Κατατέθηκε αρχές Οκτωβρίου στη Βουλή το σχέδιο νόμου για ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων. Στο νομοσχέδιο η δημιουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων, όπως επισημαίνεται, γίνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας και αποσκοπεί:
• στην περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης,
• στη βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν αναπτυξιακή υστέρηση και περιβαλλοντική υποβάθμιση,
• στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης,
• στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων,
• στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πέριξ ή πλησίον των ανωτέρω περιοχών,
• στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας και ανάπτυξης.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση για την επιλογή έκτασης εγκατάστασης Επιχειρηματικού Πάρκου στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας. Εν έτη 2022 αξίζει να σημειωθεί ότι ως νομός Άρτας, είμαστε από τους ελάχιστα μετρημένους στα δάκτυλα του ενός χεριού, που δεν έχει αυτή την αναπτυξιακή υποδομή. Θα ήθελα να φρεσκάρω την μνήμη των συμπολιτών μας, ότι μια εβδομάδα πριν αναλάβει την προεδρία της ΝΔ, ο πρόεδρος και πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε επίσκεψη του στην Άρτα, τόνισε ότι ο νομός μας αποτελεί πύλη εισόδου της Ηπείρου, καθώς ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού θα ενώνει την Ήπειρο και την Άρτα με το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας.
Το ερώτημα και ο προβληματισμός που τίθεται είναι: «πως θα αποτελούμε πύλη εισόδου (για την επιχειρηματικότητα, τον τουρισμό) χωρίς υποδομές;» Μέχρι στιγμής βλέπουμε την ανάπτυξη να περνάει δίπλα μας (Ιόνια Οδός), σχολιάζοντας πως αναπτύσσονται οι γύρω μας, ενώ εμείς μένουμε στάσιμοι.
Τα επιχειρηματικά πάρκα δεν αποσκοπούν μόνο στην αυτονόητη ανάγκη ορθολογικής ανάπτυξης μιας περιοχής ούτε και στην ύπαρξη διευκολύνσεων για την απρόσκοπτη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η ύπαρξή τους και ακόμη περισσότερο, η έμπρακτη στήριξή τους από φορείς και επιχειρήσεις, αναδεικνύει τη δυνατότητα αρμονικής συμβίωσης των τοπικών κοινωνιών με τις επιχειρήσεις εντός των κανονιστικών πλαισίων που θέτει μια σύγχρονη κεντρική διοίκηση, αντιλαμβανόμενη τις σύγχρονες απαιτήσεις, προωθώντας ταυτόχρονα τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η επιλογή του χώρου είναι απόφαση των αρμοδίων που οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις παραμέτρους. Όμως η γενική αρχή είναι μια: ΝΑΙ στο Επιχειρηματικό Πάρκο που το έχει ανάγκη η περιοχή μας. Αρκετά σιωπήσαμε, συμβιβαζόμενοι με τη στασιμότητα.