Του Δημήτρη Λ. Ντούλα

Τον Σεπτέμβριο 2024, η Άρτα θα φιλοξενήσει το Διεθνές Συνέδριο Ακτινιδίου, προσελκύοντας εκπροσώπους παραγωγούς παγκοσμίως.

Η Ελλάδα μια δυναμική παραγωγός χώρα , αναμένεται να βρεθεί «στο επίκεντρο» της διεθνούς αγοράς ακτινιδίων ενώ η παραγωγική 'Άρτα, διεκδικεί με σταθερό βηματισμό και προοπτική βάσει μετρήσιμων αποτελεσμάτων, ίση πρόσβαση στον δείκτη ισχύος!
Ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, είναι η ανάληψη από την ΕΔΟΑ της διοργάνωσης της κορυφαίας εκδήλωσης του κλάδου διεθνώς, τoυ 43ου συνεδρίου IKO Convention (2024), που θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2024. Σε αυτή συμμετέχουν αντιπροσωπείες των σημαντικότερων παραγωγών χωρών - πέραν της Ελλάδας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας, της Χιλής, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και των ΗΠΑ – οι οποίες ενημερώνονται για τα στοιχεία παραγωγής ανά χώρα και συζητούν για ζητήματα βιοασφάλειας και τις προοπτικές του κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις ενόψει, όπως ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανεξέλεγκτη αύξηση των φυτεύσεων και αντίστοιχα της παραγωγής στην Ελλάδα, χωρίς μέτρα ελέγχου ως προς τη διατήρηση υψηλών προδιαγραφών στο προϊόν και στρατηγική για την προώθησή του στις ξένες αγορές.
                                       

AGRO - τοπισμός

Στην Ελλάδα και στην Άρτα τον Σεπτέμβριο, αντιπροσωπείες των σημαντικότερων παραγωγών ακτινιδίου στον κόσμο.
Σε σχέση με τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς της Άρτας, αυτά είναι της διάθεσης και των τιμών των προϊόντων τους. Επίσης, η καταγραφή των ψυκτικών χώρων όπου μπορούν να αποθηκευτούν τα ακτινίδια μέχρι τη διάθεσή τους στο εξωτερικό η αναζήτηση νέων αγορών του εξωτερικού όπου θα μπορούσαν να κατευθυνθούν τα ελληνικά ακτινίδια, όπως πχ και η Βραζιλία η ενημέρωση των παραγωγών σχετικά με τις τάσεις της αγοράς και τα νέα φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα.
Η παραγωγή ακτινιδίων τα τελευταία χρόνια στην 'Άρτα είναι «δυναμικό φαινόμενο» έντασης και έχει αποδειχθεί αρκετά επικερδής για όσους επέλεξαν την συγκεκριμένη καλλιέργεια και παρατηρούμε «νέες φυτεύσεις» και ενδιαφέρον αγοράς «ανενεργών» χωραφιών, από τοπικούς παραγωγούς για «επανακαλλιέργειες». Πολλοί θεωρούν και έχουν δίκιο πως η καλλιέργεια, η εμπορία και η διακίνηση του ακτινίδιου είναι ένας αναπτυσσόμενος εξωστρεφής κλάδο που εξασφαλίζει χιλιάδες θέσεις εργασίας και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην τοπική κοινωνία. Η αναγνώριση, της ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ αξίας των Ποιοτικών προϊόν- του Αρτινού Κάμπου, σε Ελλάδα και Εξωτερικό ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ και πρέπει με θεσμικές παρεμβάσεις να δοθεί μεγαλύτερη "ώθηση". Η απόκτηση σήματος Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα αναδείξει την τοπική ιδιαιτερότητα του ακτινιδίου Άρτας, θα του προσδώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα καθιστώντας το αναγνωρίσιμο τόσο στην Ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στις άλλες διεθνείς αγορές
Για τον Ηπειρωτικό νομό - είχαμε σημειώσει σε πρόσφατο δημοσίευμα - πως το κινέζικο φραγκοστάφυλο, ή ακτινίδιο παίρνει και δίνει "ΩΘΗΣΗ" στην 'Άρτα. Φυσικά στην περιοχή της Άρτας, υπάρχει και το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ποιότητας έχοντας κτήματα προσεγμένα οι ίδιοι οι παραγωγοί με την «ένταση δουλειάς» να είναι ο "σηματοδότης" της «καλλιεργητικής φροντίδας».
Ο νομός της 'Άρτας και το κλίμα μαζί με την εύφορη πεδιάδα (στους οπωρώνες χάρη σε ένα ήπιο, υγρό κλίμα σε πλούσια προσχωσιγενή εδάφη , λόγω των ζημάτων που μεταφέρονται, πολύ γόνιμα). Ο υδροφόρος ορίζοντας μπορεί να οδηγήσει σε υδάτωση των εδαφών ενώ και οι συνθήκες θερμοκρασίας, παίζει πάντα ρόλο. Όλα μαζί, προσθέτουν  στην υπεροχή ενός μοναδικού φρούτου με τον πράσινο πολτό, ένα διάσημο προϊόν που εκτιμάται και έχει ζήτηση σε όλο τον κόσμο- για την απαράμιλλη γεύση και τις αξιοσημείωτες θρεπτικές ιδιότητες του.

Στην Άρτα λοιπόν τον Σεπτέμβριο 2024, αντιπροσωπείες των σημαντικότερων παραγωγών ακτινιδίου στον κόσμο... OXI TYXAIA!!! Ένας AGRO - τοπισμός ΩΘΗΣΗΣ και ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ...


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top