Του Βασίλη Τσίρκα

Το 2015 παραλάβαμε μια χώρα χωρίς προοπτική. Μια χώρα που κάποιοι σχεδίασαν να μην έχει μέλλον, για να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ μια παρένθεση, μια μακρινή ανάμνηση μιας δύσκολης περιόδου για την οποία οι υπεύθυνοι ήταν γνωστοί στον ελληνικό λαό. Και μας παρέδωσαν μια χώρα χρεοκοπημένη, μια κοινωνία σμπαραλιασμένη και μια οικονομία κατεστραμμένη.

Μια χώρα όπου η ανεργία είχε σκαρφαλώσει στο 27% στον γενικό πληθυσμό, ενώ για τους νέους ήταν στο 60%. Νούμερα που συναντά κανείς μόνο σε χώρες ηττημένες μετά από πόλεμο.    
Τεσσεράμισι χρόνια δώσαμε σκληρές μάχες και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια της χρεοκοπίας, να σταματήσουμε την πορεία της οικονομικής καταστροφής, να στηρίξουμε την κοινωνία. Και τώρα οι υπεύθυνοι για την καταστροφή επιστρέφουν για να αποτελειώσουν αυτό που ξεκίνησαν.
Σήμερα η Κυβέρνηση εννοεί ως ανάπτυξη τη συμπίεση του κόστους εργασίας, τη διεύρυνση των ανισοτήτων, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας. Εννοεί ως κανονικότητα τον αυταρχισμό, τη νεοφιλελεύθερη απολυταρχία, τον συντηρητισμό.
Επιτίθεται στα δικαιώματα της νέας γενιάς με συλλήψεις στους κινηματογράφους, αστυνομικά μπλόκα σε κέντρα διασκέδασης, απρόκλητες επιθέσεις εναντίον φοιτητών στα Πανεπιστήμια και γενικά επιθετική στάση απέναντι στην κριτική και την αμφισβήτηση. Την ενοχλεί ότι οι νέες και οι νέοι αυτού του τόπου αξιώνουν πάντα, από οποιαδήποτε κυβέρνηση, μια καλύτερη κοινωνία, ανοιχτή στις ανάγκες τους, τις επιθυμίες τους και στα όνειρά τους.
Η οριστική έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει από τις δυνάμεις της ολιγαρχίας και της πλουτοκρατίας, τις δυνάμεις που οδήγησαν τον τόπο στην καταστροφή, τις δυνάμεις της διαπλοκής και της διαφθοράς. Αυτές οι δυνάμεις πρέπει να απομονωθούν.
Η μεταμνημονιακή περίοδος στην Ελλάδα, για να είναι μακροχρόνια και προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, απαιτεί έναν νέο συνασπισμό συμφερόντων, στον πυρήνα του οποίου θα είναι οι άνθρωποι του μόχθου, οι δυνάμεις της εργασίας, της γνώσης και της καινοτομίας, η νεολαία, ο αγροτικός κόσμος, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί επιχειρηματίες, που έχουν λόγους και συμφέρον να νοιάζονται για την τύχη, τη συνοχή και την πρόοδο της κοινωνίας.             
Και αυτή η νέα πλειοψηφία πρέπει να συγκροτηθεί στη βάση άμεσα εφαρμόσιμων πολιτικών, ενός ολοκληρωμένου και συνεκτικού σχεδίου, που θα συνθέτει τις διαφορετικές ανάγκες με τη δημιουργία νέων υλικών βάσεων για την ανάταξη της κοινωνίας και της οικονομίας.    
Στο κέντρο αυτού του σχεδίου πρέπει να είναι η δίκαιη και αναπτυξιακή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για τη στήριξη των άμεσων αναγκών της κοινωνίας και την προστασία των αδύναμων αλλά και για τη δημιουργία νέου πλούτου που θα διανέμεται δίκαια.
Και η αλλαγή αυτή δεν μπορεί να έρθει αν δεν ανακαλύψουμε ξανά την πολιτική όχι ως ένα «βρώμικο πεδίο» αλλά ως δυνατότητα και εργαλείο αλλαγής για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Όταν η πολιτική στηρίζεται στον λαό και παράγεται από αυτόν, μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους.
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Υπάρχουν όμως εναλλακτικές πολιτικές που μπορούν να δημιουργήσουν νέες σχέσεις της πολιτικής με την κοινωνία και να ενεργοποιήσουν νέες δυνάμεις και πόρους που είναι σε αδράνεια.
Γι’ αυτό και το εγχείρημα για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απλά μια άσκηση αθροίσματος αλλά μια βαθύτερη διεργασία για τη δημιουργία ενός κόμματος ικανού να επιφέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στον αγώνα για την κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Γιατί η έξοδος από την κρίση με προοπτική για την κοινωνία δεν μπορεί να δοθεί «εργολαβία» στην κυβέρνηση χωρίς την ενεργητική συμμετοχή των πολιτών.
Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας θέλει ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή και κυβέρνηση της χώρας. Αυτό καθιστά αναγκαιότητα τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εκφράσει τη μεγάλη αριστερή και προοδευτική παράταξη και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να εκφράσει τα οράματα του προοδευτικού κόσμου για κοινωνική δικαιοσύνη και ελευθερία, για κοινωνική πρόοδο, δημοκρατία και αλληλεγγύη.
Γι’ αυτό και το δημοκρατικό κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία απευθύνεται σε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που πιστεύουμε σε αυτές τις αξίες και εμπνεόμαστε από τους μεγάλους αγώνες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση.
Να πάρουμε την υπόθεση της αριστεράς της εποχής μας, την υπόθεση της προόδου στα χέρια μας.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top