Κατά την τηλεδιάσκεψη φορέων της Άρτας με θέμα συζήτησης την αξιοποίηση της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου, είχα τη δυνατότητα ν’ αναπτύξω τις απόψεις μου για τις δυνατότητες ανάπτυξης και αξιοποίησης που υπάρχουν και στηρίζονται σε ρεαλιστικές βάσεις και πραγματικά δεδομένα.
Σε 1η φάση θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση της μελέτης της ΔΕΗ ή κατάρτιση μιας αναπτυξιακής μελέτης με έμφαση σε προτεινόμενα έργα που σχετίζονται με τη βελτίωση – εξασφάλιση προσβασιμότητας και την αναβάθμιση της προσπελασιμότητας στο παραλίμνιο και παραποτάμιο δίκτυο. Ειδικότερα:
1). Βελτίωση προσβασιμότητας στη λίμνη Πουρναρίου.
2). Κατασκευή δικτύου ήπιας κυκλοφορίας, περιμετρικά της λίμνης όπως ποδηλατόδρομοι, χάραξη μονοπατιών κλπ.
3). Ήπιες κατασκευές ψυχαγωγίας.
4). Έργα προστασίας του περιβάλλοντος.
Σε 2η φάση, μόλις ολοκληρωθεί η νέα μελέτη, κάθε φορέας που έχει δικαιοδοσία για την κατασκευή έργων, να υιοθετήσει από ένα έργο που θα προταθεί από τη μελέτη, έτσι ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ωρίμανσης των έργων.
Η πρόταση αυτή γίνεται έτσι ώστε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να ξεκινήσουμε στην πράξη την αξιοποίηση της λίμνης Πουρναρίου.
Ενημερωτικά, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη καταρτίσει δύο αναγνωριστικές – τεχνικές μελέτες, για δύο παραλίμνιους δρόμους με κατεύθυνση ο μεν πρώτος προς γέφυρα Τζαρή και ο δεύτερος με κατεύθυνση τις Μελάτες.
Επίσης, θα πρέπει να διερευνηθεί νομικά το καθεστώς των ορίων απαλλοτρίωσης της ΔΕΗ, ανάντι του φράγματος, που προσεγγίζει το υψόμετρο των 228 μέτρων.
Θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός της δικαίωσης της άποψης της Περιφέρειας Ηπείρου, σχετικά με το σενάριο της συχνότητας επαναφοράς της πλημμύρας, η οποία τελικά στη νέα μελέτη υλοποιείται στο ρεαλιστικό σενάριο του 1:100, από την απαγορευτική συχνότητα για οποιαδήποτε έργο 1:1000.
Ένα μεγάλο μέρος της μελέτης οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου κατάντι του φράγματος, έχει κατατεθεί στη Δ/νση Δ7 Αντιπλημμυρικών του Υπουργείου Υποδομών, με την Υπηρεσία να έχει αποστείλει τις παρατηρήσεις της στους μελετητές. Στο επόμενο στάδιο η μελέτη θα αποσταλεί στο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου η ΔΕΗ έχει παραδώσει το 2014 μελέτη ολοκληρωμένου σχεδιασμού διαχείρισης και ανάδειξης της περιοχής των ταμιευτήρων ΥΗΣ Πουρναρίου Ι και ΙΙ (ανάντι του φράγματος Πουρνάρι Ι έως τις εκβολές του ποταμού Αράχθου).
Τέλος, θέλω να συγχαρώ την Συντονιστική Επιτροπή της «Ομάδας Πρωτοβουλίας Πολιτών για τις άοκνες πρωτοβουλίες της και το ενδιαφέρον της για το κομμάτι αυτό της Αρτινής γης που έχει μείνει αναξιοποίητο και να δηλώσω ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι παρούσα και αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θα προκύψει από συζήτηση όλων των φορέων και τον σχεδιασμό ρεαλιστικών στόχων έτσι ώστε να μη χαθεί κι άλλος χρόνος σε ατέρμονες συζητήσεις για ανέφικτα σχέδια και έργα.