Τα τελευταία χρόνια η Άρτα στεγάζει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, σε μη ικανοποιητικούς χώρους, όπως το Πρωτοδικείο στα παραποτάμια και το Ειρηνοδικείο σε ενοικιαζόμενο κτίριο στο κέντρο της πόλης, με αποτέλεσμα, δεν δυσκολεύεται μόνο η καθημερινότητα των πολιτών της περιοχής μας, αλλά και αυτή των δικηγόρων, των δικαστών και των εργαζομένων σε αυτόν το χώρο.

Πριν από χρόνια είχε αποφασιστεί η μεταφορά του Πρωτοδικείου εκτός πόλεως, σε σχεδόν λυόμενο κτίσμα, και σε χώρο που συγκοινωνιακά δεν εξυπηρετείται.
Για αυτή την απόφαση εκδηλώθηκαν αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των δικηγόρων της Άρτας, με αποχή διαρκείας, αλλά στο τέλος δεν άντεξαν και «υπέκυψαν».
Σε αυτό το θέμα η Άρτα έμεινε πολύ πίσω!
Είναι από τις λίγες πρωτεύουσες νομών της χώρας μας, που δεν έχει Δικαστικό Μέγαρο, στον ιστό της πόλης, παρά το γεγονός ότι ήταν πάγιο αίτημα της τοπικής δικηγορικής κοινότητας, που ασφυκτιούσε στο ετοιμόρροπο παλιό Δικαστικό Μέγαρο, επί της οδού Μανέγα.
Το 2014 και επί κυβερνήσεως Ν.Δ. αποφασίστηκε η αναπαλαίωση των παλιών δικαστηρίων, εγκρίθηκαν αρχικά και κάποιες 500.000 ευρώ, επί ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν οι απαραίτητες διαδικασίες υλοποίησης αυτού του έργου, έγινε η δημοπράτηση, οι εργασίες ξεκίνησαν και σύμφωνα με πληροφορίες μας, αλλά σύμφωνα και με τη σύμβαση, το έργο θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες.
Που σημαίνει, στη χειρότερη περίπτωση, το κτίριο θα είναι έτοιμο για να φιλοξενήσει τα δικαστήρια, το αργότερο, μέχρι τα τέλη του 2020.
Ποια όμως δικαστήρια θα φιλοξενήσει;
Μας είπαν ότι «χωράει» μόνο το Ειρηνοδικείο!
Όμως το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία χρειάζονται οι πολίτες να βρίσκονται εντός της πόλης.
Το Ειρηνοδικείο είναι ήδη στεγασμένο και σε καλόν χώρο και δεν χρειάζεται να αλλάξει θέση.
Οι αρτινοί δικηγόροι, αλλά και σχεδόν όλοι οι τοπικοί παράγοντες θεωρούν αναγκαία τη στέγαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας, στα ανακαινισμένα παλιά δικαστήρια.
Κάποιοι λένε ότι δεν χωράνε τα αρχεία!
Ε, ας νοικιάσουν ένα χώρο για τα αρχεία και υπάρχουν πάρα πολλά γύρω από τα παλαιά δικαστήρια.
Διότι ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά σε αυτή την περίπτωση, τα υπέρ είναι πολλαπλάσια, από κάθε άποψη, πρακτική και ουσιαστική για όλες τις πλευρές.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος ας αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έκανε και για το Υποθηκοφυλάκειο της Φιλιππιάδας, πριν οριστικοποιηθούν οι αρχικές αποφάσεις για το Δικαστήρια της Άρτας.

Λ.Σ.

Go to top