Την Τρίτη εκδικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πρώτη από τις τρεις προσφυγές που έχει καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου, μαζί με δήμους και πολίτες, με τις οποίες ζητά απαλλαγή των κατοίκων της Ηπείρου από την καταβολή διοδίων στους σταθμούς της Εγνατίας Οδού, που λειτουργούν εντός των γεωγραφικών της ορίων (σε Τύρια- Μαλακάσι).

Την ανακοίνωση έκανε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με αφορμή και τη δημοσιοποίηση από τα συναρμόδια Υπουργεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία από τον Ιανουάριο του 2019 αυξάνονται υπέρογκα οι τιμές διέλευσης των διοδίων.

Η θέση μας, ήταν και παραμένει «οι Ηπειρώτες να μην πληρώνουν διόδια. Είναι απαράδεκτες οι τιμές που επιβάλλονται για ένα δημόσιο έργο, στο οποίο πρόσφερε όλη η Ελλάδα για να κατασκευαστεί και να σπάσει την απομόνωση, και  να  προκαλούνται τεράστια θέματα με τις τιμές που οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων προωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.

 Συνεχίζοντας  αναφέρθηκε στο ιστορικό των ενεργειών  της Περιφερειακής Αρχής  για τα διόδια.

«Θέλω να θυμίσω – είπε ο κ. Καχριμάνης- στους κατοίκους της Ηπείρου, ότι ειδικά για την Εγνατία Οδό,  επειδή το έργο κατασκευάστηκε ως δημόσιο και συγχρηματοδοτούμενο, χωρίς ποτέ να ληφθεί μέριμνα για παράλληλο δίκτυο για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν διόδια -και αυτά φαίνονται από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων-  έχουμε κάνει προσφυγή στο ΣτΕ, καταθέτοντας και Ασφαλιστικά μέτρα. Επειδή για καιρό δεν υπήρχε Πρόεδρος στο αρμόδιο τμήμα, έχουμε σε εκκρεμότητα τρεις δίκες. Η πρώτη ορίστηκε για τις 19 Ιουνίου και η τελευταία για τον Οκτώβριο. Πιθανόν να ζητηθεί συνεκδίκαση των υποθέσεων.  Αυτό που είχε γίνει (με απαλλαγή καταβολής διοδίων)  για τμήμα του Ν. Ιωαννίνων και του νομού Θεσπρωτίας, ήταν πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, και αφού είδαν τις δικές μας προσφυγές. Επίσης άλλοι Περιφερειάρχες, όπως ο κ. Τζιτζικώστας (Κεντρικής Μακεδονίας), μας ζήτησε τα στοιχεία γιατί θα προβούν και αυτοί στις ίδιες δικαστικές ενέργειες».

 Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι για τις προσφυγές της Περιφέρειας έχουν ενημερωθεί Δήμοι και ιδιώτες που έχουν έννομο συμφέρον ώστε να παρέμβουν στην εκδίκαση των υποθέσεων.
 Επίσης, πρόσθεσε ότι και άλλοι Περιφερειάρχες, όπως ο κ. Τζιτζικώστας, ζήτησε τα στοιχεία από την Περιφέρεια Ηπείρου για να προβούν και αυτοί στις ίδιες δικαστικές ενέργειες.
 Ως  προς τη σκοπιμότητα των αυξήσεων της τιμής των διοδίων, είπε ότι πρόκειται για μια απαράδεκτη τακτική, που θυμίζει εκείνους που προσθέτουν επίπλαστα πράγματα στη «νύφη» για να μπορέσουμε να την πωλήσουν.

Σε εξέλιξη οι συζητήσεις με ΔΕΠΑ και επιχειρήσεις για διανομή Φυσικού Αερίου στην Ήπειρο

Στη σημερινή του συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες της Περιφέρειας για την διανομή φυσικού αερίου στην Ήπειρο.

Μεταξύ άλλων,είπε τα εξής:

«Όταν επρόκειτο να περάσει ο αγωγός Φυσικού αερίου από την Ήπειρο, είχαμε πει το τελικό “ναι”. Στη συνέχεια ανοίξαμε μια τεράστια συζήτηση με τη ΔΕΠΑ, για το πώς μπορεί να έχει φυσικό αέριο η Ήπειρος.  Αυτό έγινε και δημόσια και όλη τη διαδικασία πρέπει να τη γνωρίζουν όσοι ενδιαφέρονται για το τι έχει γίνει στην περιοχή. Μετά από πολύ συζήτηση με τη ΔΕΠΑ, εξετάσαμε τη δυνατότητα να υπάρχει ειδικό πλοίο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που να τροφοδοτεί την ενδοχώρα της Ηπείρου με φυσικό αέριο.

