Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κ. Σκρέκα, σχετικά με τον αποκλεισμό της περιοχής της Άρτας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), λόγω του κορεσμένου δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, και για την ανάγκη της αναβάθμισής του και της συμμετοχής των ενδιαφερομένων σε προγράμματα για εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (net metering).

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες ανέδειξαν το πρόβλημα σημαντικές παραγωγικές επιχειρήσεις της Άρτας, με την Επιστολή-Διαμαρτυρία που απέστειλαν στον αρμόδιο Υπουργό, αλλά και το Επιμελητήριο Άρτας με αντίστοιχη επιστολή, όπως επίσης και ο Δήμος Αρταίων με σχετική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών από μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, όπως και από αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή και ιδιαίτερα για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό (net metering), εξαιτίας του κορεσμού του ΚΥΤ Αράχθου και του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Επίσης, τονίζει ότι για το κορεσμένο δίκτυο του ΚΥΤ Αράχθου, ο κ. Γκόκας έχει υποβάλει  γραπτές Ερωτήσεις, προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει αναφερθεί σ’ αυτό το θέμα σε τοποθετήσεις του σε συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και στην Ολομέλεια της Βουλής. Η κατάσταση παραμένει η ίδια, σχεδόν επί μια δεκαετία, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις, οι παραγωγοί και οι λοιπές δραστηριότητες να στερούνται τη δυνατότητα επένδυσης στις ΑΠΕ και να μην έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν το εισόδημά τους μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και να μην είναι ανταγωνιστικοί σε σχέση με ανάλογες δραστηριότητες σε άλλες περιοχές. Ακόμα και κάθε ενέργεια για την κατασκευή εγκαταστάσεων ΑΠΕ, όπως για αξιοποίηση των κτηνοτροφικών αποβλήτων με μονάδες βιομάζας, έργα με περιβαλλοντική διάσταση και ενεργειακά οφέλη ταυτόχρονα, δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης έμειναν ανεκπλήρωτες, καθώς από τα τέλη του 2019 σε απάντηση ερώτησης του κ. Γκόκα, ο τότε Υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Γερ. Θωμάς, τον ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί επαύξηση της ισχύος του ΚΥΤ Αράχθου, με την προσθήκη τρίτου μετασχηματιστή, και μάλιστα ονομαστικής ισχύος 50 MVA και χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2020 και ενώ είχε προηγηθεί άλλη αντίστοιχη εξαγγελία, το 2018, από την τότε Κυβέρνηση. Ωστόσο καμία αναβάθμιση του δικτύου δεν έχει γίνει και οι παραγωγικές και λοιπές επιχειρήσεις και δραστηριότητες της Άρτας, παραμένουν θεατές των ενεργειακών εξελίξεων και των πλεονεκτημάτων που καρπώνονται επιχειρήσεις άλλων περιοχών, από την προώθηση έργων ΑΠΕ, και ιδιαίτερα με τις εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών Συστημάτων net metering.

Επιπρόσθετα επισημαίνει ότι, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, έχει εξαπλωθεί η ενεργειακή κρίση στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Επομένως η ανάγκη για κατασκευή εγκαταστάσεων ΑΠΕ είναι μεγαλύτερη τώρα, παρά ποτέ, για να μειώσει σημαντικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και το κόστος παραγωγής των προϊόντων.

Ταυτόχρονα αναφέρει ότι με το νέο Πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 6 KW στις στέγες, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, μη γνωρίζοντας αν ποτέ τελικά θα υλοποιήσουν αυτή την εγκατάσταση, ενώ για τις άλλες περιπτώσεις αιτημάτων, οι αρνητικές απαντήσεις δίνουν απλά τη δυνατότητα αναμονής, μέχρι την άρση του κορεσμού, όταν και εφόσον αυτό συμβεί.

Ακόμη σημειώνει, ότι η άδικη μεταχείριση των επιχειρήσεων της περιοχής της Άρτας πρέπει να σταματήσει το συντομότερο δυνατό και να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης κατά προτεραιότητα φωτοβολταϊκών σταθμών net metering, σε μεταποιητικές, βιοτεχνικές και αγροδιατροφικές μονάδες. Για να υλοποιηθεί κάθε τέτοια επένδυση πρέπει να προχωρήσει η αναβάθμιση του ΚΥΤ Αράχθου, με ένα καταρχάς Μετασχηματιστή Υψηλής Τάσης ισχύος 50 MVA, όπως και οι  δύο προϋπάρχοντες, αλλά και η αναβάθμιση του δικτύου Μ.Τ της περιοχής.

Ο κ. Γκόκας αναφέρει ότι με τη συνηθισμένη τακτική της Κυβέρνησης για στήριξη των λίγων, στο Νομό Άρτας προχωρούν μόνο μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ, δεκάδων MW (100 MW, 50 MW, κ.λπ.), και χωρίς καμία διαδικασία χωροθέτησης και διαβούλευσης, με τους μικροεπενδυτές σε μόνιμη αναμονή, και χωρίς ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους.

Για αυτούς τους λόγους θέτει ερωτήματα στον κ. Υπουργό,

Για το στάδιο, στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία των απαιτούμενων έργων αναβάθμισης του Υποσταθμού του ΚΥΤ Αράχθου, και του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαιτούμενων έργων στην Άρτα, που βρίσκονται σε αναμονή εδώ και μια δεκαετία, 

Για το σχεδιασμό και τις ενέργειες της Κυβέρνησης, με σκοπό την αποκατάσταση της αδικίας και της άνισης και μειονεκτικής θέσης των παραγωγικών δραστηριοτήτων της Άρτας, και

Για το διαγωνισμό προμηθειών του ΔΕΔΔΗΕ, προϋπολογισμού 21.243.750 €, της 12/11/2021 και αν υπάρχει πρόβλεψη σε αυτόν, της προμήθειας και του Μ/Σ ισχύς 50 MVA, για το ΚΥΤ Αράχθου.

Επίσης ο κ. Γκόκας, ρωτά εάν είναι στις προθέσεις του κ. Υπουργού, να αποκαταστήσει την ισότιμη συμμετοχή στα οφέλη από τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Άρτας, όπου το δίκτυο παραμένει κορεσμένο για τόσο μεγάλο διάστημα, μέσα από ένα πλαίσιο ενισχύσεων και χρηματοδοτικών  προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, κ.λπ.) για τα έργα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ, για αυτοπαραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας  από νοικοκυριά, αγροτικές  και παραγωγικές επιχειρήσεις.

 

 

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΡΘΡΩΝ

Go to top