Του ΑΝΤΩΝΗ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ

Στο αμέσως προηγούμενο άρθρο μας, εκθέσαμε τις τεκτονικές σεισμικές συνέπειες για το ευρωπαϊκό και παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα από ένα τυχόν «Grexit» της Ελλάδας. Αναφερθήκαμε ειδικότερα, αλλά και αναλύσαμε διεξοδικότερα τον βασικό λόγο, που εκπέμπει  «απαγορευτικό» σε τυχόν  απόπειρα της «κερδοσκοπικής χρηματοοικονομικής διεθνούς », του ευρώ-ιερατείου των Βρυξελλών και του Βερολίνου, να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρηματοπιστωτική ασφυξία.

Και αυτό, υποτίθεται θα γινόταν επειδή, οι, κατά τον μεγάλο Γερμανό ποιητή Φρειδερίκο Σίλερ,…καταραμένοι Έλληνες(πολίτες-βουλευτές) υπερασπιζόμενοι έμπρακτα τις δημοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμά τους, θα προέβαιναν στη μη εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή και θα δρομολογούσαν  μια  πολιτική μεταβολή στη χώρα τους που ενδεχομένως  δεν θα τους  ήταν….οικεία. Ευτυχώς, όπως  επαρκώς εξηγήσαμε, που η οικοδόμηση, η λειτουργία και η αλληλοεπίδραση του ελληνικού, με το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, υπακούει στη λογική της  θεωρίας του χάους.

Το οποίο σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η παραμικρή μεταβολή, ακόμη και των πλέον αθώων συνθηκών που καθορίζουν τη λειτουργία του(π.χ η μη πληρωμή ενός ελληνικού ομολόγου σε δανειστές στην ώρα του κ.ά), μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες, αλλά μείζονος σημασίας βλαπτικές καταστάσεις, όχι μόνο την ελληνική οικονομία αλλά και  την ευρωπαϊκή, και την παγκόσμια. Ωστόσο, προσθέσαμε, μια τέτοια εξέλιξη, ουδείς σώφρων ευρωπαίος πολιτικός ηγέτης ή  αξιωματούχος του παγκόσμιο-ποιημένου πλέον  χρηματοοικονομικού συστήματος, εν τοις πράγμασι, θα δρομολογούσε ένα σενάριο «Grexit», χωρίς να συνυπολογίσει. τις σοβαρότατες συνέπειές του.

 

το οικόπεδο Ελλάδα, είναι….γωνία

Όμως υπάρχει και ένας δεύτερος ισχυρός λόγος, θα λέγαμε ακόμη πιο ισχυρός από τον προαναφερθέντα , που δικαιολογεί, αν όχι την αισιοδοξία, τουλάχιστον τον μετριασμό της ανησυχίας των πολιτών, στο ενδεχόμενο να εκλεγεί ή να μην εκλεγεί ΠτΔ από την παρούσα βουλή και εντεύθεν να προκύψει μια  πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και είναι ο προαναφερθείς  λόγος, το πραγματικό γεγονός ότι  το «οικόπεδο» που λέγεται Ελλάδα είναι… γωνία. Ως εκ τούτου, η  γεωπολιτική, γεωοικονομική και γεωστρατηγική σημασία του για τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς φίλους μας., είναι  μεγάλη. Εάν δε, ειδικότερα, ληφθούν υπόψη:

-Ότι μετά την εισβολή των Ρώσων στην Κριμαία, το ενδεχόμενο μιας γενίκευσης των συγκρούσεων των Αμερικανών με τη Ρωσία στην Ουκρανία , η  περαιτέρω  ένταση του νέου ψυχρού πολέμου(σ.σ  οικονομικού) της δύσης με τη Ρωσία του Πούτιν και  η συναφής επιλογή της  Θεσσαλονίκης ως το επιχειρησιακό κέντρο του ΝΑΤΟ, είναι μια πρώτη ένδειξη  αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας , εν όψει εξελίξεων στην περιοχή.

 -Ότι οι κακές σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας εξ’ αιτίας του Συριακού και της κλιμάκωσης των συγκρούσεων των δυτικών δυνάμεων με τους Τσιχαντιστές, αποτελούν έναν ακόμη λόγο της αυξημένης γεωστρατηγικής σημασίας του ελλαδικού χώρου.

