Του Χρήστου Μέγα

Αγώνα δρόμου προκειμένου να δοθούν τα αναδρομικά της εθνικής σύνταξης τουλάχιστον σε 30.000 εν αναμονή συνταξιούχους μέχρι το Πάσχα δίνει τώρα το υπουργείο Εργασίας.

Καθώς έχουν καταρρεύσει όλες οι υποσχέσεις περί «ψηφιακής σύναξης» (2020) ή εκκαθάρισης των εκκρεμουσών αιτήσεων (2021), η κυβέρνηση επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις με νέου τύπου… βοηθήματα.  Και, ταυτόχρονα, να προσεταιριστεί εκλογικά μια μεγάλη και ταλαιπωρημένη κατηγορία ασφαλισμένων που δεν έλαβε καμία βοήθεια εν μέσω πανδημίας.
 Εκεί που ο ΕΦΚΑ οφείλει, ακόμη και για 5 χρόνια, τις συντάξεις σε 175.000 ασφαλισμένους, διαμορφώνονται πλέον νέες κατηγορίες δικαιούχων:

- Παρέχεται ήδη προσωρινή σύναξη σε 35.000 εξ αυτών.
- Σχεδιάζεται η προκαταβολή εθνικής σύνταξης το πολύ σε 30.000 εν αναμονή συνταξιούχων μέχρι το Πάσχα
- Προγραμματίζονται άλλες 70.000 προκαταβολές εθνικής σύναξης, ανάλογα με τον χρόνο συμπλήρωσης της φόρμας στην σχετική πλατφόρμα, μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίας ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έδωσε εντολή να επεκταθεί το μέτρο της προκαταβολής εθνικής σύνταξης σε όλους τους εν αναμονή συνταξιούχους με στόχο να ενισχύσει οικονομικά το 60%-65% των αιτούντων.
Κατά συνέπεια, δικαιούχοι της προκαταβολής (345 ευρώ για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης και 384 ευρώ για όσους έχουν πάνω από 20 έτη για κάθε μήνα αναμονής από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης), θα είναι:

1. Όσοι είναι πάνω των 67 ετών και έχουν αιτηθεί σύνταξη (ελάχιστη προϋπόθεση τα 15 έτη ασφάλισης).
2. Όσοι είναι ήδη άνω των 62 ετών και αποδεδειγμένα έχουν 20 χρόνια ασφάλισης στο τελευταίο ταμείο.
3. Όσοι είναι ακόμη και κάτω των 62, κυρίως μητέρες με ανήλικο τέκνο, ασφαλισμένοι στα Ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ-Τραπεζών που συνταξιοδοτούνται με 25ετία (μειωμένη) ή 35ετία κ.α.

Ο κ. Χατζηδάκης, έχοντας διαπιστώσει ότι πρόκειται για μείζον οικονομικό και κοινωνικό θέμα φέρεται αποφασισμένος να διευρύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τον κύκλο των δικαιούχων, αναλαμβάνοντας το ρίσκο, τελικά, κάποιοι να λάβουν ενίσχυση που δεν δικαιούνται, αντί για προκαταβολή σύνταξης...
Να σημειωθεί ότι το ποσοστό των αιτήσεων που απορρίπτονται φτάνει ακόμη και το 8% Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να επιστρέψουν τα χρήματα. Και εάν αδυνατούν να ανταποκριθούν, θα γίνει συμψηφισμός στο 62ο ή το 67ο έτος με την σύνταξη που τότε θα δικαιούνται…

Νέα αίτηση για την προκαταβολή

Η τροπολογία για την απόδοση της προκαταβολής (εθνική σύναξη) θα προβλέπει:

-Την διαμόρφωση ψηφιακής πλατφόρμας όπου θα συμπληρώνονται ηλεκτρονικά (εκ νέου) τα στοιχεία των εν αναμονή συνταξιούχων, όπως ΑΜΚΑ, ΕΦΚΑ και ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού.
- Για την προώθηση της αίτησης δεν θα μεσολαβεί ανθρώπινο χέρι και η πληρωμή θα γίνετε αυτοματοποιημένα.
- Η σχετική εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει μέχρι την προσεχή Δευτέρα 22/2/21.
- Εις το εξής οι αιτήσεις συνταξιοδότησης θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά (θα καταργηθεί η υποχρέωση και χειρόγραφης κατάθεσης των δικαιολογητικών) και αμέσως ο/η αιτών/ούσα θα λαμβάνει εθνική σύνταξη (μεταξύ 345 και έως 384 ευρώ).
- Παράλληλα θα παραμείνει η διαδικασία της προσωρινής σύνταξης, αν και με την εθνική προκαταβολή αφενός ατονεί το ενδιαφέρον και, αφετέρου, οι ελλείψεις σε προσωπικό καθώς και η υποχρεωτική τηλεργασία λόγω πανδημίας έχουν εξουδετερώσει ολόκληρο τον γραφειοκρατικό μηχανισμό έκδοσης των συντάξεων που κάποτε λειτουργούσε, ναι με καθυστερήσεις, αλλά σχετικά αποδοτικά.


 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΜΑΣ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

ENOIKIAZETAI δυάρι στην άνω πόλη, 1ος όροφος. Τιμή 220 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται η δαπάνη ρεύματος και νερού. Τηλ. 6939 871864

-------------------------------

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία ή ισόγειο διαμέρισμα για συνταξιούχους, έως 250 ευρώ μίσθωμα. Τηλ΄6983 464977

........................................................................

ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο

Αγροτεμάχιο 6,5 στρέμματα, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στον παράδρομο της Ιονίας και 500 μέτρα από τον οικισμό των Αγ. Αναργύρων.

Τηλ. επικοινωνίας: 6906243082

-------------------------------------------------------------------------------

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Πωλούνται 2 ελαιώνες στο Πέτα Άρτας, συνολικά 7 στρέμματα. Με δυνατότητα αγοράς ξεχωριστά ή και οι δύο μαζί. Τιμή 1500 ευρώ (το στρέμμα).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977991526 Ηλίας

------------------------------------------------------------------------------

Γνωριμία με Κυρία

Συνταξιούχος δημοσίου, 60 ετών εμφανίσιμος, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία και εμφανίσιμη, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις (κατά προτίμηση ελεύθερη) από 40 έως 55 ετών για γνωριμία, συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Κος Αντώνης.

Τηλ. 698 777 4972

 

Go to top