Του Αντώνη Κολιάτσου

Τον προ ημερών εκδημήσαντα εις Κύριον Κώστα Σιόντη, τον γνώρισα περισσότερο στα μέσα της 10-ετίας του 80, ως υποψήφιο βουλευτή Άρτας της ΝΔ( σ. σ, στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 1985).

Νωρίτερα απλά τον έβλεπα σε εκείνες τις ατέλειωτες «περαντζάδες» της οδού Σκουφά, είτε σε γνωστά  στέκια της πόλης, παρέα με στελέχη της τοπικής  αυτοδιοίκησης, γνωστούς και φίλους τεχνικούς και κυρίως με παράγοντες  της θρυλικής Αναγέννησης.

Ωστόσο ο αείμνηστος Κώστας Σιόντης χάρη των επιστημονικών και επαγγελματικών ικανοτήτων του γρήγορα, εξελίχθηκε σε  εμβληματική τοπική μορφή στο χώρο των εργοληπτών μεγάλων τεχνικών έργων. Στις εκλογές του Ιουνίου 1964 εξελέγη πρώτος σε ψήφους  δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του αείμνηστου Δημάρχου Χρήστου Γκίζα,  και συνακόλουθα πρόεδρος του  Δ.Σ,  σε ηλικία μόλις 28 ετών, ενώ στις αρχές της 10-ετίας του 70 ως αιρετό πρόεδρο της Αναγέννησης Άρτας τον είδαμε να  χρηματοδοτεί γενναία την ανέλιξή της  συμβάλλοντας  καθοριστικά στις μεγάλες ποδοσφαιρικές επιτυχίες,  χάρη στις οποίες η θρυλική Αρτινή ομάδα κατάφερε να ανέβη στη Β΄ΕΘΝΙΚΉ. 

Όμως, αυτή η άκρως επιτυχημένη επαγγελματική, πολιτική και κοινωνική διαδρομή του «Κ.Σ», έμελλε να του χαρίσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα μεταξύ των Αρτινών συμπατριωτών του, αλλά και να προσδώσει  υψηλό  κύρος , σεβασμό και ιδιαίτερη εκτίμηση στο πρόσωπό του . Και να φανταστεί κανείς πως αυτό συνέβη ανεξάρτητα από τις κατεστημένες τυχόν διαφορετικές ιδεολογικό-πολιτικές πεποιθήσεις και κομματικές τοποθετήσεις των δύο πλευρών.  

Βλέπετε η συμπεριφοριστική ευθύτητα του ανδρός, το ακέραιο του χαρακτήρα του, το μειλίχιο ύφος του, η ξέχειλη καλοσύνη και η υποδειγματική συνέπειά του , η ευγένεια και το μόνιμο χαμόγελό του, ο δωρικός λόγος του και περισσότερο ο αυθορμητισμός του, όχι μόνο διαμόρφωναν έναν αγνό, δυναμικό και ασυμβίβαστο Αρτινό πολίτη , αλλά και του φιλοτεχνούσαν το πορτρέτο του καλού και αγαθού κοινωνικού ανθρώπου. Ο οποίος, πέραν των ανωτέρω αρετών, παρέμεινε μέχρι τέλους βαθύτατα δημοκρατικός στις ιδεολογικές αναζητήσεις του, κοινωνικά  ευαίσθητος και πολιτικά  ανήσυχος, αλλά και ανθρώπινα αλληλέγγυος και παραδοσιακά γενναιόδωρος, όπου και όταν η ανάγκη το απαιτούσε. Ενώ ως  επαγγελματίας πολιτικός μηχανικός ευτύχησε να δει   πολλά από τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας Ηπείρου  να φέρουν την κατασκευαστική σφραγίδα του Κώστα Σιόντη.  

Από την άλλη είναι ο ίδιος, ο Κώστας Σιόντης που δεν έχανε  ευκαιρία για  να καταδείξει έμπρακτα την αγάπη του για την Άρτα και την θρυλική Αναγέννηση αλλά και να σταθεί αρωγός στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μικροσπηλιά και στους εκεί διαμένοντες συντοπίτες του, οι οποίοι ευγνώμονες  με την αγάπη τους, του ανταπέδιδαν την απλόχερη και πολύτιμη αρωγή του….

Η αφορμή ωστόσο, της καλύτερης γνωριμίας του γράφοντος με τον εκλιπόντα, που  εξελίχθηκε σε αμοιβαία εκτίμηση και ειλικρινή  φιλία, ήταν οι εκλογές της 2 ας Ιουνίου 1985.Ήταν τότε που ο αείμνηστος «Κ.Σ»,  ανταποκρινόμενος στο «άνοιγμα» του Κων/νου Μητσοτάκη  στον κεντρώο χώρο, από επώνυμο  στέλεχος του «ΚΟΔΗΣΟ» προσχωρούσε    στη ΝΔ και  ακολούθως  χριζόταν  υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στην Άρτα.  

