Με την εκδήλωση προβολής στο Ζάππειο Μέγαρο, ολοκληρώθηκε και η φετινή επιτυχημένη πρωτοβουλία της Περιφέρειας «Κερνάμε Ήπειρο». Συνολικά πραγματοποιήθηκαν πέντε ανάλογες εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχαν κατά μέσο όρο 40 εκθέτες τοπικών προϊόντων.

Η έκθεση στο Ζάππειο Μέγαρο οργανώθηκε μετά από πρόσκληση της Προέδρου της Επιτροπής Ολύμπιων και Κληροδοτημάτων κ. Χρυσάνθης Βαγενά, η οποία κατάγεται από τα Ιωάννινα.
Κατά την τριήμερη  διάρκεια της Έκθεσης (Παρασκευή 11- Κυριακή 13 Οκτωβρίου),  διοργανώθηκαν παράλληλες εκδηλώσεις για την Ηπειρωτική γαστρονομία, με τοπικές γεύσεις που αποτελέσαν ένα επιπλέον ερέθισμα στους πολυάριθμους επισκέπτες για τη «γνωριμία» τους με τα τοπικά, ποιοτικά, Ηπειρωτικά προϊόντα.
Επίσης παρουσιάστηκαν δημοτικά τραγούδια και παραδοσιακοί χοροί της Ηπείρου από το Σύλλογο Γυναικών Κεφαλοβρύσου Ιωαννίνων.
Μεταξύ άλλων την επισκέφτηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κώστας Τασούλας, βουλευτές, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί - Δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της Ηπειρωτικής αποδημίας.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος παραβρέθηκε στο άνοιγμα της Έκθεσης, υπογράμμισε πως η δράση «Κερνάμε Ήπειρο» εντάσσεται στη γενική  φιλοσοφία  της Περιφέρειας για την εξωστρεφή  κατεύθυνση  των Ηπειρωτικών  επιχειρήσεων. «Η ποιότητα των Ηπειρωτικών προϊόντων είναι σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή, η οποία συνεχώς  ενθαρρύνεται και εντείνεται με την ένταξη στη λίστα και νέων επιχειρήσεων, αλλά και καινοτόμων προϊόντων. Το πρόγραμμα και οι δράσεις εξωστρέφειας θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά, με ακόμη περισσότερες συμμετοχές και πάντα σε στοχευμένες αγορές», πρόσθεσε.

Με την παρουσία του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών  

Αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση επί συνόλου των δράσεων Πολιτικής Προστασίας έγινε σήμερα κατά τη διάρκεια της ανοικτής συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου που συνεδρίασε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, με την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά. Τον Γ.Γ. συνόδευαν ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος Βορείου Ελλάδος Υποστράτηγος κ. Σπ. Βαρσάμης, ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο Διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ.Φοίβος Θεοδώρου.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι δήμαρχοι της Ηπείρου, εκπρόσωποι της 8ης Μεραρχίας, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, Δημόσιων Υπηρεσιών, της ΔΕΗ Α.Ε., της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., Εθελοντικών Οργανώσεων, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.ά.

«Για εμάς  η Ήπειρος είναι μια πολύ καλή πρακτική, λόγω της εμπειρίας και του Περιφερειάρχη και των  συνεργατών μας στην Πολιτική Προστασία. Έχει μια αξία αυτές τις καλές πρακτικές να μπορέσουμε να τις μεταλαμπαδεύσουμε και στις υπόλοιπες Περιφέρειες και να βρούμε κοινό βηματισμό στα ζητήματα που αφορούν στην Πολιτική Προστασία», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς.

«Στην Περιφέρεια Ηπείρου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας συνεδριάζει δύο φορές το χρόνο και όλοι οι φορείς γνωρίζουν το ρόλο τους», είπε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ξεκινώντας την αρχική του τοποθέτηση. Στη συνέχεια επικεντρώθηκε περισσότερο σε πρακτικά και λειτουργικά ζητήματα που προκύπτουν, ζητώντας να απλοποιηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που υπάρχουν για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, είτε από πλευράς περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, είτε στην πρόσληψη ειδικευμένου προσωπικού και προμήθειας μηχανημάτων.   Αναφέρθηκε εκτεταμένα στον καθαρισμό των ρεμάτων, που με το νέο νομικό πλαίσιο, η αρμοδιότητα ανήκει στις Περιφέρειες, λέγοντας πως: «Εμείς έχουμε τώρα τρία χρόνια, που κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια να καθαρίσουμε τα ρέματα». Μάλιστα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρχει το δικαίωμα της απαλλαγής των περιβαλλοντικών όρων σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως οι πλημμύρες σε ρέματα και ποταμούς. «Θεωρώ ότι στην έκτακτη περίπτωση, η Περιφέρεια – που έχει το συντονισμό– πρέπει να μπορεί να παρεμβαίνει και καθαρίζει τα ρέματα».

 Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς,  ανάφερε πως «οι Περιφερειάρχες και οι Περιφέρειες είναι οι άμεσοι  συνεργάτες μας σε όλη αυτή την προσπάθεια. Και έχει σημασία να υπάρχει κοινός βηματισμός, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο».Ανακοίνωσε επίσης ότι πρόκειται να γίνει πλήρης αναδιάρθρωση της δομής της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, υπογραμμίζοντας πως τώρα πρέπει να γίνουν οι μεγάλες τομές που απαιτούνται.

