Θαυμάσια, από κάθε άποψη είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων, για οφειλές στο Δημόσιο, αλλά εάν δεν συνοδευτεί και από καθιέρωση Ακατάσχετου Τραπεζικού Λογαριασμού, με τον οποίο οι επαγγελματίες θα συναλλάσσονται με πελάτες και προμηθευτές και θα καλύπτουν απευθείας τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς εργαζόμενους και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι θετικό.

Επί ΣΥΡΙΖΑ είχε προαναγγελθεί η καθιέρωσή του από τον υπουργό Οικονομικών ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ, αλλά αντί αυτού, καθαιρέθηκε ο ίδιος από το αξίωμά του.
Δεν θα επαναλάβουμε ότι πρόκειται περί χρόνιου αιτήματος του επαγγελματικού κόσμου, αλλά θα σταθούμε απλά στη χρησιμότητά του.
Η οικονομική κρίση δεν έφερε μόνο τα Capital Control, αλλά και τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών των οφειλετών του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να οργιάζουν η φοροδιαφυγή, η μαύρη εργασία, οι εμπορικές κομπίνες στις συναλλαγές και όχι μόνον.
Σχεδόν το σύνολο του επαγγελματικού και εμπορικού κόσμου της χώρας έχουν καθυστερημένες οφειλές στο Δημόσιο.
Οι συναλλαγές τους, με τους πελάτες τους, υποτίθεται ότι πρέπει να γίνονται μέσω των Τραπεζών.
Και ειδικότερα οι συναλλαγές τους με το Δημόσιο και τους Φορείς του Δημοσίου υποχρεωτικά γίνονται μέσω των Τραπεζών.
Όταν όμως δεν μπορούν να έχουν επαγγελματικό ακατάσχετο λογαριασμό, πως μπορούν να γίνονται αυτές οι συναλλαγές;
Πως μπορεί να λειτουργήσει μια μικρή επιχείρηση, χωρίς τραπεζικό ακατάσχετο λογαριασμό;
Μόνο με έναν τρόπο.
Να κάνει τις συναλλαγές της χέρι-χέρι, που σημαίνει φοροδιαφυγή και να καταφεύγει στη «μαύρη εργασία», που οξύνει περισσότερο την ανεργία!
Σε τι ωφελείται το κράτος με αυτό το καθεστώς;
Πως μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους οι πολίτες έναντι του κράτους, έναντι των 120 δόσεων, έναντι των υποχρεώσεών τους προς τρίτους, όταν δεν μπορούν να διακινούν τα χρήματά τους, μέσω των τραπεζών;
Είναι ερωτήματα που δεν χρήζουν υπεύθυνης και αρμόδιας απάντησης, αλλά αυτονόητης λογικής και σκέψης για την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος.
Διότι μόνο μέσω της τραπεζικής οδού ελέγχονται τα πάντα και κυρίως οι παρανομίες που γίνονται.
Και σίγουρα δεν μιλάμε για απεριόριστο ύψος ακατάσχετου λογαριασμού, αλλά σε ύψος που να καλύπτονται οι ανάγκες της κάθε επιχείρησης.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. οφείλει να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, παράλληλα με τη ρύθμιση των 120 δόσεων.
Και όπως μας είπαν, θα το κάνει σύντομα!
Περιμένουμε!

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top