Εγκρίθηκε η δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αρταίων και ο κανονισμός λειτουργίας του. 

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων την Τετάρτη το απόγευμα, εγκρίθηκε η δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αρταίων, που είχε ανακοινώσει ο Δήμαρχος Αρταίων μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 1ης Φεβρουαρίου. 

Ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, δήλωσε κατά την εισήγησή του για το θέμα «Με αφορμή τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνδημότες μας κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία δομών Αλληλεγγύης δηλαδή ενός  Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα λειτουργεί υπό τη μορφή «ειδικού λογαριασμού διαχείρισης κρίσεων»,  με πόρους από δωρεές από κάθε είδους φυσικά ή νομικά πρόσωπα, έσοδα από Φιλανθρωπικές εκδηλώσεις κλπ. Σκοπός  είναι η παροχή έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων στην παρούσα φάση των πλημμυροπαθών και ατόμων  που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά κ.λ.π.) αλλά και γενικότερα ατόμων που αδυνατούν να καλύψουν κατά τις περιστάσεις και για έκτακτους λόγους τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, κατόπιν αιτιολογημένης έκθεσης της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου. Επιπλέον θα χρηματοδοτεί εξοπλισμό και υπηρεσίες με σκοπό την  κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη σε περιπτώσεις επέλευσης σοβαρών και έκτακτων γεγονότων».

Όσον αφορά τον κανονισμό λειτουργίας του Ταμείου κοινωνικής Αλληλεγγύης, αξίζει να τονίσουμε ότι αυτό θα λειτουργεί ως ειδικός λογαριασμός διαχείρισης κρίσεων, χωρίς καμία εμπλοκή και ανάμιξη με την οικονομική διαχείριση του Δήμου Αρταίων. Δεν αποτελεί έσοδο ή δαπάνη του Δήμου και διαθέτει οικονομική αυτοτέλεια, καθώς δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Αρταίων. 

Πόροι του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποτελούν κάθε είδους δωρεές (χρηματικές, είδη, υπηρεσίες κ.λπ.) από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, έσοδα από φιλανθρωπικές εκδηλώσεις κ.λπ. Το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα συνεργαστεί με τοπικούς και εθνικούς κοινωνικούς φορείς με σκοπό την ενίσχυσή του, τη συλλογή δωρεών, προσφορών κ.λπ. καθώς και με τους φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης στην Άρτα. 

Το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα διοικείται από πενταμελή Διοικούσα Επιτροπή , η οποία αποτελείται από τον Δήμαρχο ως Πρόεδρο, έναν Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας, έναν Δημοτικό Σύμβουλο της μειοψηφίας και δύο μονίμους υπαλλήλους του Δήμου Αρταίων. 

Οι προϋποθέσεις για τους δημότες που θα καταθέτουν αίτηση για να λάβουν οικονομική ενίσχυση, σχετίζονται με την εντοπιότητα, την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση, την κατάσταση υγείας του ενδιαφερόμενου κ.α. και θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί με την αίτηση. Οι  ενδιαφερόμενοι (εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις) θα καταθέτουν αίτηση προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η υπάλληλος της Κοινωνικής Υπηρεσίας  του Δήμου Αρταίων θα πραγματοποιεί κοινωνική έρευνα και κατόπιν, θα συντάσσει κοινωνική έκθεση/εκτίμηση, η οποία θα έχει εισηγητικό χαρακτήρα προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με βάση αυτή, θα δίδεται η ανάλογη οικονομική βοήθεια. 

Τις επόμενες μέρες λοιπόν, θα ανοιχτεί Τραπεζικός Λογαριασμός από το Δήμο Αρταίων, ο αριθμός του οποίου θα γνωστοποιηθεί στους δημότες ώστε να γίνονται ονομαστικές καταθέσεις εκεί. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αρταίων, ακρογωνιαίο λίθο της ενέργειας αυτής αποτελεί η διαφάνεια για το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα τηρηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για το σκοπό αυτό. Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Αρταίων είναι από τους λίγους δήμους στην Ελλάδα που προχώρησε στη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με σκοπό την ανακούφιση των κοινωνικά ευπαθών ομάδων στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, μια ενέργεια που προάγει τον εθελοντισμό και την κοινωνική ευαισθητοποίηση, αφού πεποίθηση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι όλοι οι Αρτινοί θα ανταποκριθούν στο αίτημα για προσφορά οικονομικής βοήθειας στους συμπολίτες μας που τόσο το έχουν ανάγκη.    

 

 

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top