Ο υπογράφων θυμάται με συγκίνηση το περιστατικό με τον αείμνηστο Μανώλη Κεφαλογιάννη, στενό φίλο του, επί σειρά ετών βουλευτή και  υπουργό της ΝΔ αλλά και  εξ’ απορρήτων συνεργάτη του τότε αρχηγού της ΝΔ Κων/νου Μητσοτάκη. Το οποίο περιστατικό, κυριολεκτικά  «άνοιξε τον δρόμο» για την επιλογή του αείμνηστου Κώστα Σιόντη ως υποψηφίου βουλευτή του κόμματος στην Άρτα. Εκεί, λοιπόν,  στη Λευκάδα, λίγο προτού ο τότε αρχηγός της ΝΔ πραγματοποιήσει κεντρική  ομιλία του,  παρόντος του μακαρίτη Μιχάλη Ευσταθίου(σ.σ, ήταν, τότε, γραμματέας οργανωτικού της ΝΟ.Δ.Ε Άρτας), ο φίλος «ΜΚ», ήρθε προς το μέρος μας για να μου πει: «πρόεδρε σε λίγο ο Μητσοτάκης θα έλθει να σου ζητήσει να είσαι υποψήφιος βουλευτής στη λίστα της Άρτας[…]. Αντώνη, κοίταξε, σαν φίλος σε συμβουλεύω να δεχθείς….». Την άλλη μέρα, ωστόσο, σε προσωπική τηλεφωνική επικοινωνία μου με τον αείμνηστο Κων/νο Μητσοτάκη, αφού εξέθεσα τους λόγους που δεν μου επέτρεπαν να ανταποκριθώ στην τιμητική πρόσκλησή του, και ύστερα από την ζητηθείσα πρότασή μου για τον… τρίτο υποψήφιο, του εισηγήθηκα  την υποψηφιότητα του «Κεντρώου» Κώστα Σιόντη,  και από το αποτέλεσμα που είχε η πρότασή μου μπορώ να πω ότι, κατά μία έννοια, εισακούστηκα. 

Όμως τον υποψήφιο βουλευτή, πλέον, «Κ.Σ», τον θυμάμαι με συγκίνηση, όταν, λίγο προτού ως υποψήφιος μιλήσει στις προεκλογικές επισκέψεις του κομματικού κλιμακίου σε διάφορα σημεία του νομού, να ζητά ευθέως, χωρίς κάποια συστολή,  τη συμβουλή μου: για το τι θα πει αλλά και πως θα το πει ανάλογα με το ακροατήριο (σ. σ, το κλιμάκιο αποτελούσαν οι υποψήφιοι: Θ. Κονταξής, Λ. Παπαδημητρίου και Κ. Σιόντης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Α. Κολιάτσος και μέλη της νομαρχιακής οργάνωσης). Και εδώ πρέπει να σημειώσω ότι, αν και μεταξύ των «γαλάζιων» ακροατών του ήταν λιγότερο κομματικά γνωστός, εν τούτοις ο λόγος του είχε απήχηση. Γιατί ήταν λόγος ουσίας, που  τον διέκρινε η αμεσότητα εκφοράς και η ειλικρίνεια και σοβαρότητα του περιεχομένου του, κάτι που ελάχιστα τα συναντούσε κανείς στην πολιτική.

Όμως ο αείμνηστος Κώστας Σιόντης, εδώ και λίγες μέρες δεν είναι πια μαζί μας. Ένας ακόμα γλυκός ,μα και ανήσυχος, ευγενικός και  σπινθηροβόλος άνθρωπος, με μεγάλο κοινωνικό εκτόπισμα , αφού επί έτη ορθώθηκε εν μέσω της καθημερινότητας,  ως εκπληκτικό παράδειγμα: αρχοντιάς, ζωτικότητας, διαύγειας, εργασιομανίας, κοινωνικής ανησυχίας  και δημιουργικότητας, πέρασε οριστικά στην υπερκόσμια χώρα…

Με αυτό το ύστατο «καλό κατευόδιο» στον αείμνηστο Κώστα Σιόντη, από έναν εκλεκτό φίλο και κάποτε πολιτικό-κομματικό συμμαχητή,  ο υπογράφων, μαζί με τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην αγαπημένη του σύζυγο Ρίτα –Ζαρκαλή- Σιόντη και στους λοιπούς οικείους του, εύχεται το χώμα που τον σκεπάζει από την Τετάρτη 31/08/2022 να είναι τόσο ελαφρύ ώστε να μην τραυματίζει την προσωπικότητά του και τόσο βαρύ που να μην συνθλίβει τη μνήμη του.

Ο αείμνηστος Κώστας Σιόντης σε προεκλογική ομιλία του στην πλατεία Νομαρχίας (Μάϊος 1985). Από αριστερά, χειροκροτώντας τον διακρίνονται: η κ. Βιργινία Τσουδερού( σ.σ, δημοσιογράφος και συγγραφέας, τ. βουλευτής και υφυπουργός εξωτερικών) και ο τότε πρόεδρος της νομαρχιακής οργάνωσης ΝΔ Αντώνης Κολιάτσος.

Στην ίδια προεκλογική κομματική εκδήλωση, διακρίνονται από δεξιά: Κ. Σιόντης, Βιρ. Τσουδερού, Α. Κολιάτσος, Θ. Κονταξής και Λ. Παπαδημητρίου(σ. σ, ο πρώτος και οι δύο τελευταίοι αποτελούσαν τη λίστα των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ στις εκλογές της 2ας Ιουνίου 1985).

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top