Στην ανάγκη μιας πολιτικής περιόδου ενωτικής προσπάθειας με ένα ελάχιστο εθνικής συναίνεσης για τη διευθέτηση του χρέους, προϋποθέσεις που υπηρετούν ακριβώς το στόχο της ανάπτυξης, την προοπτική της ελληνικής οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, αναφέρθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Γκόκας κατά την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2015.

Στην ομιλία του ο βουλευτής έκανε λόγο για τις σημαντικές επιδόσεις και βελτιώσεις σε αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και στήριξης, όπως είναι η επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων, η σταθεροποίηση της οικονομίας με ενισχυμένες τις ενδείξεις για ανάκαμψη, η επιβράδυνση της ύφεσης, η ανακοπή της αυξητικής δυναμικής της ανεργίας, η ενίσχυση των εξαγωγών υπηρεσιών και αγαθών. 

Ωστόσο όμως τόνισε πως «στον αντίποδα αυτής της προσπάθειας υπάρχουν η ανεργία που παραμένει, παρά τη μείωση, σε υψηλά επίπεδα, υπάρχει φτώχεια, υπάρχει κοινωνική ανισότητα», σημειώνοντας πως «Η εικόνα αυτή δεν μας ικανοποιεί, πρέπει να αλλάξει, πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στις κοινωνικές πολιτικές και να υπάρξει κατάλληλη μέριμνα για όσους έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα. Η κοινωνική ευημερία και η κοινωνική συνοχή αποτελεί τη βασικότερη παρέμβαση για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μεταρρύθμισης και αλλαγής χρειάζεται αυτός ο τόπος». 

Τόνισε πως παρά τις αστοχίες και αδυναμίες που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, όλα όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, θα πρέπει να διαφυλαχθούν και να μην τεθούν σε κίνδυνο, υιοθετώντας πολιτικές αρεστές μεν αλλά ανεφάρμοστες δε, όπως οι πρόσφατες  εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για μέτρα ύψους 27 δις ευρώ. 

Από την πλευρά της κυβέρνησης υπογραμμίζει πως «υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση, αλλά και σχέδιο για την επόμενη ημέρα, για να μειωθεί η ανεργία, να υπάρξουν εισοδήματα και επομένως έσοδα για το κράτος για να μπορέσουν να στηριχθούν κοινωνικές πολιτικές, να αποκατασταθούν αδικίες και να στηριχθούν οι αδύναμοι», αναφέροντας ως παράδειγμα την λειτουργία του προγράμματος του ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος. 

 

Σημείωσε πως θετικό είναι το γεγονός πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού καλύπτει τους στόχους χωρίς νέα μέτρα, επισημαίνοντας ωστόσο πως το αυτό το θετικό στοιχείο θα πρέπει να διατηρηθεί και στο τελικό σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο, από τη στιγμή που όπως τονίζει «δεν υπάρχουν κοινωνικά και πολιτικά περιθώρια για νέα μέτρα, αλλά ούτε και χρειάζονται. Η ανάπτυξη και η άρση των κοινωνικών ανισοτήτων και αδικιών είναι αυτό που πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση την επόμενη ημέρα».

Επίσης, αναφέρθηκε στα άλλα θετικά στοιχεία του προσχεδίου όπως η διατήρηση στα ίδια επίπεδα του ΦΠΑ στην εστίαση, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων, η διευκόλυνση στην εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία μέχρι εκατό δόσεις, η ενίσχυση των εισοδημάτων, έστω και σταδιακά, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Δικαστικών, όπως και η μείωση στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που θα εφαρμοστεί μειωμένη κατά 30% από τον Ιανουάριο του 2015, προτείνοντας ο βουλευτής την περαιτέρω μείωσή της σε περίπτωση που υπάρξει το περιθώριο. 

Συγκεκριμένη αναφορά έκανε για το μέτρο της μείωσης κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος με βάση τις γεωγραφικές Ζώνες. Συγκεκριμένα τόνισε πως «υπάρχουν νομοί που έχουν περιοχές με πολύ υψηλά υψόμετρα, με δυσμενή κλιματολογικά στοιχεία και είναι σε χαμηλές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα η Άρτα που είναι στη Ζώνη Γ, ενώ υπάρχουν περιοχές που θα μπορούσαν να αντιστοιχηθούν με περιοχές της Ζώνης Α. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να επανακαθοριστούν οι Ζώνες με βάση τα υψόμετρα ή με μετεωρολογικά και κλιματολογικά δεδομένα».

Τέλος, για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ζήτησε από τον Υπουργό να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης περισσότερων κονδυλίων, διότι όπως υπογραμμίζει «έτσι θα μπορούμε να στηρίξουμε την ανάκαμψη των επενδύσεων για να έχουμε αυξήσεις στις εξαγωγές και να επιτευχθεί η ζητούμενη ανάπτυξη που με τη σειρά της θα τονώσει την απασχόληση και θα μειώσει την ανεργία». 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top