LINK A : https://apply.workable.com/j/247F7D2C05

LINK B: https://apply.workable.com/j/24567C25E0

---------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

Με κλικ στο μπάνερ ή ΕΔΩ, δείτε τα δρομολόγια και πληροφορίες για το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ 'Αρτας

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Παραμονές της γιορτής της μετακομιδής των λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, διάβαζα ξανά κάποια βιβλία που αναφέρονταν στη ζωή και το έργο  του συμπατριώτη μας Αγίου, που τόσα υπέφερε και τιμωρήθηκε σκληρά, γιατί ορθοτομούσε τον «Λόγο της Αληθείας»στην Ρωσία.

Πέρασαν κιόλας  22 χρόνια, σκέφτηκα, απ’ την 12η Οκτωβρίου 1997 κι είναι λες κι ήταν χθες.
Έτσι, η παρουσία των ιερών λειψάνων του Αγίου στην πόλη μας, απετέλεσε την επιβράβευση των άοκνων κι επίπονων προσπαθειών  του τότε σεπτού Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ιγνατίου Δ΄, με την συμπαράστασηκαι πολύτιμη βοήθεια βεβαίως του μακαριστού Κώστα Τσιλιγιάννη - φίλου και συνοδοιπόρουσε πολλά - καθώς και του τότε Δημάρχου Αρταίων, αείμνηστου  Κώστα Βάγια. Μη εξαιρουμένης επίσης, της καθοριστικής  συμβολής της Ι.Μ.Μονής  Βατοπεδίου και  του Καθηγουμένου της  Αρχιμ. Εφραίμ.
Κι εκεί λοιπόν που ήρεμος ενημερωνόμουν απ’ τις εφημερίδες της πόλης μας, διαβάζω  σε τοπικό εβδομαδιαίο φύλλο της  10ης Οκτωβρίου 2019, ολοσέλιδη  αναφορά στα της επερχόμενης εορτής.
 Ο συντάκτης -ακούσια πιστεύω- μπέρδεψε τις ημερομηνίες και τα γεγονότα. Ανατρέχοντας  στις  ημερολογιακές μου σημειώσεις, επιβεβαιώνω  ότι οι  εκδηλώσεις για την μεταφορά στην πόλη μας του πιστού αντιγράφου της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας, που βρίσκεται στην Ι. Μ. Μ. Βατοπεδίου, έγινε στις 20 Ιανουαρίου του 2014 και όχι του 2017, όπως εκ παραδρομής υποθέτω, αναφέρεται στο κείμενο. Στην φωτογραφία πάντως που συνοδεύει  το άρθρο  και  αφορά στην συνάντηση που έγινε μεταξύ του Αρχιμ.Εφραίμμε τον  αείμνηστο Κ. Τσιλιγιάννη, η ημερομηνία είναι η πραγματική, δηλ. Ιανουάριος 2014. Ας σημειώσουμε ότι ο Κώστας Τσιλιγιάννης  απεβίωσε την 25η Μαΐου του 2014.
Μέχρις εδώ ας πούμε  καλά. Γιατί στην  συνέχεια και στην δεξιά στήλη  του ολοσέλιδου αφιερώματος έχουν γραφεί ανακρίβειες, οι  οποίες με οδήγησαν να γράψω  το άρθρο αυτό. Όπως:
«Έπρεπε να έρθει στην Άρτα  ως Μητροπολίτης  ο κ. Καλλίνικος για να γνωρίσουμε σ’ όλο  το μέγεθος  τον Άγιο Μάξιμο…» και συνεχίζει πιο κάτω ο συντάκτης του άρθρου: «Διαπιστώνοντας  ο Μητροπολίτης  Άρτηςκ.κ. Καλλίνικος πόσο λίγα οι συντοπίτες του γνωρίζουν για τον Άγιο Μάξιμο…. έχει αποδυθεί σ’ έναν αγώνα γνώσης και δρόμου…». Όμως, «Φίλος μεν Πλάτων φιλτάτη δε η Αλήθεια» και η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από το ψέμα, όπως κι ο κόσμος λέει. Ας δούμε επομένως αν  έτσι έχουν τα πράγματα.
Στα προηγούμενα της αφίξεως του νέου Μητροπολίτη χρόνια, οι εκδηλώσεις προς τιμήν  του Αγίου μας ήταν λαμπρότατες , με την συμμετοχή πάντοτε πλήθους πιστών. Όχι μόνον απ’ την πόλη και τον Νομό μας, αλλά κι απ’ άλλες γειτονικές περιοχές. Προσκαλούνταν και λάμπρυναν με την παρουσία τους πολλοί  Αρχιερείς, ενώ συμπληρώνονταν  σχεδόν  πάντοτε είτε με  βιογραφικά  αφιερώματα , είτε με λογοτεχνικές εκδηλώσεις, σχετικά με το μεγάλο έργο του Αγίου Μαξίμου.Ως εκ τούτου ο ντόπιος πληθυσμός γνώριζε πολύ καλά κι από παλιά περί του  Αγίου. Ας μην ξεχνούμε ότι ο συμπατριώτης  μας Κ.Τσιλιγιάννης, πολυγραφότατος  ων, δεν έχανε ευκαιρία να μην ασχοληθεί με έναν απ’ τους δύο σκοπούς της ζωής του,δηλ.τον Άγιο Μάξιμο. Ο άλλος ήταν η Αγία Θεοδώρα και η «τύχη» των παιδιών της, αφ’ ότου αυτός εγκαταστάθηκε μόνιμα στην γενέθλια πόλη του, την Άρτα μας .
