Ένα σημαντικό έργο για την αντιπλημμυρική προστασία της Τοπικής Κοινότητας Συκεών βρίσκεται στην τελική φάση υλοποίησής του, καθώς υπεγράφη από τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασίλη Ψαθά και τον  ανάδοχο του έργου η σχετική σύμβαση για την «Προμήθεια και τοποθέτηση αντλιών για την αποφυγή αντιπλημμυρικών φαινομένων στην ΤΚ Συκεών».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην περιοχή νότια του οικισμού Συκεών, υπάρχει αποστραγγιστικό δίκτυο για την απορροή των όμβριων υδάτων, το οποίο καταλήγει στον Αμβρακικό κόλπο. Τα τελευταία χρόνια, μέσω του αποστραγγιστικού δικτύου, παρατηρείται εισχώρηση θαλάσσιων υδάτων στην ξηρά, με αποτέλεσμα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφή των καλλιεργειών.
Οι υπηρεσίες της ΠΕ Άρτας, σε εφαρμογή της μελέτης «Συλλογή – καταγραφή στοιχείων και παράδοση τεχνικών παρεμβάσεων προστασίας στην περιοχή Συκεών Άρτας», έχουν ενισχύσει το ανάχωμα στην περιμετρική τάφρο μεταξύ του θαλάσσιου μετώπου και των καλλιεργειών και κατασκεύασε φράγματα υπερπλήρωσης στις αποστραγγιστικές τάφρους που καταλήγουν στη θάλασσα, για αποφυγή εισροής θαλάσσιων υδάτων.
Επίσης σύμφωνα με την μελέτη ενισχύεται το υφιστάμενο μικρό αντλιοστάσιο, όπου  αποτελεί αντικείμενο της παρούσας σύμβασης.
Τέλος το έργο είναι προϋπολογισμού 91.000 ευρώ, ενώ θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι στις 26-12-2024.

Απάντηση Περιφέρειας Ηπείρου

Σε απάντηση επιστολής διαμαρτυρίας Αγροτών Κομποτίου, Συκιών και Περάνθης, οι οποίοι αναφέρονται στο πρόβλημα λειτουργίας του αρδευτικού έργου Πέτα Κομποτίου, η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίει πως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αρδευτικών δικτύων των ΤΟΕΒ της Ηπείρου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζεται το αρδευτικό έργο δεν υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο «μετά την παραλαβή του μέσω της ΕΥΔΕ Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος Ιονίων Νήσων έχει αποστείλει στο Δήμο Νικολάου Σκουφά (αριθμ. Πρωτ. 194931/21 Ιουνίου 2022) προς υπογραφή και επιστροφή του στο Υπουργείο το Πρωτόκολλο Διοικητικής Παραλαβής για χρήση του έργου».

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top