Απόρροια  όλης αυτής της συζήτησης είναι σήμερα να έχει  υπογράψει  το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, συμφωνία με τη ΔΕΠΑ ώστε ως εκπρόσωπός της να κατασκευάσει δεξαμενές φυσικού αερίου στην Ήπειρο. Επίσης ζητήσαμε από αυτούς που έχουν μεγάλες καταναλώσεις ρεύματος, να συνεργαστούν μαζί μας για να προχωρήσει το θέμα. Το σίγουρο είναι ότι τόσο το  ζήτημα των διοδίων, όσο και του Φυσικού αερίου, θέλει δουλειά και ουσία και όχι τύπο.     Είμαστε ανοικτοί, σε όποιον άλλο φορέα θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, για τα θέματα αυτά που αφορούν γενικότερα  την ανάπτυξή της περιοχής».

Δυσλειτουργίες και προβλήματα των Αναπτυξιακών Νόμων τέθηκαν από την ΕΝΠΕ σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομίας

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των δύο παλαιών Αναπτυξιακών Νόμων (Ν. 3299 και 3908), καθώς και την εκκίνηση του Νέου Νόμου, ζήτησε η Ένωση Περιφερειών σε σύσκεψη τη Δευτέρα στην Αθήνα στο Υπουργείο Οικονομίας με τον Αν. Υπουργό κ. Αλ. Χαρίτση.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος εκπροσώπησε την ΕΝΠΕ,    τόνισε σήμερα πως τόσο στη συνάντηση με τον Αναπλ. Υπουργό, με τον Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου κ. Λαμπριανίδη και με όλους τους αρμόδιους - για τον Αναπτυξιακό Νόμο - υπαλλήλους των Περιφερειών, κατατέθηκαν τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες στην εξέλιξη του Αναπτυξιακού, όπως με τα Περιφερειακά Όργανα Ελέγχου (Π.Ο.Ε.) .

«Για τον Αναπτυξιακό Νόμο 3299 έχει δοθεί παράταση μέχρι 31/12/2018. Ότι έχουν να κάνουν οι επενδυτές, πρέπει να το έχουν  ολοκληρώσει μέχρι αυτή την ημερομηνία.  Μετά την αίτηση που θα  υποβάλλουν, μπορούν να ζητήσουν την πληρωμή τους. Για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο ακόμα δεν έχει βγει η πλατφόρμα ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τα αποτελέσματα και να γίνει η εκκίνηση του προγράμματος»,  εξήγησε ο Περιφερειάρχης.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι:

«Είδαμε – είπε ο κ. Καχριμάνης- ότι υπάρχει μια τεράστια δυσλειτουργία στα Περιφερειακά Όργανα Ελέγχου. Μπορεί να οριστεί ένας υπάλληλος από τη Θράκη, άλλος από την Πελοπόννησο και άλλος από την Ήπειρο.  Είναι δύσκολο να  συντονιστούν αυτοί και να μπορέσουν να  εκδώσουν τα πορίσματα όπως πρέπει,  για να μπορέσει στη συνέχεια ο επενδυτής να πάρει τα χρήματα. Ζητήσαμε τουλάχιστον στους παλαιούς Νόμους να γίνουν διαδικασίες όπως προβλέπεται σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις. Όπως έδωσαν το δικαίωμα στο Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονίας – Θράκης) να ορίζει τέτοια Επιτροπή ελέγχου, για να μπορέσουμε γρήγορα να κλείσουμε τους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους και να μην έχουμε προβλήματα».

Σε αναμονή σύσκεψης στο ΥΠΑΑΤ για εισαγωγές γάλακτος- διαχειριστικούς χάρτες βόσκησης

Την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία της αιγοπροβατοτροφίας από τις εισαγωγές γάλακτος και τη λήψη απόφασης για τον τρόπο εκπόνησης των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης. «Έχουν έρθει κάποιες προτάσεις από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις οποίες προκύπτουν τεράστιες διαφορές από αυτά που μας είχε δώσει ο κ. Αποστόλου για τους χάρτες. Π.χ. για την Ήπειρο σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Τσιρώνη χρειάζονται  3,5 εκ. ευρώ, ενώ με αυτές του κ. Αποστόλου έχουν 600.000 ευρώ προϋπολογισμό. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει άμεσα να   τελειώσουμε με τους χάρτες γιατί το 2019 είναι κοντά και δεν θα ξανάρθει καμία επιδότηση, παρά μόνο πρόστιμο από την Ε.Ε.».

Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για τα κλειστά γυμναστήρια Καναλλακίου και Άρτας

Συμπληρωματικές πιστώσεις εξασφαλίστηκαν από την Περιφέρεια μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για την ολοκλήρωση των εργασιών στα Κλειστά Γυμναστήρια Καναλλακίου και Άρτας. Για το Καναλλάκι, το ποσό ανέρχεται σε 252.310,19 ευρώ και για την Άρτα σε 26.855,46 ευρώ. Τα δύο έργα διαχειρίζονται οι Δήμοι Πάργας (ως καθολικός διάδοχος του πρώην Δήμου Φαναρίου) και ο Δήμος Αρταίων.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top