειες.

Οι επιχειρήσεις σε τοπικό επίπεδο στηρίζουν την οικονομία του νομού μας, δίνουν θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα διαμορφώνουν ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή μας. Ως εκ τούτου επιβάλλεται να διαμορφωθεί ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για την επόμενη μέρα.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων και της καταγραφής των προβλημάτων αλλά και των προοπτικών στις τοπικές επιχειρήσεις, επισκέφθηκα την επιχείρηση ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ, μια επιχείρηση leader στην ελληνική αγορά στον τομέα της συσκευασίας και εμπορίας ακτινιδίων.

Η παγκόσμια υγειονομική κρίση και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησαν τεράστια προβλήματα στις επιχειρήσεις επηρεάζοντας τον εξαγωγικό τους χαρακτήρα αλλά και αυξάνοντας τον ενεργειακό τους κόστος.

Οι πρωτοφανείς αυτές καταστάσεις οδήγησαν τις κυβερνήσεις να πάρουν μέτρα για να προστατευθεί η επιχειρηματική κοινότητα.

Να αναφέρω ότι για την πανδημία δόθηκαν συνολικά 45 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους ενώ για την ενεργειακή κρίση μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 6 δισ. ευρώ μόνο από εθνικούς πόρους ενώ αναμένονται αποφάσεις και μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε τοπικό επίπεδο όμως αυτό που συζητήσαμε με τον κ. Κολιό είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης σε επίπεδο μείωσης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων. Η Άρτα είναι ο μοναδικός νομός σε εθνικό επίπεδο όπου το δίκτυο για επενδύσεις ΑΠΕ είναι κορεσμένο.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις άμεσα ξεπερνώντας γραφειοκρατικά ζητήματα (πχ διαγωνισμών - προμηθειών), να ξεκινήσουν fasttrack διαδικασίες, ώστε οι επιχειρήσεις του νομού Άρτας να μπορούν να επενδύσουν σε ΑΠΕ (εγκατάσταση φωτοβολταικών – netmetering) μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε όλοι μας, ειδικά όσοι εμπλεκόμαστε με τα κοινά, οφείλουμε να κοιτάζουμε το πρόβλημα κατάματα και να το αντιμετωπίζουμε δραστικά παρέχοντας άμεσα λύσεις. Οι ψεύτικες υποσχέσεις έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top