Την τελευταία διετία, από τη θέση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο  Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Άρτας, Γιώργος Στύλιος, απέδειξε πως βρίσκεται σταθερά και συνεχώς δίπλα στους παραγωγούς του Νομού μας.

Γνωρίζοντας σε βάθος τις ανάγκες αλλά και την δυναμική του πρωτογενή τομέα της Άρτας, ξεκλείδωσε μια σειρά από έργα υποδομών που για χρόνια είχαν μείνει στάσιμα.
Συγκεκριμένα, στον Γιώργο Στύλιο πιστώνεται η εκκίνηση των εγγειοβελτιωτικών του Κάμπου της Άρτας, ένα μεγάλο έργο που είχε εξαγγελθεί, για όσους θυμούνται πριν από 30 χρόνια από τον Κώστα Σημίτη, χωρίς ποτέ να υλοποιηθεί. Σύνθετο έργο που ο σημερινός Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ως μέρος του Αναπτυξιακού Σχεδίου για την Ήπειρο.

Μάλιστα, τα πρώτα εγγειοβελτιωτικά έργα στον Κάμπο της Άρτας έχουν ξεκινήσει με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. Συγκεκριμένα έχουν δημοπρατηθεί και μπει σε φάση υλοποίησης τα πρώτα έργα συνολικού προϋπολογισμού  5 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Αρταίων και την Περιφέρεια Ηπείρου.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Αρταίων έχει δημοπρατήσει την «αναβάθμιση του αρδευτικού αύλακα Βλαχέρνας –Γραμμενίτσας – Ρόκκα», ύψους 2,2 εκατ. ευρώ. Ενώ δύο ακόμα έργα, «ο εκσυγχρονισμός του ΤΟΕΒ ζώνης Αράχθου», προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ και η «Αναβάθμιση του αντλιοστασίου Βίγλας, ΤΟΕΒ Λούρου» ύψους 900.000 ευρώ δημοπρατούνται από την Περιφέρεια Ηπείρου.


Στον ίδιο τομέα, αυτόν της καλύτερης διαχείρισης των υδατικών πόρων του Νομού, έχουν εγκριθεί πάλι με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εγγειοβελτιωτικά έργα ύψους έως 2,2 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά είναι ο Σχεδιασμός και η Αναβάθμιση των Αρδευτικών Δικτύων των ΤΟΕΒ Αράχθου και  Λούρου. Πρόκειται για συνολικά 7 έργα με προϋπολογισμό που φτάνει τα 10,5 εκατ. ευρώ και τα οποία θα δημοπρατηθούν και θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Ηπείρου.
Τέλος σημαντική ήταν και η απόφαση του Υπουργείου για την επικαιροποίηση της μελέτης του Φράγματος Κομποτίου. Μάλιστα, υπεγράφη τον Φεβρουάριο και η σύμβαση ορισμού τεχνικού συμβούλου για το έργο, του οποίου την αρχική μελέτη χρηματοδότησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με ποσό που ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ. Το Φράγμα αποτελεί έργο πνοής για το Νομό που υπολογίζεται πως θα αρδεύσει 30.000 στρέμματα και πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης με έναν προϋπολογισμό που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 70 με 80 εκατ. ευρώ στην Α' Φάση του.
Τα παραπάνω έργα – μεγάλα και πιο μικρά - αναβαθμίζουν την παραγωγική δυναμική του πρωτογενούς τομέα και διασφαλίζουν το μέλλον των αγροτών και των κτηνοτρόφων του Νομού Άρτας. Προστατεύοντας, παράλληλα, την παραγωγή μας από τις συνέπειες της Κλιματικής Κρίσης.
Εκτός από αυτά τα αρδευτικά έργα, πάλι με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, ξεκίνησε η κατασκευή 20 αγροτικών δρόμων στο Νομό της Άρτας. Με συνολικό ύψος 7,4 εκατ. ευρώ, τα έργα αυτά αφορούν 29 κοινότητες και στους 4 Δήμους του Νομού της Άρτας.

Πιο συγκεκριμένα χρηματοδοτούνται έργα σε:

• Δήμο Αρταίων: €500 χιλ.
• Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη: €790 χιλ.
• Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων: €3,548 εκατ.
• Δήμο Νικολάου Σκουφά: €2,575 εκατ.

Έργα ουσιαστικά που βοηθούν τις μετακινήσεις των παραγωγών αλλά των κατοίκων αυτών των περιοχών. Βελτιώνοντας τόσο την καθημερινότητα όσο και την παραγωγική διαδικασία.

Εκτός από τις παραπάνω υποδομές, ο Γιώργος Στύλιος με την παρουσία του και την δουλειά του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προώθησε και Προγράμματα απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Το πλέον σημαντικό ήταν το πρόγραμμα των «Νέων Γεωργών». Μια δράση συνολικού προϋπολογισμού 527 εκατ. ευρώ που πριμοδότησε 14.000 νέους κάτω των 41 ετών σε όλη την Ελλάδα με €35.000 έως 40.000 ώστε να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αγροτικό τομέα.  Από αυτούς οι 650 είναι στην Ήπειρο και ειδικότερα οι 197 στο νομό Άρτας.

Το συγκεκριμένο Πρόγραμμα ήταν υπό την άμεση εποπτεία του Γιώργου Στύλιου ο οποίος έδωσε έμφαση και ηγήθηκε τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να μειώσει το χρόνο ολοκλήρωσης του προγράμματος στους 6 μήνες, όταν στο παρελθόν αντίστοιχα προγράμματα χρειάζονταν 12 με 18 μήνες.

Τέλος ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην στήριξη των παραγωγών της Άρτας απέναντι στις εξωγενείς κρίσεις που αντιμετώπισαν λόγω της Πανδημίας και του Πολέμου στην Ουκρανία καθώς και των ζημιών που υπέστησαν από έκτακτα καιρικά φαινόμενα. Συνολικά στη διάρκεια της θητείας της σημερινής κυβέρνησης οι παραγωγοί της Άρτας εισέπραξαν σε αποζημιώσεις 24 εκατ. ευρώ. Από το παραπάνω ποσό, τα 16 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο που εισέπραξαν.

Μια θητεία με συνεχή δουλειά για το Νομό μας αλλά και τους παραγωγούς όλης της χώρας ολοκληρώνεται έχοντας δημιουργήσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα. Έργα και παρεμβάσεις που αξιοποιούν την παράδοση που έχουμε στην αγροτικής και κτηνοτροφική παραγωγή και δημιουργούν προοπτική για τον Νομό μας.
    

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top