-Ότι  οι εξελίξεις στη Συρία,  Ιράκ, Αφγανιστάν, και ο υποθαλάσσιος πλούτος(σ.σ, πετρέλαιο, υδρογονάνθρακες) στην ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ, καθιστούν τον ενιαίο χώρο «Ελλάδα-Κύπρος» ενεργειακά και γεω-στρατηγικά περισσότερο από  ποτέ χρήσιμο για τα δυτικά συμφέροντα 

Και

- Ότι ο ορυκτός πλούτος που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος, σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πολύτιμα μέταλλα κ.ά. είναι συνολικής αξίας δεκάδων εκατοντάδων δισ. Ευρώ. Σημειωτέον ότι αυτό είναι το συμπέρασμα  στο οποίο έχουν καταλήξει έρευνες    επιφανών καθηγητών που το έχουν ήδη γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση, στα κόμματα και φυσικά στο εξωτερικό. Και όπως  φημολογείται, ο υπόγειος  ελληνικός θησαυρός είναι τόσο μεγάλης αξίας, ώστε ένα από τα μεγαλύτερα fund   του κόσμου ετοιμάζει  μια επένδυση-μαμούθ ύψους 7 δισ ευρώ στην περιοχή του Σουνίου, και  ότι στο συγκεκριμένο γιγάντιο project συμμετέχει και η NASA!

- Ότι ο εν εξελίξει υπόγειος πόλεμος μεταξύ Αμερικής και Γερμανίας που συνεπικουρείται από τη γηραιά Αλβιόνα(την Αγγλία), έχει  ως κύριο στόχο την υπονόμευση του Ευρώ και περαιτέρω το «πολιτικό-οικονομικό κόντεμα» του βερολινέζικου δίδυμου  «Μέρκελ-Σόϊμπλε», εκμεταλλεύεται περίφημα τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές ρωγμές που άνοιξε η επιβολή της Γερμανικής πολιτικής περιορισμού των ελλειμμάτων και της λιτότητας στις φτωχότερες χώρες του ευρωπαϊκού νότου και προεχόντως στην παραδοσιακά φίλο-Αμερικανή  Ελλάδα, με αποτέλεσμα να θέλει να τις στηρίξει, όχι μόνο για οικονομικούς αλλά κυρίως για γεωπολιτικούς και γεωστρατηγικούς λόγους. Ειδικότερα δε την Ελλάδα για τον σπουδαίο  ρόλο που παίζει στην Μεσογειακή σκακιέρα των υπερδυνάμεων.  

Τότε είναι προφανές ότι το «οικόπεδο Ελλάδα», είναι  περισσότερο από ποτέ πολύτιμο. Υπ’ αυτή την έννοια  η Γερμανική Ευρώπη και κυρίως  οι ΗΠΑ, δεν θα το ρίξουν στα  βράχια της χρεοκοπίας, προκαλώντας του μια ανεπιθύμητη πολιτική,  οικονομική και κοινωνική έκρηξη. Αντίθετα, επειδή τα συμμαχικά συμφέροντα που διακυβεύονται από μια τέτοια εξέλιξη είναι μεγάλα και θα λέγαμε διαχρονικά ,οι εταίροι θα φροντίσουν  να «το κρατήσουν ζωντανό»  και υπό στην επιρροή τους , με οποιοδήποτε  κόστος.

 

«συμπεφωνημένη» παραίτηση Σαμαρά και άμεσες εκλογές,

θα αλλάξουν το σκηνικό της διαπραγμάτευσης με την Τρόϊκα 

Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι, ο ελληνικός λαός με άλλοθι την προαναφερθείσα αξία του ευλογημένου αυτού τόπου, θα μπορεί να ενεργεί ασύδοτα και εν πολλοίς εκβιαστικά, οι ηγέτες του, έχουν πατριωτικό χρέος να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου  και της εθνικής συνεννόησης και να συμφωνήσουν στα εξής τρία σημεία:

1). Ο Σαμαράς,  χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της εκλογής ΠτΔ, να εισηγηθεί στον ΠτΔ την προκήρυξη εκλογών(σ.σ, θα μπορούσαν να γίνουν στις 18 Ιανουαρίου). Φυσικά ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα χρειαστεί να προηγηθεί προεδρική εντολή σε άλλον αρχηγό για τον σχηματισμό άλλης κυβερνήσεως αφού ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά τα υπόλοιπα κόμματα θα έχουν ήδη συμφωνήσει στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

2) Δεσμευτική διακομματική συμφωνία ότι θα παύσουν οι ενθεν-κακείθεν ακραίες  προεκλογικές αντιπαραθέσεις και ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σε ήπιο κλίμα.

3) Ευθύς με τη συγκρότησή της, η νέα Βουλή θα προχωρήσει στην συναινετική εκλογή ΠτΔ, οποία, κατά το Σύνταγμα, θα απαιτήσει κατ’ ελάχιστον 180 θετικές ψήφους (και όχι  151), επειδή η προηγούμενη δεν ολοκληρώθηκε από τη σημερινή..

