Προσαρμοσμένο στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες αλλά και στις ανάγκες του Δήμου είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2014, το οποίο εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η βασική εισήγηση έγινε από τον αντιδήμαρχο έργων Βασίλη Μασσαλά ο οποίος αναφέρθηκε στην εξαιρετικά δυσμενή οικονομική κατάσταση στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι τα κονδύλια από τη ΣΑΤΑ, το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί κατ’ εξοχήν μικρά έργα, είναι μειωμένο κατά 70%

«Το πρόγραμμα έργων είναι σε πλήρη αντιστοιχία με τον προϋπολογισμό του Δήμου. Περιλαμβάνει αυτά που μπορούν να υλοποιηθούν», υπογράμμισε ο κ. Μασσαλάς.
Το πρόγραμμα υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία και την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης ενώ αρνητική ψήφο έδωσε ο κ. Στέφανος Σκοπούλης.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 228 έργα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση τα οποία αναλύονται ως εξής:
-    Σαράντα τέσσερα έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 68.772.895 € και πιστώσεις για τη νέα χρονιά 24.585.795 €.
-    Δεκατέσσερα έργα (υπόλοιπα) του προγράμματος Θησέας.
-    Είκοσι έργα που χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Εσωτερικών, τον ΟΣΚ, τα κληροδοτήματα, τη ΣΑΕΠ 030  κλπ 
-    Ενενήντα οκτώ έργα από τη ΣΑΤΑ.
-    Είκοσι εννέα έργα από ιδίους πόρους.
-    Δύο έργα από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα.
-    Είκοσι ένα έργα που οφείλονται ως ληξιπρόθεσμα.

Το πρόγραμμα έργων εγκρίθηκε από την Επιτροπή Διαβούλευσης και έχει δύο ακόμη χαρακτηριστικά: Καλύπτει όλες τις δημοτικές ενότητες και πάνω από το 80% της χρηματοδότησης προέρχεται από το ΕΣΠΑ.

ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
- Δρομολογήθηκαν και εκτελούνται σημαντικά έργα στο κέντρο της πόλης, όπως οι πεζοδρομήσεις-αναπλάσεις και ο φωτισμός διατηρητέων κτιρίων,  η αναβάθμιση της παιδικής χαράς Κουραμπά, η ανάπλαση του πάρκου στο παλιό Δημαρχείο, η ανάπλαση στο ιστορικό κέντρο, η αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου της ΟΑΣΗΣ και η έτοιμη προς ένταξη μελέτη ανάπλασης της περιοχής Σαράβα, ενώ αναμένεται η έγκριση του ΚΑΣ για τη μελέτη ανάπλασης του Πάρκου Λιθαρίτσια και η σύνδεση του κέντρου της πόλης με την παραλίμνια περιοχή.
- Από τον άξονα της Αγροτικής Αναγέννησης υλοποιείται η διαμόρφωση της Πλατείας Ασβεστοχωρίου, η διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων στους Μουζακαίους, η κατασκευή νέας πλατείας στην Ανατολή, εσωτερική οδοποιία και δίκτυο όμβριων στην Ανατολή, δίκτυο όμβριων στην επέκταση του οικισμού Κατσικά, όπως και η ανάπλαση του παραδοσιακού κέντρου του Περάματος. Μια σειρά από μικρότερα έργα έρχονται να συμπληρώσουν τη βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων σε κάθε περιοχή. Στις δράσεις του προγράμματος Leader περιλαμβάνεται η πλατεία στο Χαροκόπι, υλοποιώντας τη συνολική μελέτη ανάδειξης του οικισμού, η σήμανση των οχυρών Μπιζανίου και η δημιουργία γηπέδου μπάσκετ στο Λυκόστομο.
- Παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα με στόχο τη βελτίωση κατά το δυνατόν των κτηριακών υποδομών.
- Ολοκληρώνεται ο εκσυγχρονισμός της θεατρικής σκηνής του Πνευματικού Κέντρου και σε συνεργασία με το ΚΕΠΑΒΙ προχωρά η διαδραστική αίθουσα για την ιστορία της γιαννιώτικης αργυροχοΐας. Επίσης υλοποιείται η ανακατασκευή και η αξιοποίηση της οικίας Ισμήνης Τζαβέλλα (κληροδότημα).
- Προχωρά η εξοικονόμηση ενέργειας στο ενεργοβόρο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου και η ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου Ανατολής με ουσιαστικό, αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
- Επίσης έχουν τελειώσει οι διοικητικές διαδικασίες της προμήθειας εξοπλισμού καθαριότητας και ανακύκλωσης απορριμμάτων, ύψους 3.000.000 ευρώ. Βρίσκονται στη φάση υλοποίησης και οι καινοτόμες δράσεις εξοικονόμησης πόρων και καυσίμων με τη βελτιστοποίηση της συλλογής απορριμμάτων και η πλατφόρμα διαχείρισης και παρακολούθησης κυκλοφορίας για πληροφόρηση των πολιτών.
- Με το έργο της προμήθειας οργάνων παιδικών χαρών, ενταγμένο στο Πράσινο Ταμείο και άλλες προμήθειες υλικών θα γίνουν παρεμβάσεις στις περισσότερες παιδικές χαρές  της πόλης και στους κοινόχρηστους χώρους,  με στόχο την ασφάλεια των παιδιών και την αισθητική αναβάθμιση, δίνοντας έμφαση και στους χώρους πρασίνου.
- Τα ενταγμένα έργα της κατασκευής της οδού Βογιάνου, της «Εθνικής Αντιστάσεως» στα Καρδαμίτσια και της «Σάββα Νικολάτου» στα Σεισμόπληκτα υλοποιούνται χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια.
- Το πρόγραμμα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής παρεμβαίνει με μικρά έργα σε όλες τις περιοχές του Δήμου. Για την υλοποίησή του (για έργα αυτεπιστασίας), θα χρησιμοποιηθεί είτε το προσωπικό που θα προσληφθεί  μέσα από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας είτε το υπάρχον προσωπικό του εργοταξίου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι θεματικές ενότητες του προγράμματος είναι: Αποκατάσταση οδών και ασφαλτοστρώσεις, αποκατάσταση και συντήρηση πεζοδρομίων, διάνοιξη οδών από απελευθέρωση ρυμοτομούμενων εκτάσεων, αναβάθμιση πάρκων και πλατειών, αναβάθμιση παιδικών χαρών με όργανα συγχρόνων προδιαγραφών, αναβάθμιση και δημιουργία αθλητικών χώρων, αναβάθμιση και συντήρηση σχολικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση παραλίμνιας περιοχής, επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού. Σημειωτέον ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που δεν μπορούν να ενταχθούν λόγω της μικρής τους κλίμακας στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Go to top