Του Βασίλη Τσίρκα

Ζούμε στιγμές βαθιάς οδύνης και θλίψης, μία αδιανόητη τραγωδία με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, μεταξύ των οποίων και πολλά νέα παιδιά.

Η ελληνική κοινωνία είναι βαθιά συγκλονισμένη και εκφράζουμε όλοι μας, συλλογικά, όσοι βάζουμε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας στους συγγενείς των θανόντων, αλλά και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματισμένους.
Η τραγωδία στα Τέμπη αποκάλυψε για μια ακόμη φορά τη γύμνια του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη. Αναδείχθηκαν όσα μέχρι τώρα η κυβερνητική προπαγάνδα προσπαθούσε να κρύψει: η αδιαφορία, το ρουσφέτι, η διαπλοκή, η υποκρισία και η φαυλότητα.
Μέσα σε αυτή την οδύνη, ο πρωθυπουργός μίλησε στο διάγγελμά του για «τραγικό ανθρώπινο λάθος», μία βολική εξήγηση που δεν τιμά καθόλου τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ούτε αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Βαθιά υποκριτική και προκλητική είναι και η παραίτηση, δήθεν λόγω ευθιξίας, του Κ. Καραμανλή, αφού λίγες μέρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έβρισκε κάποιον λόγο να μην είναι υποψήφιος στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Για ακόμη μια φορά για την πολιτική ηγεσία της ΝΔ ευθύνονται όλοι οι άλλοι. Καμία ανάληψη ευθύνης, καμία παραδοχή της εγκληματικής αδιαφορίας στα αιτήματα των ενώσεων των εργαζομένων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου. Η σύσταση μιας μη ανεξάρτητης, αλλά πολιτικά ελεγχόμενης επιτροπής, δεν θα συμβάλει στην αποκάλυψη των παραλείψεων και ευθυνών, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν με τις απέραντες, καμένες εκτάσεις στη Β. Εύβοια. Καμία ευθύνη δεν αποδόθηκε, καμία λύση δεν δόθηκε.
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη αναδεικνύει για ακόμη μία φορά την ανάγκη να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των συνδικαλιστικών ενώσεων, να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης σε όλο το μήκος του βασικού σιδηροδρομικού άξονα, να καλυφθούν αποτελεσματικά τα κενά ασφαλείας και να αντιμετωπιστούν οι παρωχημένες μέθοδοι λειτουργίας.
Η χώρα μας δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της δυνάμει της οδηγίας για τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου (2012/34/ΕΕ). Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επαίρεται για τις «επιτυχίες» της στην ψηφιακή επανάσταση και τους ψηφιακούς νομάδες. Αν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τα βασικά, ούτε τα θεμελιώδη για τη λειτουργία μιας κοινωνίας και ενός κράτους, και να εξασφαλίσει ότι οι πολίτες θα κινούνται με ασφάλεια, για ποια «ψηφιακή επανάσταση» μιλάμε; Λίγη σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη ώρα, δεν θα έβλαπτε.
Την ίδια στιγμή, είναι τεράστια η ανάγκη αναβάθμισης των συστημάτων και υποδομών ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών, προκειμένου να ενισχυθούν η αξιοπιστία και η ασφάλεια των μετακινήσεων, η διαλειτουργικότητα των συστημάτων με άλλες χώρες και να βελτιωθούν συνολικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες τόσο σε επιβατική όσο και σε εμπορευματική κίνηση. Η χρήση νέων τεχνολογιών είναι κρίσιμη, ώστε να καταφέρουμε να έχουμε ένα ασφαλές και σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η κυβέρνηση, αντί να αναλάβει την ευθύνη, αποφασίζει να δείξει το αυταρχικό της πρόσωπο στα νέα παιδιά που εκφράζουν τη θλίψη και τον θυμό τους για τον άδικο χαμό νέων ανθρώπων, να επιτεθεί στους εργαζόμενους, να συμψηφίσει φυσικές καταστροφές και εθνικές τραγωδίες,
 Εκτός, όμως, από το πολιτικό σύστημα στα Τέμπη δοκιμάζεται τώρα και η ελληνική Δικαιοσύνη. Θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων; Θα γίνει ασπίδα του πολίτη και ξίφος για την αποκάλυψη της αλήθειας; Καμία ευθύνη δεν πρέπει να κρυφτεί.
Μόνο η αποκάλυψη της αλήθειας θα αποτίσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που χάθηκαν. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που πολλαπλασιάζονται. Για τα 800 εκατ. δώρο στην Hellenic Trains, για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τοποθετήθηκε στη θέση του ο μοιραίος σταθμάρχης. Για τις εγκληματικές ελλείψεις και παραλείψεις. Όχι άθλιοι συμψηφισμοί τραγωδιών, όχι άλλη τυμβωρυχία, όχι άλλη χυδαιότητα. Αυτό ζητά η κοινωνία και κυρίως η νέα γενιά.

 

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top