Του Χρήστου Μέγα

Το πρώτο καμπανάκι ήχησε πριν καιρό με το σενάριο (;) συγχώνευσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Άρτα) με την Σχολή Καλών Τεχνών (Γιάννενα).

Ακολούθησε η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, που για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ορίστηκε στο 8,6 (δηλαδή ορίστηκε ο κατώτατος βαθμός, καθώς η Πρυτανεία δεν κατέθεσε κάποιο άλλο όριο). Δεν ξέρουμε ακόμη εάν αυτό το βαθμολογικό όριο θα αποτέλεσε πρόβλημα τον προσεχή Σεπτέμβριο για την πληρότητα των Τμημάτων Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κάτι τέτοιο, αδιαμφισβήτητα, θα εξαρτηθεί από την δυσκολία των θεμάτων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ειδικά φέτος που για πρώτη φορά εφαρμόζεται η (ελάχιστη) βάση εισαγωγής, ενώ την ίδια στιγμή τα παιδιά έχουν δύο χρόνια να πιάσουν στυλό στα χέρι και να γράψουν εξετάσεις. Από τον Μάρτιο του 2020, ουσιαστικά, πληκτρολογούν απορίες στις εκπαιδευτικές τηλεδιασκέψεις…
Ας στρέψουμε λοιπόν την προσοχή μας, μαζί με την επιστημονική επάρκεια, και στην βιωσιμότητα των εν λόγω τμημάτων Άρτας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 Γιατί, καθώς αίρονται, σιγά και βασανιστικά, τα μέτρα κατά της πανδημίας, αίφνης καταργήθηκαν τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως πρότεινε η Σύγκλητος του Ιδρύματος.

• Το τμήμα Μουσειολογίας στον Πύργο θα συγχωνευθεί με το τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας στην Πάτρα.
• Το τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα θα «μετακόμισε» στο Μεσολόγγι, όπου θα συγχωνευθεί με το τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής
• Το τμήμα Επιστήμης Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων θα συγχωνευθεί με το τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Αγρίνιο).
 Τα γράφω όλα αυτά, γιατί «ότι γίνεται στην γειτονιά σου να το καρτεράς και στη γωνία σου». Η κ.Νίκη Κεραμέως επιμένει: «Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και υπάρχουν συζητήσεις και με άλλα πανεπιστήμια».

Και στην Άρτα, ξαφνικά(;) σταμάτησε η περιώνυμη συζήτηση για το Αγροτοδιατροφικό Πάρκο. Μήπως γιατί όλα βαίνουν καλώς; Οπωσδήποτε όχι!

α/Τα Αρωματικά Φυτά «μεταφέρονται» στο Χημικό στα Γιάννενα,
β/η Τεχνητή Σπερματέγχυση πάει στην Ανατολή,
γ/η Ωρίμανση των Κρεάτων στην Κόνιτσα.

Το μόνο που έμεινε για τον «φτωχό συγγενή» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που λέγεται Άρτα, είναι οι υποσχέσεις για κτήρια. Ενόσω μένουν γιαπιά, όπου κουρνιάζουν κουκουβάγιες, τα ημιτελή κτήρια στους Κωστακιούς. Μας τάζουν λοιπόν αναβάθμιση των αποθηκών της Ένωσης στην Γέφυρα. Κάντε κάτι επιτέλους. Αλλά να μην μας κοστίσει περισσότερα από ένα νέο μοντέρνο- εμβληματικό Πανεπιστημιακό Κτήριο που έχει ανάγκη η πόλη.
Είναι προφανές ότι η τριτοβάθμια-πανεπιστημιακή εκπαίδευση τείνει να συρρικνωθεί σε 10-12 πόλεις και να περιοριστεί ως προς το εύρος των συμμετεχόντων. Δυσχερέστερα τα παιδιά μας θα «μπαίνουν» στη Σχολή που επιθυμούν, πιο δύσκολα οι οικογένειές μας θα μπορούν να στηρίξουν την φοίτηση σε μια άλλη πόλη (χωρίς μάλιστα Εστίες και υποδομές για τους νέους). Και από κοντά, έρχονται τα ιδιωτικά κολλέγια στα οποία προσφέρθηκε ισοτιμία τίτλων σπουδών. Άρα, γιατί κάποιος/α να σπουδάσει στη Νομική Κομοτηνής, όταν με ένα πτυχίο κολλεγίου ασκεί… Δικηγορία;
Το καμπανάκι δεν αφορά, μόνο, την οικονομική απώλεια για το Νομό μας. Αναφέρεται πρωτίστως στην εκπαιδευτική αποψίλωση, την επιστημονική φτώχεια, την μη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, την «αποστέωση» της περιοχής μας από νέους και νέες που ζωντανεύουν την πόλη, την στέρηση των φοιτητών που θα γίνουν οι αυριανοί πρεσβευτές της φιλοξενίας μας και των φυσικών ομορφιών του τόπου μας.
Το σημείωμα αυτό έχει ως στόχο να μιλήσει ευθέως για την ράθυμη σκέψη των αρμοδίων, για την προοπτική που μας επιφυλάσσουν: την μοναξιά, την οικονομική φτωχοποίηση και την πνευματική συρρίκνωση.

Υ.Γ. Δεν δίνω ιδέες αλλά, οι αποφάσεις για τη συρρίκνωση των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Νομό Ηλείας προκάλεσαν την δήλωση του βουλευτή Κώστα Τζαβάρα ότι δεν θα ξαναπολιτευτεί με τη ΝΔ…ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

ENOIKIAZETAI δυάρι στην άνω πόλη, 1ος όροφος. Τιμή 220 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται η δαπάνη ρεύματος και νερού. Τηλ. 6939 871864

-------------------------------

Ηλεκτρικές συσκευές

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ Μεταχειρισμένες ηλεκτρικές συσκευές σε πολύ καλές τιμές. Τηλ. 6942 460510

------------------------------

ΖΗΤΕΙΤΑΙ Μονοκατοικία ή ισόγειο διαμέρισμα για συνταξιούχους, έως 250 ευρώ μίσθωμα. Τηλ΄6983 464977

........................................................................

ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο

Αγροτεμάχιο 6,5 στρέμματα, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στον παράδρομο της Ιονίας και 500 μέτρα από τον οικισμό των Αγ. Αναργύρων.

Τηλ. επικοινωνίας: 6906243082

-------------------------------------------------------------------------------

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Πωλούνται 2 ελαιώνες στο Πέτα Άρτας, συνολικά 7 στρέμματα. Με δυνατότητα αγοράς ξεχωριστά ή και οι δύο μαζί. Τιμή 1500 ευρώ (το στρέμμα).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977991526 Ηλίας

------------------------------------------------------------------------------

Γνωριμία με Κυρία

Εμφανίσιμος 52 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία από 40 έως 55 ετών για συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Τηλ. 698 777 4972

 

Go to top