LINK A : https://apply.workable.com/j/247F7D2C05
LINK B: https://apply.workable.com/j/24567C25E0
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Με κλικ στο μπάνερ ή ΕΔΩ, δείτε τα δρομολόγια και πληροφορίες για το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ 'Αρτας
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Οι πολιτικοί δεν είναι σαν τον Τσιόδρα. Από την στιγμή που έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, απλώς σχεδιάζουν τη μακροημέρευσή τους στην εξουσία.
Και, κυρίως, μην βρεθούν στη θέση του… αντιπάλου. Γυρίσει το «παιχνίδι» και τους πάρει δηλαδή «από κάτω». Γιατί, ως γνωστόν, «τα γεγονότα φίλε μου…» (κατά Μακ Λούαν) κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις. Συνήθως ανεξάρτητα από προθέσεις, καλή διάθεση, σχέδια και αποτελέσματα.
Ωστόσο, τώρα το πάνω χέρι το έχει ο Τσιόδρας και ανατρέπει τους σχεδιασμούς Μητσοτάκης για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο. Ο πολιτικός ήθελε (θέλει) εκλογικό αιφνιδιασμό. Τώρα που παρουσιάζεται να έχει το πάνω χέρι δημοσκοπικά. Την ώρα που, παρά τις καθυστερήσεις, την ελλιπή στελέχωση του ΕΣΥ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας-ΜΕΘ κ.α.), την απουσία αναγκαίων υλικών και μέσων (αναπνευστήρες, μασκες, test κ.α.), δείχνει να έχει προβάδισμα. Και αυτό γιατί η χώρα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, απέφυγε τα χειρότερα στην υγεία. Οι συγκρίσεις στη γειτονιά μας είναι καταλυτικές…
Το φθινόπωρο λοιπόν. Πριν χρειαστεί να μιλήσουμε («τα γεγονότα φίλε μου…») για την πραγματική οικονομία, για το ποιες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να ανοίξουν και πάλι, την ανεργία, το πορτοφόλι, την απασχόληση των νέων…
Και ο Τσίδρας «είπε» όχι. Το φθινόπωρο, κατά τους επιστήμονες, είναι πιθανό ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Ίσως χρειαστεί να «κλειδώσει» ξανά η χώρα. Και τότε ο κόσμος δεν θα είναι συγκαταβατικός. Δεν θα επιτρέψει στον Μητσοτάκη την πειρατεία των εκλογών, πιθανότατα δε διπλών εκλογών λόγω ισχύος της απλής αναλογικής κατά τη επόμενη αναμέτρηση. Κανείς δεν θα συγχωρέσει μια τρίμηνη εκλογική διαδικασία ενόσω η υγειονομική κρίση εντείνεται.
Ο κ.Μητσοτάκης θέλει να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών πριν κληθεί να πάρει μέτρα για την «αναστήλωση» της οικονομίας μετά την πανδημία. Αλλά οι πολίτες θέλουν ΜΕΘ.
Με λίγα λόγια επανέρχεται σαν δράμα (και όχι φάρσα) το ερώτημα του 2009. Τότε που ο Γ.Α.Παπανδρέου παρέλαβε ένα έλλειμμα της τάξης του 15,6% του ΑΕΠ (σχεδόν 36 δις ευρώ) αλλά δεν πήγε σε εκλογές, πήρε με το κόμμα του αποφάσεις (ανεξαρτήτως επιμέρους κριτικής προσέγγισης) και καταστράφηκε το ΠΑΣΟΚ… Επανέρχεται λοιπόν εκ των πραγμάτων (και των επιτελών της οδού Πειραιώς) το δίλημμα: Εκλογές ή μέτρα (τα οποία θα κληθεί να φέρει εις πέρας μόνη της η ΝΔ);
Ακόμη και στο ευνοϊκό σενάριο, ότι η πανδημία περιορίζεται το καλοκαίρι και δεν επανακάμπτει με την ίδια ένταση από το φθινόπωρο -από την στιγμή που κανείς δεν προβλέπει εμβόλιο πριν από την παρωδό 10-12 μηνών-, η ύφεση (αθροιστικά 2020-21) μπορεί να ξεπεράσει την προηγηθείσα 25,6% του ΑΕΠ (2008-2017). Και μάλιστα μέσα σε μόλις 15 μήνες… Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, απλά και μόνο λόγω κατάρρευσης της οικονομίας, με ευκολία θα ξεπεράσει το 220%. Το «μαξιλάρι» των 35 δις που διαμορφώθηκε από δανεισμό το καλοκαίρι του 2018, θα εξαφανιστεί. Τυχόν νέος δανεισμός σημαίνει νέα μέτρα (προληπτική γραμμή-ECCL) τύπου μνημονίου.
Με αυτά τα δεδομένα:
-Το σενάριο V της πανδημίας, που οδηγεί σε πρόωρες εκλογές, δεν ισχύει. Ο ιός θα συνεχίσει να μας απειλεί και το φθινόπωρο.
-Ο κ.Τσιόδρας και οι επιστήμονες καταθέτουν το σενάριο U, μια παρατεταμένη κρίση λόγω κορονωιού.
-Ωστόσο, ο κ.Μηστοτάκης και η ΝΔ φοβάται ένα σενάριο L για την οικονομία. Μετά την οικονομική βύθιση, να μην έρθει η ανάκαμψη, να «φαγωθούν» τα 35 δις του αποθεματικού, να «κλείσουν» οι αγορές και ο δανεισμός από τον (γνωστό μας) ΕΣΜ να φέρει μέτρα (φόρο στη βενζίνη, αύξηση ΦΠΑ, περιορισμός δαπανών δημοσίου, μείωση μισθών, «πάγωμα» προσλήψεων κ.α.)
Σε αυτό το περιβάλλον είναι σαφές ότι η χώρα (και οι νέοι της) κινδυνεύουν να ζήσουν μόνο ορισμένες αναλαμπές από την πρώτη 25ετία της νέας χιλιετίας. Να μετράνε μόλις λίγα αληθινά χρόνια από το πρώτο τέταρτο του αιώνα.
Επίσης αλήθεια είναι ότι το restart της χώρας, αντίστοιχο μεταπολεμικής περιόδου, δεν πρέπει να το κάνει η δεξιά.
Αλλά, επίσης είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάει με σχετική ασφάλεια τη χώρα μέχρι το… εμβόλιο. Μετά ας κάνει (πρόωρες) εκλογές.
Την στιγμή που η πατρίδα μας χρειάζεται ΜΕΘ, δεν νοείται η ΝΔ θα σκέφτεται τις κάλπες. Και μάλιστα διπλές κάλπες. Το φθινόπωρο και ενόσω οι πολίτες θα αγωνιούν για την εξέλιξη του κορωνοϊού και την ίδια τους τη ζωή τους, όταν θα ρωτούν για τα φάρμακα και τις ΜΕΘ, η κυβέρνηση πρέπει να έχει καταστήσει ετοιμοπόλεμη την Ελλάδα.. Και όχι να σχεδιάζει πειρατικές ενέργειες ποντάροντας στην μονόπλευρη τηλεοπτική προπαγάνδα.