Μετά από πρόσκληση του Δημάρχου, Χρήστου Τσιρογιάννη, ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Άγγελος Συρίγος, επισκέφθηκε το Δημαρχείο σε μια συζήτηση στο επίκεντρο της οποίας ήταν το μέλλον των πανεπιστημιακών σχολών της Άρτας.

Παρά το γεγονός, ότι τόσο το «Αυτοδιοίκητο» και το Υπουργείο Παιδείας είναι τα μόνα αρμόδια για την τύχη των πανεπιστημιακών σχολών, η δημοτική αρχή άδραξε την ευκαιρία για να ενημερώσει τον Yφυπουργό για τις θέσεις του Δήμου. 

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις θέσεις της δημοτικής αρχής, το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου τα τμήματα της Άρτας να παραμείνουν «ζωντανά» αλλά με καλύτερες υποδομές, ώστε να προσελκύσουν και περισσότερους φοιτητές. 

Στην σύσκεψη, και παρά το αυξημένο του πρόγραμμα, ήταν παρών και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Βουλευτή Άρτας, Γιώργος Στύλιος. Την πρόσκληση του Δημάρχου, απεδέχθησαν επίσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Βαρέλης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Τράμπας, και οι Αντιδήμαρχοι, Δημήτρης Ευαγγέλου, Χριστόφορος Σιαφάκας, Μιχάλης Κοτσαρίνης,  σε μια σαφή ένδειξη ότι η ενδυνάμωση των σχολών είναι ένα ζήτημα που ενώνει την τοπική κοινωνία της Άρτας. Αυτονόητα, πρόσκληση είχε λάβει και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τρ. Αλμπάνης, ο οποίος ωστόσο δεν παρέστη.  

 

Η θέση του Υφυπουργού Παιδείας

Κατά την συζήτηση, ο κ. Συρίγος, διαβεβαίωσε πως όλες οι εγκαταστάσεις όλων των τμημάτων της Άρτας πρέπει να γίνουν στην Πανεπιστημιούπολη της Άρτας στους Κωστακιούς. Και πρόσθεσε ο Υφυπουργός, πως τα υπάρχοντα κτήρια πρέπει το Πανεπιστήμιο να τα αναβαθμίσει / επεκτείνει, με υποδομές επαρκείς για όλες τις σχολές. Το Υπουργείο μεριμνά ώστε να βγάζει τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις και οι Πρυτανείες υποβάλλουν  τις προτάσεις τους για την απορρόφηση των χρημάτων με την υλοποίηση παρεμβάσεων για τις σχολές τους.

Ωστόσο, παρέπεμψε στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και στις προτάσεις της που αναμένεται να κατατεθούν το επόμενο διάστημα, που σε συνδυασμό με τις προτάσεις των ίδιων των Πανεπιστημίων, θα διαμορφώσουν τον νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη της Χώρας. 

Στο σημείο αυτό, ο Χρήστος Τσιρογιάννης, επεσήμανε πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου είναι στη διάθεση του Πανεπιστημίου, παρέχοντας τους τεχνογνωσία,  εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο, ώστε ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου να συντάξουν μελέτες και να αντλήσουν χρηματοδοτήσεις για νέα έργα σε κτηριακές υποδομές. 

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει και Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, καθώς και Κτηνιατρικής γιατί «η Άρτα είναι ένας Νομός με εξαιρετικές επιχειρήσεις και προϊόντα και οι σχολές πρέπει να συνδέονται με την επιχειρηματικότητα, ώστε οι φοιτητές να γίνονται ενεργά μέλη της Τοπικής επιχειρηματικότητας».

 

Για το θέμα του Αγροδιατροφικού Πάρκου της Άρτας (ΠΑΤΕΠΗ)

Η δημοτική αρχή επανέλαβε αυτό που είναι ήδη γνωστό, πως «είχαμε καταθέσει και ανάλογες προτάσεις επί του «Στρατηγικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 2021-2026» και υπάρχει ήδη Προγραμματική Σύμβαση με το Πανεπιστήμιο για την «Ενίσχυση του Αγροδιατροφικού Κλάδου στην Άρτα μέσω της συνεργασίας με το ΠΑΤΕΠΗ», κάτι το οποίο θα πρέπει να «τρέξει» με γρήγορους ρυθμούς».

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top