Την Πέμπτη, εκτός απροόπτου, αναμένεται κλιμάκιο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να επισκεφθεί το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, προκειμένου να μελετήσει την αναστήλωση του με βάση τα δύο βάθρα που παρέμειναν όρθια. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξάνδρος Καχριμάνης, μετά από νέα επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του ΜΕΚΔΕ καθηγητή κ. Δημ. Καλιαμπάκο.
Ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ακόμη ότι αν και το Ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν ανήκει στην ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, αλλά στο Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου είχε υποβάλλει από το 2011 μελέτη, προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ για τη στερέωση των βάθρων του κ.ά., η οποία δεν είχε γίνει δεκτή από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, καθώς έκρινε τις προτεινόμενες παρεμβάσεις "ως μεγάλης κλίμακας και αφετέρου δε αλλοιώνουν σημαντικά τον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου".
Ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε επίσης και στις παρεμβάσεις που είχαν γίνει για την προστασία του γεφυριού της Πλάκας, από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων:
" Έχουν ακουστεί πάρα πολλές κουβέντες. Για το γεφύρι της Πλάκας μέχρι το 2006 δεν είχε γίνει καμία μελέτη. Είχαν γίνει μόνο από ιδιωτικές πρωτοβουλίες αποτυπώσεις και φωτογραφήσεις. Το 2006 υπήρξε εκδήλωση ενδιαφέροντος, από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, για την αποτύπωση του μνημείου και την εκπόνηση μελέτης για παθογένειες. Όλα αυτά εγκρίθηκαν από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και προχώρησε η σχετική εργολαβία, με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ, χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το πρόγραμμα "ΠΙΝΔΟΣ". Για τα δύο βάθρα εκπονήθηκε μελέτη, αλλά ειπώθηκε πως δεν χρειαζόταν να γίνει κάτι. Έχω στη διάθεσή μου όλη τη σχετική αλληλογραφία, κυρίως για το ζήτημα των βάθρων για το οποίο υπήρχε η διαφορά. Μάλιστα, το 2011 η αρμόδια υπηρεσία (Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων) απάντησε πως δεν συναινούσε στο να γίνουν παρεμβάσεις στα βάθρα. Οι μελέτες είναι πλήρεις. Από εμάς έγιναν τα πρέποντα".
Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης, σημείωσε πως για όσους καταφεύγουν σε ανακρίβειες σε βάρος της Περιφέρειας για το γεφύρι της Πλάκας, προτίθεται να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στη Δικαιοσύνη.
Χορηγός του έργου αποκατάστασης ο Δ. Λούλης
Την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει τμήμα ή και το σύνολο του έργου αποκατάστασης του Ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας, μετέφερε στον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, σε επικοινωνία που είχαν σήμερα το μεσημέρι ο κ. Δημήτριος Λούλης (μέτοχος της γνωστής αλευροβιομηχανίας), ο οποίος είναι απόγονος του Ευεργέτη Ιωάννη Ζ. Λούλη από την Αετορράχη Κατσανοχωρίων, που ήταν ο βασικός χρηματοδότης της προσπάθειας για την ανακατασκευή του γεφυριού που είχε πέσει το 1863, την ημέρα των εγκαινίων του.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον κ. Δ. Λούλη για την πρόθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι δίνει το παράδειγμα, ώστε όλοι μαζί οι Ηπειρώτες να αποκαταστήσουν ένα ιστορικό μνημείο που είναι αλληλένδετο με την ιστορία της περιοχής.