« Δημιουργούμε – τόνισε χαρακτηριστικά - τους μηχανισμούς εκείνους ώστε να μπορεί η Πολιτική Προστασία να είναι σε πρώτο χρόνο αποτελεσματική και να μπορεί να «ανοίγει δρόμους» σε θέματα αμεσότητας. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι την ώρα που θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, υπάρχει μια αδόκητη κωλυσιεργία από κεντρικούς μηχανισμούς, κάτι που το παρακολουθούμε εδώ και δεκαετίες. Ήρθε η ώρα τώρα, και με παρακαταθήκη την μνήμη και τις ψυχές αυτών των ανθρώπων που χάθηκαν πρόσφατα (σημ. στο Μάτι) , να κάνουμε τις μεγάλες τομές. Και οι μεγάλες τομές επιβάλλουν σκληρή δουλειά. Γιατί το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας δεν είναι βάρδια, είναι στοίχημα ευθύνης, είναι στοίχημα ζωής».

Τη  συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου άνοιξε  ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, που ευχαρίστησε όλους τους φορείς για τη συνεργασία που είχαν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά την λήξασα αντιπυρική περίοδο, τον απολογισμό της οποίας για την Ήπειρο έκανε ο Υποστράτηγος Σπ. Βαρσάμης.

 «Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου- τόνισε-  ήταν παρούσα σε όλες τις περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιών και συνέδραμε το έργο κατάσβεσής τους, με μηχανήματα, υδροφόρες και ο, τι ακόμη απαιτήθηκε.Στα θετικά καταγράφεται ασφαλώς το γεγονός πως οι ζημιές ήταν περιορισμένες. Στα αρνητικά θα έλεγα είναι η διαπίστωση πως παρά τις προειδοποιήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν περιπτώσεις αμέλειας που προκαλούν πυρκαγιές, δυστυχώς όμως και περιπτώσεις δόλου.
Ένα άλλο ζήτημα που θέλω να επισημάνω, είναι ότι παρά το γεγονός πως όλοι γνωρίζουμε και αναλαμβάνουμε υποχρεώσεις για την αντιπυρική προστασία, η εφαρμογή ορισμένων εξ αυτών δεν είναι πάντα η απαιτούμενη.Θα αναφέρω ως παράδειγμα τον περιμετρικό καθαρισμό των οικισμών ή ακόμη και ιδιοκτησιών εντός οικισμών είτε από δενδρώδη, είτε από χαμηλή βλάστηση. Στο θέμα αυτό πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί και από τώρα καλά θα είναι οι Δήμοι, να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τη νέα αντιπυρική περίοδο».

Αναφερόμενος στην επικείμενη χειμερινή περίοδο, ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας, τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια, ενώ έθεσε και το πρόβλημα που προκύπτει με την ανεξέλεγκτη και μη οργανωμένη πεζοπορία σε ορεινές περιοχές που στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε το σύνολο των Δημάρχων ή των Αντιδημάρχων Πολιτικής Προστασίας και εκπρόσωποι Υπηρεσιών, Φορέων και Εθελοντών. Από όλους αναγνωρίστηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που υπήρχε και υπάρχει με τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ενώ από τους δημάρχους τέθηκαν θεσμικά και λειτουργικά ζητήματα που αφορούν κυρίως:

Την απλούστευση των διαδικασιών για παρεμβάσεις αντιμετώπισης των εκτάκτων συμβάντων, την στελέχωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας με προσωπικό, την έγκαιρη χρηματοδότηση για αντιπλημμυρικά και έργα δασοπροστασίας και την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων.

Η συνεδρίαση  ολοκληρώθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να ευχαριστεί τους συμμετέχοντες για το επίπεδο της συζήτησης και τις προτάσεις που κατέθεσαν και με την υπόσχεσή του ότι θα έρχεται συχνά για ζητήματα της αρμοδιότητάς του στην Ήπειρο.  

ΓΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ

ENOIKIAZETAI δυάρι στην άνω πόλη, 1ος όροφος. Τιμή 220 ευρώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνονται η δαπάνη ρεύματος και νερού. Τηλ. 6939 871864

........................................................................

ΠΩΛΕΙΤΑΙ αγροτεμάχιο

Αγροτεμάχιο 6,5 στρέμματα, στην περιοχή Αγίων Αναργύρων, πολύ κοντά στον παράδρομο της Ιονίας και 500 μέτρα από τον οικισμό των Αγ. Αναργύρων.

Τηλ. επικοινωνίας: 6906243082

-------------------------------------------------------------------------------

ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΕΛΑΙΩΝΕΣ

Πωλούνται 2 ελαιώνες στο Πέτα Άρτας, συνολικά 7 στρέμματα. Με δυνατότητα αγοράς ξεχωριστά ή και οι δύο μαζί. Τιμή 1500 ευρώ (το στρέμμα).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6977991526 Ηλίας

------------------------------------------------------------------------------

Γνωριμία με Κυρία

Εμφανίσιμος 52 ετών, χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις, ζητά γνωριμία με σοβαρή κυρία από 40 έως 55 ετών για συγκατοίκηση και ότι άλλο προκύψει στο μέλλον.

Τηλ. 698 777 4972

 

Go to top