«Σήμερα τιμούμε την επέτειο των 102 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας με σεβασμό στο παρελθόν, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και το μέλλον του τόπου μας». Με αυτά τα λόγια ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για τα 102 χρόνια από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου, την Κυριακή 12 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της πόλης και γνώρισε ξεχωριστή επιτυχία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Δήμαρχος Ζηρού, σημείωσε: «Μέσα από την σημερινή εκδήλωση δεν εκπληρώνουμε απλά ένα διαχρονικό χρέος που έχουμε απέναντι στους προγόνους και παππούδες μας οι οποίοι αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της πόλης και πολλοί εξ’ αυτών θυσιάστηκαν για το όραμα της ελευθερίας, αλλά αποδεικνύουμε ότι διαθέτουμε ιστορική μνήμη και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με επίγνωση, πάνω σε σταθερή τροχιά και στη βάση των δικών τους διαχρονικών αξιών και ιδανικών.

Αυτό το οφείλουμε σε εκείνους, στους εαυτούς μας αλλά πρωτίστως στη νεολαία και τα παιδιά μας». 

Και ο κ. Καλαντζής πρόσθεσε: «Η σημερινή εκδήλωση δίνει ερέθισμα και για περισυλλογή. 

Όχι τόσο για τα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, όσο για εκείνα τα δύσκολα που ζούμε σήμερα, αλλά και για τα καλύτερα που οφείλουμε να οργανώσουμε και να προσφέρουμε στον τόπο μας και ιδιαίτερα στους νέους. 

Γι’ αυτά που πρέπει να δώσουμε τον δικό μας αγώνα, μη έχοντας άλλη επιλογή από το να τα καταφέρουμε.

Πέρα από τον σεβασμό στην ιστορική μνήμη, οφείλουμε να αναδεικνύουμε την ελπίδα και να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ενωμένοι.

Σε αυτήν την κρίσιμη εποχή, με τις ανησυχητικές διαστάσεις που παίρνει ο νεοναζισμός, ο ισλαμικός τζιχαντισμός αλλά και άλλες ψευτοϊδεολογίες προαγωγής ή και παραγωγής βίας, σε πολλές χώρες του κόσμου χρειαζόμαστε πολλαπλά εφόδια, με κυρίαρχο τη σωστή Παιδεία, την έγκυρη ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, τα κατάλληλα επιχειρήματα και βέβαια την απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας.

Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι είμαστε άξιοι αυτής της ελευθερίας. 

Καλούμαστε ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε, όπου αρχές και αξίες δοκιμάζονται να διαφυλάξουμε τα ιδανικά των προγόνων μας. 

Έναν και πλέον αιώνα μετά την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας η γενιά των αγωνιστών του 1912 εξακολουθεί να μας διδάσκει τι σημαίνει αγάπη προς την πατρίδα. 

Ας παραδειγματιστούμε, λοιπόν, όλοι μας από το φωτεινό παράδειγμα εκείνων των προγόνων μας που έβαλαν το εθνικό συμφέρον πάνω από το προσωπικό. 

Και σήμερα καλούμαστε να δώσουμε έναν αγώνα συλλογικό, πέρα και πάνω από κόμματα,  προκειμένου να καταφέρουμε η Ελλάδα να ορθοποδήσει και πάλι.

Υπό αυτό το πρίσμα, η συμπλήρωση 102 χρόνων από την απελευθέρωση της Φιλιππιάδας μας υπενθυμίζει ότι λαός που αγωνίζεται συλλογικά, με αξίες και όραμα στο τέλος θα είναι ο νικητής. 

Και βέβαια, όπως πολλοί λένε, λαός που ξεχνά το παρελθόν και την ιστορία του, δεν έχει μέλλον. 

Με πίστη, επίγνωση, σωστό προγραμματισμό και αισιοδοξία μπορούμε να έχουμε ένα πολύ καλύτερο μέλλον, ως χώρα και ως τόπος».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του και αφού ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχία της επετειακής εκδήλωσης, ο κ. Καλαντζής ανέφερε: «Ως νέα δημοτική αρχή, εκτός των άλλων- έχουμε βάλει σε πρώτιστη προτεραιότητα την στήριξη της εκπαίδευσης στον Δήμο μας, αλλά και την διατήρηση, αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς».

Την εκδήλωση άνοιξε η φιλαρμονική Θεσπρωτικού. Την περιγραφή ιστορικών στοιχείων έκαναν οι ομιλητές  κ.κ. Αλέκος Γεωργίου (Συγγραφέας – δικηγόρος) και Δημήτριος Ράπτης (δρ. Φιλολογίας –Εκπ/τικός).

Εντυπωσίασαν ιδιαίτερα και χειροκροτηθήκαν από το κοινό, οι Παιδικές Χορωδίες του Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Τρικάλων η οποία παρουσίασε την μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: «Από την σκλαβιά στη λευτεριά» και του Αγ. Βησσαρίωνα Φιλιππιάδας, που έκλεισε την εκδήλωση. 

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος ο οποίος απηύθυνε κι έναν σύντομο χαιρετισμό, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ. Ν. Άρτας κ. Γκόγκας Χρήστος, αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων Δήμου Ζηρού, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμος Ζηρού ευχαριστεί ιδιαίτερα τους δύο ομιλητές της εκδήλωσης, τον κ. Γεωργίου και τον κ. Ράπτη, τα μέλη της φιλαρμονικής Θεσπρωτικού, τα μέλη των Παιδικών Χορωδιών Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου Τρικάλων και Αγ. Βησσαρίωνα Φιλιππιάδα, καθώς και όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την επετειακή εκδήλωση. 

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΤΟΥ DADA ΕΔΩ

Η ΣΕΛΙΔΑ Facebook του DADA ΕΔΩ

Go to top