Αλήθεια -και  παρεμπιπτόντως-, πού να βρίσκονται άραγε οι πολυσέλιδες  σημειώσεις  που είχε και αφορούσαν τις κόρες της Αγίας, Άννας  και της μαρτυρικά θανούσης Ελένης και των τεσσάρων ανήλικων τέκνων  της, τις οποίες με περισσή υπερηφάνεια μου έδειχνε και μου διάβαζε;
Επιπρόσθετα και αναφορικά πάντα  με τον  Άγιο Μάξιμο,θα ‘θελα να υπενθυμίσω τις εκδόσεις τις οποίες η Ι.Μ. Άρτης είχε χρηματοδοτήσει και παρουσιάσει κατά καιρούς και οι οποίες διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία της πόλης μας.
Συνεχίζοντας αυτό το οδοιπορικό για την  παράθεση των  γεγονότων,  ώστε να θυμηθούμε τι έχει γίνει από την Ι. Μητρόπολη Άρτης πριν μερικά χρόνια για τον Άγιό μας, έφερα στην μνήμη μου μία σειρά εκπομπών στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Μητροπόλεώς μας  με τίτλο «ΑΡΤΑΙΩΝ   ΑΓΙΟΙ», που έγιναν με την ευλογία βεβαίως του Ποιμενάρχη μας κ.Ιγνατίου. Οι πρώτες λοιπόν αυτές εκπομπές , επτά (7) τον αριθμό, ήταν αφιερωμένες στον Άγιο Μάξιμο. Έγιναν απ’ τον υπογράφοντα το άρθρο και με την πολύτιμη βοήθεια του φίλου Γαβριήλ Λεπενιώτηστην ηχοληψία. Η προσπάθεια αυτή είχε έρθει σαν συνέχεια ομιλίας του π. Θεολόγου, Πρωτοσυγγέλου  της Μητροπόλεώς μας, με εξαιρετικά θετικά σχόλια εκ μέρους των συμπατριωτών  μας ακροατών. Μάλιστα είχα προτείνειεπανειλημμένα στον εφημέριο του Ι. Ναού του Αγ. Μαξίμου, π. Νικόλαο, οι ηχογραφημένες αυτές εκπομπές να αναπαραχθούν σεCDs και να διατίθενται, έναντι μικρού αντιτίμου, σ’ όσους θα έδειχναν ενδιαφέρον για τον βίο και τα έργα του Αγίου κι ο Ναός έτσι να έχει ένα επί πλέον έσοδο. Δυστυχώς όμως, ουδέποτε έλαβα απάντηση από μέρους του εφημέριου, άγνωστο και ανεξήγητο γιατί. Φυσικά η προσφορά από μέρους μου ήταν ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ!!! Ας είναι. Φαίνεται θα είχε -κι ακόμα θα έχει-κατά νουν κάτι καλλίτερο, αλλά παρ’ όλο που πέρασαν χρόνια δεν είδα να έγινε κάτι  επ’ αυτού.
Ας μην ξεχνούμε, ότι οι εκδηλώσεις με αφορμήτηνμετακομιδή του Ιερού λειψάνου του Αγ. Μαξίμου, έλαβαν  χώρα στον περικαλλή Ναό του Αγίου, ο οποίος σχεδιάστηκε,κτίστηκε, άρχισε να διακοσμείται και ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ την Κυριακή 5 Ιουνίου 2016, δηλ.επί εποχής του Γέροντος ΙγνατίουΔ΄ και ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΤΑ ΜΠΕΤΑ-όπως  ανακριβέστατα αναφέρθηκε σε συνέντευξη του νυν Μητροπολίτη, στην ιστοσελίδα ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ. Πολλά χρόνια λοιπόν πριν, υπήρξε μέριμνα και ενδιαφέρον να μάθει ο Αρτινός λαός αλλά και η ευρύτερη περιοχή, τον Άγιο Μάξιμο.
Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω, σ’ όσους τυχόν το έχουν ξεχάσει, ότι η ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Άρτης,ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΣΧΑΤΩΣ, αλλά έχει ρίζες που χάνονται στο βάθος οκτώ (8) και πλέον αιώνων και γνώρισε λαμπρούς Αρχιερείς,που άφησαν αξιόλογα και μεγάλα έργα, τα οποία εμείς σήμερα θαυμάζουμε.
Αγαπητοί μου Φίλοι, η Ελληνική  γλώσσα είναι ανεξάντλητη και η χρήση κάθε λέξης έχει ειδική βαρύτητα. Οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι γράφουμε, γιατί  SCRIPTAMANENT, δηλ. τα γραπτά μένουν!!
Εκείνο λοιπόν  το «έ π ρ ε π ε  ν α έ ρ θ ε ι… » του άρθρου,  ΔΕΝ  κατάφερε να με πείσει για την… ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ούτε συνεισέφερε κάτι στην ΑΛΗΘΕΙΑ. Αντιθέτως, υποδηλώνει προσπάθεια μείωσης -αν όχι αποδόμησης- όσων ενεργειών και έργων έχουν γίνει από τον προκάτοχο, ή και τους λοιπούς προκατόχους, του νυν Δεσπότη.
Εν κατακλείδι, το να προσπαθεί κάποιος να χτίσει με θεμέλια το ΨΕΜΑ, ΔΕΝ οικοδομεί  απαραίτητα την  ΑΛΗΘΕΙΑ!!!

Χαίρετε  και  έρρωσθε εν  Κυρίω.
Απόστολος Τόδουλος

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top