LINK A : https://apply.workable.com/j/247F7D2C05
LINK B: https://apply.workable.com/j/24567C25E0
---------------------------------------------------------------------------------------------------
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Με κλικ στο μπάνερ ή ΕΔΩ, δείτε τα δρομολόγια και πληροφορίες για το ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ 'Αρτας
Του Χρήστου Μέγα
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, πομπωδώς, το «Σχέδιο 2.0» για την ανάπτυξη (Ταμείο Ανάκαμψης) μετά την πανδημία. Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί «2.0»; Αλλά, μόλις το διαβάσαμε, μόλις είδαμε το περιεχόμενο, το… πιάσαμε το υπονοούμενο: Χάνουμε από τα αποδυτήρια…
Ας περιοριστούμε στην Άρτα, που μάλλον αποτελεί ένα… καλό παράδειγμα περιφερειακής εγκατάλειψης, για να δούμε ποια είναι τα οφέλη(;) από τα 31 δις με τα κονδύλια που θα έρθουν απ έξω. Και τα οποία, μαζί με τη μόχλευση (δάνεια, ιδιωτική συμμετοχή κ.λπ.), θα φτάσουν τα 57 δις.
Πρώτη εντύπωση: Τζίφος…
Δεύτερη ανάγνωση: Πικρό γέλιο…
- Ο κάμπος θα παραμείνει… ξερικός
- Τα αγροτοδιατροφικά συμπλέγματα θα αποκτήσουν και άλλα… σχέδια.
- Τα οδικά δίκτυα (Τζουμέρκα, Ραδοβίζια, Ιόνια –Πρέβεζα) θα μείνουν διακηρύξεις.
- Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει φαραωνικά έργα. Όχι μικρά Υδροηλεκτρικά, οικιακά φωτοβολταϊκά, τη γεωθερμία των Συκιών…
- Η Άρτα θα συνεχίσει να υδρεύεται από την Αϊ Γιώργη…
- Οι ανισότητες μεταξύ περιφέρειας και κέντρου, μεταξύ συνοικιών θα ενταθούν. Οι ευκαιρίες πρόσβασης των νέων στην εκπαίδευση θα μειωθούν. Οι πόλεις μας όχι μόνο δεν θα γίνουν «έξυπνες», αλλά θα συνεχίσουν να είναι οικονομικά, συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά χωρίς υποδομές.
Γυρίζοντας το νερό πίσω…
Α! Να κάτι διαφορετικό… Μπορεί ίσως να τοποθετηθεί μια αντλία στο Πουρνάρι (σ.σ. εάν επιλεγεί από κάποιον ιδιώτη) που θα γυρίζει το νερό πίσω στο φράγμα κατά τις ημέρες της μεγάλης ηλιοφάνειας. Τότε δηλαδή που τα φωτοβολταϊκά θα υπεραποδίδουν και η ηλεκτρική ενέργεια δεν θα μπορεί να αποταμιευτεί σε μεγάλες ποσότητες (σ.σ. θα γίνει προμήθεια μπαταριών, αλλά πόσες μπαταρίες…). Η αντλία θα ηλεκτροδοτείται από αυτή την (περισσευούμενη) ενέργεια και θα γυρίζει το νερό του Αράχθου πίσω, αποταμιεύοντάς το στον ταμιευτήρας του Πουρναρίου. Τότε που θα έχουμε ανάγκη από το νερό, για τον (όποιο) κάμπο αρδεύεται από τον Άραχθε, εμείς θα το γυρίζουμε πίσω για να το αφήσουμε να κυλήσει τον χειμώνα που δεν θα έχει ηλιοφάνεια…
Πέραν της στοχευμένης προσπάθειας το χρήματα να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένες δράσεις, από τις οποίες θα ωφεληθούν οι εξαγωγικές χώρες-εταίροι μας, με τους έλικες των ανεμογεννητριών, τα πάνελ των φωτοβολταϊκών, ή τις μεγάλες εταιρείες που θα αναλάβουν την ψηφιακή κατάρτιση(;) των δημοσίων υπαλλήλων (π.χ. Microsoft), υπάρχουν και άλλες 6 ανεκδοτολογικές αναφορές στο «Σχέδιο 2.0» της κυβέρνησης:
1. Η Ήπειρος και ολόκληρη η χώρα έχει γεμίσει με δάση (σ.σ. σύμφωνα με τους κρατικούς δασικούς χάρτες), όπου οι πολίτες δεν μπορούν ούτε να καλλιεργήσουν ούτε να στήσουν ένα λυόμενο για να ξεκαλοκαιριάσουν. Θα επιτραπεί όμως να στηθούν φαραωνικές κατασκευές για ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων…
2. Η συμμετοχή της νέας γενιάς στην 4η βιομηχανική επανάσταση θα γίνει με την πανεπιστημιακή αστυνομία.
3. Η «πράσινη μετάβαση» θα επιτευχθεί με την διατήρηση των αυθαιρέτων σε δάση και παραλίες.
4. Η ανάπτυξη θα έρθει από τις απλήρωτες υπερωρίες.
5. Η συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής θα γίνει με 10ωρη καθημερινή εργασία του ζευγαριού.
6. Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη σημαίνει περισσότερη δουλειά την ημέρα, για περισσότερες ημέρες την εβδομάδα (Σάββατο). Το 8ωρο της βιομηχανικής επανάστασης και το 5νθήμερο του ΠΑΣΟΚ είναι «ξεπερασμένα»…