Του Βασίλη Τσίρκα

Ο συνδυασμός της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, με την ανεύθυνη και ανερμάτιστη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, δημιουργούν μια παραλυτική συνθήκη, με αποτελέσματα που θα σημαδέψουν το μέλλον της χώρας.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει κάθε μέρα την αδυναμία της να διαχειριστεί οτιδήποτε άλλο εκτός από την εικόνα της και τα συμφέροντα των κολλητών της.
Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και μέσα στην πανδημία, η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από άμεσα μέτρα, αλλά και από μια νέα κοινωνική συμφωνία. Αυτήν την κοινωνική συμφωνία προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και τους βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής, μαζί με τα επείγοντα μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει άμεσα μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις και περιγράφει έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση. Προωθεί τη στήριξη της εργασίας και όχι την αναστολή συμβάσεων και τις απλήρωτες υπερωρίες, τη στήριξη της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση, μια λύση που ακολουθείται στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Το να βρεθεί ένας μηχανισμός ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους αποτελεί σήμερα κοινωνική ανάγκη. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε παρόμοια προγράμματα, με τελευταίο αυτό των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία που περιλάμβανε και διαγραφή μέρους αυτού. Σήμερα είναι ακόμη περισσότερο εφικτό γιατί η χώρα δεν είναι στο 2014. Έχει δικές της δυνατότητες στήριξης της κοινωνίας, σε μια ευρωπαϊκή συνθήκη που της το επιτρέπει και την ενθαρρύνει.
Το νομοσχέδιο για τον νέο πτωχευτικό κώδικα καταργεί κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, αφού αυτή θα χάνεται μαζί με την υπόλοιπη περιουσία των δανειοληπτών που πτωχεύουν. Όχι απλώς δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία, αλλά καταργεί κάθε ευκαιρία σε ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό, σε έναν επαγγελματία, να σταθεί στα πόδια του. Ακόμα και ο ευάλωτος πολίτης, το ευάλωτο νοικοκυριό, αφού χάσει το σπίτι του, θα μπορεί να το νοικιάσει καταβάλλοντας ενοίκιο για 12 έτη. Αν μέσα σ’ αυτά τα 12 έτη καθυστερήσει παραπάνω από 3 ενοίκια, θα ακολουθεί έξωση.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βλέπει το πρόβλημα της υπερχρέωσης αποκλειστικά από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των τραπεζών. Δεν υπάρχει η σκοπιά του ανθρώπου που έχασε τη δουλειά του, του μικρού επιχειρηματία που κατακρημνίστηκε ο τζίρος του εν μέσω πανδημίας και σωρεύει χρέη, του εργαζόμενου που μειώθηκε ο μισθός του.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης με τις αναστολές συμβάσεων και η άρνησή της να καλύψει το σύνολο των αποδοχών - όπως έγινε στην υπόλοιπη Ευρώπη – έδειχναν από νωρίς τις προθέσεις της. Δεν αποτελεί έκπληξη. Δεν τους γνωρίσαμε τώρα. Ήταν υπουργοί και την περίοδο 2010 - 2014.
Ωστόσο, έξω από την επικοινωνιακή γυάλα της κυβέρνησης, πέρα από τα καλοφτιαγμένα γραφικά που αναπαράγονται στα περισσότερα ΜΜΕ, εκατομμύρια εργαζόμενοι ξέρουν άριστα τα σκληρά μαθηματικά της πραγματικότητας.
Η ύφεση που προβλέπεται σε συνδυασμό με την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας ακούγεται εφιαλτική. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική για μια κοινωνία και μια οικονομία που μάτωσαν δέκα ολόκληρα χρόνια για να επανέλθουν σε έναν στοιχειώδη ρυθμό κανονικότητας.
Η κυβέρνηση τρέμει στην ιδέα ότι ο κόσμος θα αντιληφθεί ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν στοχεύει στην ανάσχεση της οικονομικής καταστροφής και στην προστασία της εργασίας και των αδύναμων, αλλά σε μια ακόμη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση της ΝΔ έθεσε την οικονομία ξανά σε τροχιά μεγάλης ύφεσης, πολύ πριν τον κορονοϊό και τη βύθισε για τα καλά στην ύφεση το 2020, επιμένει πεισματικά να χαρακτηρίζει αναιμική την ανάπτυξη 2% που επιτεύχθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση, εν μέσω μιας απίστευτης πανδημικής και οικονομικής κρίσης, με εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανέργους και λουκέτα στην αγορά, όχι απλώς νίπτει τας χείρας της, αλλά βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.
Η κοινωνία πρέπει να οργανωθεί. Γιατί το επίδικο της επόμενης ημέρας θα είναι δυστυχώς ξανά ποιος θα σηκώσει το βάρος της κρίσης. Ο κόσμος χρειάζεται διέξοδο και ελπίδα και η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να του τη δώσει.
Το στοίχημα πλέον είναι το εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο που αρθρώνει και επικαιροποιεί διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να εκφράσει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας και να κινητοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις της κοινωνίας για την ανατροπή της παρούσας κατάστασης.

 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην Βουλευτής Άρτας, μέλος της  Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Από εταιρία μπαταριών οχημάτων MODILE BATTERY EE που εδρεύει στην Αθήνα.

Ζητείται άτομο για εργασία στο υποκατάστημα της ΑΡΤΑΣ (ΓΕΦΥΡΑ ΑΡΤΑΣ Τ.Κ 47100) για πλήρες ωράριο. Απαραίτητη προϋπόθεση δίπλωμα μοτοσυκλέτας & αυτοκίνητου ηλικίας, έως 40 ετών.

Επικοινωνία στα τηλ. 210-5762834-6937028489

e-mail. για βιογραφικό. info@modilebattery.gr

www.modilebattery.gr

Login

Go to top