4) Η σύνθεση της νέας κυβερνήσεως θα πραγματοποιηθεί σε κλίμα μιας minimum συναίνεσης και εάν δεν θα είναι μονοκομματική, που είναι και το πιθανότερο, η συγκρότησή της θα είναι διευρυμένη και αντιπροσωπευτική όλων των κομμάτων

5) Με κατεπείγουσα πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης και προειλημμένη διακομματική συμφωνία, θα συγκροτηθεί αμέσως μια σοβαρή, στιβαρή, αντιπροσωπευτική, ελληνοπρεπής  και προεχόντως  ικανή διαπραγματευτική ομάδα ειδικών, η οποία θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόϊκα. Και με την καταλυτική δύναμη της προηγηθείσας νωπής εντολής του ελληνικού λαού, θα ζητήσει την ολιγόμηνη παράταση της ισχύος της ληγούσης τον Φεβρουάριο του 2015 δανειακής σύμβασης, ώστε να κερδηθεί ο απαιτούμενος χρόνος για τα περαιτέρω της νέας διαπραγμάτευσης. 

6)Εκεί (στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων), η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, θέτοντας ως διαδικαστική  προϋπόθεση  την  κοινά  προ-συμφωνημένη διαδικασία  εταιρικής ισοτιμίας και το αδιαπραγμάτευτο βροντερό «όχι, φθάνει μέχρι εδώ», θα επαναδιαπραγματευτεί με τους δανειστές την διευθέτηση του χρέους, στη βάση  ενός προ-εκπονημένου, πλήρους, εμπεριστατωμένου, ρεαλιστικού, δίκαιου και εφαρμόσιμου  σχεδίου, και στόχο αυτό να είναι διαχειρίσιμο. 

Όμως πέρα και πάνω από τα απαιτούμενα για την επίτευξη του τελευταίου, η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να διαλαμβάνει τις ακόλουθες τρεις κατά σειρά  προτεραιότητας και εκ προοιμίου κοινά αποδεκτές ρήτρες: Η πρώτη θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση του Έλληνα πολίτη. Η δεύτερη θα υποχρεώνει τους δανειστές να χρηματοδοτήσουν, με πρόσθετα κονδύλια(σ.σ, ευρωπαϊκής αλληλεγγύης) μια σειρά αναπτυξιακών έργων, τα οποία φυσικά θα σχεδιάζονται και εποπτεύονται από κοινού από έλληνες και ξένους ειδικούς. Η τρίτη θα προβλέπει τον  εκ νέου υπολογισμό του ύψους του χρέους, και  την  αποπληρωμή του όλου ή μέρους του, μόνο στο μέτρο και ανάλογα με το αν αυτό είναι νόμιμο.

7) Ο αριθμός των δόσεων, ο χρόνος και  το ύψος της κάθε δόσης, θα υπολογίζονται  με το ελάχιστο προεξοφλητικό επιτόκιο της ΕΚΤ, το οποίο θα είναι σταθερό για όλο το διάστημα αποπληρωμής, και με έναν μεταβλητό συντελεστή ανάλογα με την ανάπτυξη(σ.σ, ρήτρα ανάπτυξης)..

Επί τέλους οι δανειστές θα πρέπει να πεισθούν ότι μόνο με ένα περίπου τέτοιο σχέδιο ο λαός αυτός  θα ζήσει, ώστε  να μπορέσει να βγει από την κρίση και οι ίδιοι να μην χάσουν τα λεφτά τους.. Και στο εύλογο το χιλιοειπωμένο και συνεχώς επαναλαμβανόμενο ερώτημα που θέτει κάθε Έλληνας: «Και αν οι δανειστές μας πουν όχι»; Ε, τότε θα πρέπει και εμείς να τους πούμε ότι με την εφαρμογή των αποτυχημένων μνημονίων της Τρόϊκάς σας, ο ελληνικός λαός θα πάψει να ζει, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό ναρκοπέδιο και τότε το αποτέλεσμα της προτεσταντικής ηθικής και πολιτικό-οικονομικής πρακτικής σας στο ελληνικό πρόβλημα, θα είναι  να μην πάρετε πίσω τα δανεικά, ούτε οι χώρες σας να μπορούν  να χρησιμοποιούν τον…. ηφαιστιογενή πλέον ελλαδικό χώρο για την προώθηση των γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών ,και γεωοικονομικών συμφερόντων σας Παρόλα αυτά, εάν τελικά αποφασίσουμε να μονιάσουμε και να εμφανιστούμε ενώπιό τους ενωμένοι και αποφασισμένοι, είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση… Η οποία ,κατά τον γράφοντα, μόνο θεωρητικά υφίσταται, αφού οι εταίροι και σύμμαχοί μας, όπως επαρκώς εξηγήσε, δεν θα διακινδυνεύσουν τις οικονομικές δυσβάστακτες για τους ίδιους συνέπειες από ένα «Grexit , ούτε  την «απώλεια»  του οικοπέδου…γωνία που λέγεται Ελλάδα.. 

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top